17/01/2023 17/01/2023 Με την θερμοκρασία να εγγίζει τους 15 βαθμούς κελσίου υπό του μηδενός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, πραγματοποίησε την έβδομη ποιμαντορική του περιοδεία στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου 2023, με...
17 Ιανουαρίου, 2023 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2023 - 19:11

Θεοφάνεια και κοπή βασιλόπιτας στην Ισλανδία

Διαδώστε:
Θεοφάνεια και κοπή βασιλόπιτας στην Ισλανδία

Με την θερμοκρασία να εγγίζει τους 15 βαθμούς κελσίου υπό του μηδενός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, πραγματοποίησε την έβδομη ποιμαντορική του περιοδεία στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή την είσοδο στο νέο έτος 2023.

Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εκ του σύνεγγυς εόρτιες ευχές με το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, που ζει και εργάζεται στο Ρέικιαβικ και που, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες κρατικές στατιστικές, πλησιάζει τα 600 πρόσωπα.
Οι δύο κληρικοί αφίχθησαν στο Ρέικιαβικ, το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, όπου τους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία κ. Rafn Alexander Sigurdsson.
Το ίδιο βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και ο π. Αλέξανδρος παρακάθησαν σε δείπνο, σε εστιατόριο της πόλης, όπου ευγενώς προσέφερε προς τιμήν τους, ο κ. Sigurdsson και η σύζυγός του, κ. Anna Juliana Sveinsdottir.
Την επομένη, Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στο παρεκκλήσιο Rev. Friðrik Friðriksson, με την συμμετοχή του π. Αλεξάνδρου.
Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Σουηδίας μίλησε για την αχαριστία των εννέα λεπρών και την ευγνωμοσύνη του δεκάτου, που γύρισε και προσκύνησε, δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό για την μεγάλη Του δωρεά προς αυτόν.
Υπενθύμισε στους πιστούς ότι ,“η δοξολογία του Θεού κατέχει μια από τις πιο κεντρικές θέσεις στην λατρευτική μας παράδοση, γι᾽ αυτό και οι άγγελοι, οι απόστολοι, οι μάρτυρες και οι όλοι οι άγιοι υμνούν και δοξολογούν τον Θεό ακατάπαυστα και τα πάντα καλούν τον κάθε πιστό σ’ αυτή την δοξολογική στάση και σχέση, σε κάθε στιγμή της ζωής του.”
Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού των Θεοφανείων, την κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας και τον σαραντισμό των νεογέννητων βρεφών Όλγας και Αθανασίου, τέκνων οικογενειών που διαβιούν στο Ρέικιαβικ, απευθύνοντας, επίσης, πατρικές ευχές για το νέο έτος και εκφράζοντας την χαρά του για την επικοινωνία και συναναστροφή του με το ολονέν αυξανόμενο ποίμνιο της ενορίας Αποστόλου Βαρθολομαίου Ρέϊκιαβικ.
Ιδιαιτέρως, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Sigurdsson, για την αμέριστη συμπαράστασή του στην διοργάνωση των ποιμαντικών επισκέψεών του στο Ρέικιαβικ, τον π. Αλέξανδρο και τον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για την συγκινητική συνδρομή τους στο έργο της Ι. Μητροπόλεως και των ιεραποστολικών περιοδειών του, καθώς και την κ. Βάσω Κατσαρού, μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ως άνω ενορίας, για την προσφορά της βασιλόπιτας και των εδεσμάτων που προσεφέρθησαν στους παρόντες πιστούς.
Στην ευχαριστιακή σύναξη παρευρέθησαν, εκτός των ανωτέρω, ο κ. Ευάγγελος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας, μέλη της ενορίας και νεοαφιχθέντες αδελφοί μας εξ Ελλάδος.
Το μεσημέρι της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος και ο π. Αλέξανδρος συναντήθηκαν με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας και μέλη της, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας.
Το πρωΐ της Δευτέρας, 16 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του στην Στοκχόλμη και ο π. Αλέξανδρος στο Όσλο.
Φωτογραφίες:  π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και Ηλία Μπράβου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων