29/11/2022 29/11/2022 Το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου γιορτάστηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στην πόλη Γάνδη του Βελγίου. Πράγματι πριν από 50 χρόνια ιδρύθηκε Ορθόδοξη Ενορία στην Γάνδη και τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία. Το Χρυσό Ιωβηλαίο γιορτάστηκε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελετουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου...
29 Νοεμβρίου, 2022 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2022 - 14:33

Το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ενορίας της Γάνδης (1972-2022)

Διαδώστε:
Το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ενορίας της Γάνδης (1972-2022)

Το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου γιορτάστηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στην πόλη Γάνδη του Βελγίου. Πράγματι πριν από 50 χρόνια ιδρύθηκε Ορθόδοξη Ενορία στην Γάνδη και τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Το Χρυσό Ιωβηλαίο γιορτάστηκε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελετουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, πλαισιουμένου από τους: Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Δοσίθεο (Πατριαρχείου Γεωργίας) και Απολλωνιάδος Ιωακείμ (Βοηθού Επισκόπου της Ι.Μ. Βελγίου) καθώς και από ιερείς και διακόνους.

Πλήθος πιστών προσήλθε για να γιορτάση την μεγάλη αυτή επέτειο. Κατά την Θεία Λειτουργία έψαλλε η χορωδία της ενορίας υπό την διεύθυνση του κ. Paul Morreel, ο οποίος προ της Θείας Λειτουργίας εχειροθετήθη εις Αναγνώστην.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας είπε μεταξύ άλλων: «Εορτάζουμε σήμερα για 51η φορά την Εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Πράγματι προ πενήντα ετών ετελέσθηκε για πρώτη φορά η Θεία Λειτουργία εδώ, στο μικρό παρεκκλήσιο απέναντι. Ήταν επίσης 26 Νοεμβρίου. Τι χαρά που μπορούμε να το γιορτάσουμε! Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας γιορτάζει κάθε χρόνο την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Τιμά τον Πρωτόκλητο απόστολο Ανδρέα με ύμνους· πράγματι είναι «θαυμαστός ανάμεσα στους Αγίους» και ένας από εκείνους τους «αληθινούς δούλους του Θεού» στη γη και στον ουρανό. Γι᾽ αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην όμορφη αυτή εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο και αγαπημένο Άγιο Απόστολο. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε με μεγάλη ευσέβεια και αφοσίωση για την δόξα του Θεού και στην μνήμη του αγαπητού δούλου Του, Αποστόλου Ανδρέου, για να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί στον δρόμο της σωτηρίας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάσθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου και εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας μίλησε εκτενώς αναφερθείς στην ιστορία της Ενορίας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους πολλούς ανθρώπους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην ιδρυση και εδραίωση της Ενορίας ταύτης.

Πρώτα και κύρια τους γονείς του, τους αειμνήστους, πατέρα Ιγνάτιο και την Mita Peckstadt-Janssens, που έθεσαν τα θεμέλια, καθώς και τον Antoine Van Bruaene, τον Romain Verbeke, τον αείμνηστο πατέρα Silouan Osseel, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Dominique Verbeke και τη σύζυγό του Martine Peckstadt, καθώς και πολλούς άλλους επώνυμους και ανώνυμους, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ζωή της ενορίας μέχρι σήμερα: τους ψάλτες, τους κληρικούς, τους επιτρόπους της ενορίας και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τις εθελόντριες κυρίες που φρόντιζαν και φροντίζουν όλα τα απαραίτητα στην ενορία, τον βιβλιοθηκάριο, τους υπεύθυνους του ενοριακού περιοδικού ‘Apostel Andreas’ κλπ.

Αναφέρθηκε ακόμη στους σημερινούς ιερείς της Ενορίας, τους πατέρες Βαρνάβα και Πάολο και όλους που συμπαρίστανται στο έργο της ενορίας.

Η ιστορία της Ενορίας

Παραθέτουμε εν συνεχεία μερικά από τα σημεία της ομιλίας του Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρου:

«Ανακαλύπτοντας και βιώνοντας την Ορθοδοξία οι εκ Γάνδης καταγόμενοι, ο π. Ιγνάτιος Peckstadt και ο Antoine Van Bruaene (δικηγόροι στο επάγγελμα) καθώς επίσης και ο André Knapen, εσύστησαν εδώ από της δεκαετίας του 1960 τον Σύλλογο «Απόστολος Ανδρέας – επαφές με την Ορθοδοξία». Έθεσαν, άμα τη συστάσει αυτού, ως πρωταρχικό στόχο την οργάνωση ετησίου κύκλου διασκέψεων από ορθοδόξους ομιλητές. Πρώτος ομιλητής υπήρξεν ο Πρεσβύτερος Pierre Struve, ιερεύς και ιατρός εις Παρισίους (εκοιμήθη εξαιτίας αυτοκινητιστικού δυστυχήματος ολίγα έτη βραδύτερον). Το θέμα της ομιλίας αυτού ήτο «Η Ορθόδοξος Πνευματική ζωή». Η πρώτη αυτή διάλεξη, κατά κοινή ομολογία, εστέφθη από μεγάλη επιτυχία, διότι υπήρξε μία πραγματική ορθόδοξη μαρτυρία σε ένα πολυπολιτισμικό ακροατήριο. Η ομιλία αυτή ενεθάρρυνε τους παρισταμένους να συνεχίσουν στην ίδια πνευματική κατεύθυνση. Ακολούθησαν οι διαλέξεις ενός μεγάλου αριθμού ορθοδόξων ομιλητών. Τοιουτοτρόπως καθίσταται εις άπαντας εμφανώς αντιληπτόν, πόση μεγάλη προσπάθεια κατέβαλεν ο Σύλλογος του Αγίου Ανδρέου στα πλαίσια τήςπροετοιμασίας για την μελλοντική δημιουργία μιάς ορθοδόξου εν Γάνδη ενορίας.

Μετά την ανακάλυψη της ορθοδόξου γαλλοφώνου ενορίας των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού υπό τον Πρεσβύτερο Marc Nicaise, ο Ιγνάτιος Peckstadt ανέλαβε την πρωτοβουλία της δημιουργίας ορθοδόξου ενορίας στην Γάνδη. Η ανυπαρξία τοιαύτης, κατ᾽ εκείνη την χρονική περίοδο, στο βόρειο τμήμα του Βελγίου αφ᾽ ενός, και αφ᾽ ετέρου η οδυνηρά πραγματικότης της διανύσεως εκατόν εβδομήντα περίπου χιλιομέτρων διά την συμμετοχή αυτού μετά της οικογενείας του στην Θεία Λειτουργία υπήρξαν βασικοί λόγοι, που τον ώθησαν στην υλοποίηση αυτού του θεαρέστου εγχειρήματος. Η προτέρα κατάσταση θα ηδύνατο να καταστή ανεκτή για μία μικρή χρονική περίοδο, για μεγαλυτέραν όμως, είναι βέβαιο ότι, θα καθίστατο προβληματική. Η μέριμνα για την μελλοντική πνευματική πορεία των τέκνων των μελών της ορθοδόξου κοινότητος ήτο συνεχής, επιπλέον ησθάνοντο επιτακτική την ανάγκη διασφαλίσεως και αναπαύσεως αυτών διά της παρουσίας μιάς κιβωτού σωτηρίας, δηλαδή ενός ορθοδόξου ναού στην Γάνδη. Για πολλά έτη ελάμβανον χώραν οι διαλέξεις περί της Ορθοδοξίας και θα ήταν ευτυχείς, εάν η προσδοκία αυτού του διακαούς πνευματικού πόθου τους ελάμβανεν σάρκα και οστά.

Κατόπιν πλείστων δυσκολιών, ο Ignace Peckstadt ενοικίασε κτήριο, για να το διαμορφώση εν συνεχεία σε ορθόδοξο ναό για την τέλεση κατά τακτά χρονικά διαστήματα της Θείας Μυσταγωγίας. Πρόκειται για ένα εκ των οικημάτων της παλαιάς Μονής «Oud Begijnhof», το οποίο ήτο διατηρητέο οικοδόμημα δομημένο προ τετρακοσίων και πλέον ετών. Ο Ignace Peckstadt ησθάνετο μεγάλη χαρά, εξαιτίας του γεγονότος της ευρέσεως του παλαιού τούτου θρησκευτικού οικήματος κειμένου στην πόλη της Γάνδης.
Ο π. Marc Nicaise εδέχθη να λειτουργή άπαξ του μηνός. Ο Αρχιεπίσκοπος Συρακουσών Γεώργιος έδωκε την ευλογία του για την τέλεση των Θείων Λειτουργιών, εκ των οποίων η πρώτη έλαβε χώρα την 26η Νοεμβρίου 1972 εξ αφορμής της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου. Ο π. Marc Nicaise ελειτούργησε και η χορωδία αυτού έψαλλεν εις την φλαμανδική γλώσσα.

Από το έτος 1973 τελούνταν εκεί δύο Θείες Λειτουργίες τον μήνα, μία από τον πατέρα Marc Nicaise (Βρυξέλλες) και μία από τον πατέρα Antoine Freund (Παρίσι). Λίγο αργότερα ο Ignace Peckstadt χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς για τις ανάγκες της νέας αυτής ενορίας. Η ενορία γνωρίζει μία ταχεία ανάπτυξη με την αγορά δύο κτηρίων και την διαμόρφωση και την επέκταση του παρεκκλησίου το οποίο εγκαινίασε ο Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Γεώργιος το έτος 1979, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Συρακουσών κ. Γεωργίου. Την ίδια μέρα ο Marcel Osseel (αργότερα πατήρ Silouan Osseel) χειροτονήθηκε διάκονος. Διετέλεσε διάκονος της ενορίας επί δέκα έτη, μέχρι λίγο προ της χειροτονίας του εις πρεσβύτερο από τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα τον Μάρτιο 1990.

Μερικά σημαντικά γεγονότα από την ιστορία της ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου δεν πρέπει να λησμονηθούν: Οι ιστορικές επισκέψεις στην ενορία αυτή του Βασιλέως του Βελγίου Baudouin (1980) και του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (Ζαχάρωφ), ο οποίος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία την 14η Σεπτεμβρίου 1980 στην ενορία και είχε συνομιλία με τους ενορίτες της. Η ενορία δέχθηκε δύο φορές την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου· κατ᾽ αρχάς όταν ακόμη ήταν Μητροπολίτης Φιλαδελφείας (1989) και δεύτερον κατά το αργυρούν Ιωβηλαίον της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου (1994).

Η ενορία από της ιδρύσεώς της ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στις αρχές του 1989, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ενορία υπήχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου επί Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος. Από της εκλογής του Μητροπολίτου Παντελεήμονος η ενορία της Γάνδης είχε καλές σχέσεις με τον Μητροπολίτην και την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. Μετά την προσχώρηση της ενορίας στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου οι ενορίτες της αισθάνονταν την ιδιαίτερη πατρική ποιμαντική φροντίδα του Μητροπολίτου Παντελεήμονος. Χάρη στις ακούραστες φροντίδες και κόπους του μάλιστα ο Μητροπολίτης Παντελεήμων επέτυχε την αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βέλγιο.

Την δεκαετία του 1990 κτίστηκε νέος ναός και εγκαινιάστηκε την Κυριακή 30η Νοεμβρίου 1997, κατά την 25ην επέτειο από της ιδρύσεως της ενορίας, από τον Μητροπολίτην Βελγίου κ. Παντελεήμονα. Πράγματι χάρη στη μεγάλη δωρεά από αποβιώσαντα ενορίτη έδωσε την δυνατότητα να κατασκευασθή εκ θεμελίων νέος ναός απέναντι στον παλαιό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέγας εκείνος ευεργέτης ονομαζόταν Ανδρέας.

Εν τω μεταξύ ο Dominique Verbeke χειροτονήθηκε εις διάκονο από τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα την 24ην Φεβρουαρίου 1991 στις Βρυξέλλες, και εις πρεσβύτερον την 23ην Δεκεμβρίου 2000 στην εκκλησία της Γάνδης. Για πολλά χρόνια ήταν ο υπεύθυνος για το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα στα σχολεία του Βελγίου. Προκειμένου να μορφώση θεολόγους ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων ίδρυσε το Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας (Centre de formation orthodoxe Saint Jean le Théologien, που ονομάστηκε αργότερα Institut de Théologie Orthodoxe Saint Apôtre Paul), προτείνοντας τριετές πρόγραμμα σπουδών.
Τέλος η ενορία της Γάνδης δημιούργησε αργότερα τις ενορίες της Μπρύζ και Κορτρέικ ως μητέρα ενορία. Οι δύο πρώτοι ιερείς τους προέρχονταν από την ενορία της Γάνδης. Ωστόσο από την ενορία της Γάνδης, υπήρχαν και άλλοι νέοι και νέες που προσήλθαν στην διακονία της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας εμνημόνευσε και ετίμησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση και ανάπτυξη της ενορίας, κυρίως όλους όσοι εκοιμήθησαν εν Κυρίω! Εξάλλου συνεχίζουν να προσεύχονται στον Θεό για μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε μεγάλη Δεξίωση στην αίθουσα της ενορίας με χορευτική και μουσική παράσταση.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων