22/06/2021 22/06/2021 Του Πασχάλη Βαλσαμίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Πριν παρουσιάσω τη ζωή και το έργο του Μητροπολίτου Κολωνείας Γαβριήλ Πρεμετίδη, ο οποίος εκοιμήθη πριν από 18 περίπου χρόνια, μέσα από άγνωστες φωτογραφίες, που απαθανατίζουν στιγμές της ζωής του και αποτελούν τμήμα της νεότερης ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ήθελα να αναφερθώ στο αξιόλογο φωτογραφικό υλικό. Ο...
22 Ιουνίου, 2021 - 14:36
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2021 - 14:38

Το έργο του Μητροπολίτη Κολωνείας Γαβριήλ μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες

Διαδώστε:
Το έργο του Μητροπολίτη Κολωνείας Γαβριήλ μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες
  • Του Πασχάλη Βαλσαμίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Πριν παρουσιάσω τη ζωή και το έργο του Μητροπολίτου Κολωνείας Γαβριήλ Πρεμετίδη, ο οποίος εκοιμήθη πριν από 18 περίπου χρόνια, μέσα από άγνωστες φωτογραφίες, που απαθανατίζουν στιγμές της ζωής του και αποτελούν τμήμα της νεότερης ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ήθελα να αναφερθώ στο αξιόλογο φωτογραφικό υλικό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετά το θάνατο του Μητροπολίτου Κολωνείας Γαβριήλ παρέλαβε από το σπίτι του φωτογραφίες του, τις οποίες ανέθεσε να ταξινομήσει κάποιος διάκονος της Αρχιερατικής Προϊσταμενίας Ταταούλων. Το φωτογραφικό υλικό έμεινε για πολλά χρόνια ξεχασμένο και αναξιοποίητο στο Επισκοπείο, μέχρι που τελευταία ανέλαβε την Αρχιερατική Προϊσταμενία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, ο οποίος και το έφερε στην επιφάνεια και φρόντισε αυτό να ψηφιοποιηθεί. Στη συνέχεια, το παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτου Κολωνείας Γαβριήλ. Από τη θέση αυτή επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, που μου παραχώρησε προς μελέτη το φωτογραφικό υλικό, του οποίου παρουσιάζω μέρος. Ακόμα, ευχαριστίες οφείλω στον αγαπητό φίλο και συμμαθητή, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, κ. Στέφανο, ο οποίος μου έστειλε ψηφιοποιημένο το φωτογραφικό υλικό και μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω για έναν ακόμα Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Μητροπολίτης Κολωνείας Γαβριήλ κατά κόσμο Δημήτριος γεννήθηκε στο Φανάρι στις 1 Σεπτεμβρίου του 1919 από γονείς τον Πέτρο του Δημητρίου (1881- 1931) και τη Mελπομένη το γένος Nικολαΐδου. Ο πατέρας του καταγόταν από την Ήπειρο και η μητέρα του από την Κύζικο. Tα εγκύκλια γράμματα διδάχθηκε στη Πατριαρχική Mαράσλειο Σχολή. Συνέχισε τις σπουδές του στη Mεγάλη του Γένους Σχολή και το 1933 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή της Xάλκης, από την οποία αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1941, αφού υπέβαλε εναίσιμο επί πτυχίω διατριβή με θέμα «Η εν ταις επιστολαίς του Μεγάλου Βασιλείου εμπεριεχομένη ηθική διδασκαλία». Στη συνέχεια σπούδασε στη Pοβέρτιο Σχολή (1941-1943), στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ένα ακαδημαϊκό έτος (1943-1944) νομικά και παρακολούθησε μαθήματα της Αγγλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή (1944-1948). Ήταν κάτοχος πιστοποιητικού τουρκικής φιλολογίας και παιδαγωγικών. Tον Μάρτιο του 1987 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Μητρόπολις Κολωνείας».

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο με το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΛΩΝΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

Πρώτη δημοσίευση: fanarion.blogspot.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων