23/11/2021 23/11/2021 Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, με αφορμή την εγγίζουσα εορτή της Αγίας Αικατερίνης, λειτούργησε στην ιστορική Ενορία της Αγίας Αικατερίνης Amsterdam (Zaandam). Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και την σημασία της στην ζωή των πιστών. Στο...
23 Νοεμβρίου, 2021 - 10:18
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 10:16

Στην ιστορική ενορία της Αγίας Αικατερίνης Άμστερνταμ ο Μητροπολίτης Βελγίου

Διαδώστε:
Στην ιστορική ενορία της Αγίας Αικατερίνης Άμστερνταμ ο Μητροπολίτης Βελγίου

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, με αφορμή την εγγίζουσα εορτή της Αγίας Αικατερίνης, λειτούργησε στην ιστορική Ενορία της Αγίας Αικατερίνης Amsterdam (Zaandam).

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και την σημασία της στην ζωή των πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε την χαρά του που για ακόμη μία φορά τελείται η ετήσια πανήγυρις της ιστορικής αυτής Ενορίας και ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενό της για το ποιμαντικό έργο το οποίο επιτελεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εργασίες οι οποίες έγιναν αλλά και σε όσα υπολείπονται να γίνουν για να τελειώσει όλο το ανακαινιστικό πρόγραμμα ζητώντας την βοήθεια και την συνδρομή των πιστών ώστε σύντομα να συνεχιστούν και να αποπερατωθούν.

Σύντομο ιστορικό της ιστορικής ενορίας της Αγίας Αικατερίνης

Yπενθυμίζομεν οτι κατα το έτος 2016 η Ιερά ημών Μητρόπολις προέβη εις την επανασύστασιν της εν Άμστερνταμ ιστορικής Ενορίας της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. Εκατόν πεντήκοντα έτη από της παύσεως της λειτουργίας αυυτής (1866) η Ιερά Μητρόπολις ηγόρασεν κτήριον τι, εντός του οποίου εστεγάσθησαν τόσον ο ενοριακός Ναός, όσον και η όπισθεν αυτού αίθουσα εκδηλώσεων και η παραπλεύρως κειμένη κατοικία του εκάστοτε ιερέως.

Οι πρώτοι αφιχθέντες εις Ολλανδίαν Ελληνες ήσαν κληρικοί, οίτινες εσπούδασαν κατά τον 17ον αιώναν εις το Πανεπιστήμιον της πόλεως Leiden. Κατά τον 18ον αιώνα εγκατεστάθησαν εις Αμστερνταμ έμποροι τινές Έλληνες προερχόμενοι εκ Σμύρνης της Μικράς Ασίας, εκ της νήσου Χίου και εκ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ίδρυσαν τόσον εις Αμστερνταμ όσον και εις ετέρας πόλεις της Ευρώπης μικρά εμπορικά καταστήματα διά το εμπόριον ανατολικών και ευρωπαικών προιόντων.

Η Ελληνική εν Αμστερνταμ κοινότης επλήθυνεν εμφανώς. Κατά το έτος 1752 τα μέλη αυτής ητήσαντο εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου την άδειαν και ευλογίαν ιδρύσεως ορθοδόξου ενορίας. Αρχικώς ως χώρος συγκεντρώσεως διά την τέλεσιν των ιεροπραξιών επελέγη εις ευκτήριος οίκος, όστις ηφιερώθη εις την Αγίαν Ενδοξον Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνην. Εν έτει 1763 η Ενορία μετεφέρθη εις το επί της οδού Oudezijds Voorburgwal κτήριον, το οποίον ηγόρασαν δια χρημάτων προερχομένων εκ κληρονομίας παρά τινος Ελληνος εμπόρου, όστις ηργάσθη εις την Ολλανδικήν Εταιρείαν των Ανατολικών Ινδιών. Ηδη εν έτει 1760 ενορίται επεμελήθησαν μετάφρασιν της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου εις την Ολλανδικήν γλώσσαν.

Εις τας αρχάς της δεκαετίας του 1990, κατόπιν επιθυμίας πολλών ορθοδόξων χριστιανών της περιοχής Αμστερνταμ ετελείτο άπαξ του μηνός υπό του ιερέως της Ουτρέχτης Θεία Λειτουργία εντός Ρωμαιοκαθολικού Ναού.

Κατά το έτος 2015 ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας προέβη εις την εις διάκονον και εν συνεχεία εις την εις πρεσβύτερον χειροτονίαν του Αλεξάνδρου Κουφουδάκη δια να αναλαβη την διαποίμανσιν της Ενορίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων