22/12/2021 22/12/2021 Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό εύχεται μέσα από την Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι “Ο Θεός Λόγος, γίνεται άνθρωπος, χωρίς να μεταβληθεί. Χωρίς να πάψει να είναι αυτό που πάντοτε ήταν. Θεός αληθινός! Πήρε κάτι που δεν είχε, χωρίς να αφήσει αυτό που πάντοτε είχε”...
22 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:52
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2021 - 9:51

Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό εύχεται ο Μητροπολίτης Βρυούλων

Διαδώστε:
Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό εύχεται ο Μητροπολίτης Βρυούλων

Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό εύχεται μέσα από την Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι “Ο Θεός Λόγος, γίνεται άνθρωπος, χωρίς να μεταβληθεί. Χωρίς να πάψει να είναι αυτό που πάντοτε ήταν. Θεός αληθινός! Πήρε κάτι που δεν είχε, χωρίς να αφήσει αυτό που πάντοτε είχε” και συμπληρώνει πως “Ο εγωισμός του ανθρώπου, τον οδήγησε στην αποστασία από τον Θεό, με αποτέλεσμα να χαθεί η Ειρήνη από την ζωή του και η εκ νέου απόκτησή της, απαιτεί, να προηγηθεί η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό. Η Ειρήνη του Θεού δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά ταυτίζεται απόλυτα με το πρόσωπο του Θεού Λόγου”.

Ο Μητροπολίτης αναρωτιέται: “Μήπως τα φετινά Χριστούγεννα που βρίσκουν την πατρίδα μας, την Ευρώπη και γενικά ολόκληρο τον κόσμο απελπιστικά ανίκανο να φέρει την Ειρήνη, αποτελούν μία πρόκληση – πρόσκληση να δεχθούμε την Ειρήνη του Χριστού;” και καταλήγει “η ελπίδα μας είναι μόνον ο Χριστός”.

Αναλυτικά η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Βρυούλων:

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά

Χριστούγεννα! Εορτή θαυμαστή και για το μεγαλείο της, για το μυστήριό της και για το νόημά της.

Η αθλιότητα του αμαρτωλού ανθρώπου, η έσχατη κατάπτωση του ανθρώπινου Γένους και η ανάγκη σωτηρίας του κόσμου, έφερε τον Θεό στη γη.

Τον κόσμο επισκέφθη ο Θεός αυτοπροσώπως. Ο Ίδιος κατέβηκε στη γη. Και επειδή ούτε η γη θα άντεχε το βάρος της Θείας δόξας, ούτε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντικρύσουν το υπέρλαμπρο φώς της Θεότητος, ο Θεός έγινε άνθρωπος. Έκρυψε το απρόσιτο Θεϊκό μεγαλείο Του στην ταπεινή ανθρώπινη φύση και ήρθε ανάμεσά μας, σαν ένας από εμάς.

Έπρεπε να βιώσουμε ότι ο Θεός δεν είναι απόμακρος. Έγινε άνθρωπος, για να είναι δίπλα μας διαρκώς.

Βρέφος έζησε την εγκατάλειψη. Βίωσε την φτώχεια και την μοναξιά.

Δέχθηκε τη ζεστασιά του άχυρου, την ανάσα και την συντροφιά των ζώων και των άστρων. Την υμνωδία των αγγέλων, αλλά και τον πόνο της προσφυγιάς, απο τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

” Ο Λόγος σάρξ εγένετο”.

Ο Θεός Λόγος, γίνεται άνθρωπος, χωρίς να μεταβληθεί. Χωρίς να πάψει να είναι αυτό που πάντοτε ήταν. Θεός αληθινός! Πήρε κάτι που δεν είχε, χωρίς να αφήσει αυτό που πάντοτε είχε.

Ήρθε για να διδάξει στον άνθρωπο της πτώσεως, ότι μπορεί να ξαναζήσει την Παραδείσια ζωή.

Επροίκισε τον άνθρωπο, με την δυνατότητα να επιτύχει, με την ταπείνωση και την υπακοή στον Ενανθρωπίσαντα Υιόν και Λόγον, την κατά Χάριν θέωση.

Όμως, η μεταπτωτική πονηρή ανθρώπινη φύση, δεν θέλησε, ή δεν μπόρεσε να πραγματώσει Το ” Επί γής Ειρήνη”.

Ο εγωισμός του ανθρώπου, τον οδήγησε στην αποστασία από τον Θεό, με αποτέλεσμα να χαθεί η Ειρήνη από την ζωή του και η εκ νέου απόκτησή της, απαιτεί, να προηγηθεί η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό. Η Ειρήνη του Θεού δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά ταυτίζεται απόλυτα με το πρόσωπο του Θεού Λόγου.

Έντονα ακούγεται η ερώτηση : Μήπως διαψεύστηκε ο Αίνος των Αγγέλων ; Μήπως δεν επαληθεύθηκε η διδασκαλία του Κυρίου, που είναι η Ειρήνη η επί γης;

Ο άνθρωπος ευθύνεται. Γιατί νόμισε, πως με την ισχύ της γνώσης, την δύναμη του χρήματος , την πρόοδο και ανάπτυξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού, θα γινόταν παντοδύναμος.

Αποτελέσμα χωρίς την παρουσία του Θεού ο άνθρωπος κατάντησε υπάνθρωπος. Υπάνθρωπος, γιατί πίστεψε στην θεωρία του άθεου Νίτσε που τόνιζε : ” Ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο”.

Έτσι αδελφοί μου, φθάσαμε στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, στη νέα τάξη πραγμάτων, όπου γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια απάληψις κάθε αναφοράς στα Χριστούγεννα , σε σημείο μάλιστα, να πιστέψουμε πως Χριστούγεννα χωρίς Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν υπάρχουν! Το δέντρο των Χριστουγέννων να είναι το παγκόσμιο Σύμβολο της Εορτής και οχι η φάτνη με το Θείο Βρέφος. Γιορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό• Χριστούγεννα μοναξιάς, μελαγχολίας, κατάθλιψης, με τους καρπούς της άσωτης γιορτής.

Αδερφοί μου

Μήπως τα φετινά Χριστούγεννα που βρίσκουν την πατρίδα μας, την Ευρώπη και γενικά ολόκληρο τον κόσμο απελπιστικά ανίκανο να φέρει την Ειρήνη, αποτελούν μία πρόκληση – πρόσκληση να δεχθούμε την Ειρήνη του Χριστού;

Σας εύχομαι Χριστούγεννα με Χριστό. Μαζί με τον Χριστό και για τον Χριστό. Η ελπίδα μας είναι μόνον ο Χριστός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων