01/06/2022 02/06/2022 Εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 71 ετών εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων υγείας ο Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου με πολύχρονη προσφορά στους διαχριστιανικούς διαλόγους. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 11:00 π.μ. στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ενώ η ταφή θα ακολουθήσει στο Κοιμητήριο του...
01 Ιουνίου, 2022 - 20:43
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 16:38

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος

Εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 71 ετών εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων υγείας ο Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου με πολύχρονη προσφορά στους διαχριστιανικούς διαλόγους.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 11:00 π.μ. στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ενώ η ταφή θα ακολουθήσει στο Κοιμητήριο του Ιερού Ησυχαστηρίου, στο οποίο αναπαύονται και οι αείμνηστοι γονείς του μεταστάντος.

 

Ποιός ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος (κατά κόσμον Νικόλαος Λυμούρης) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 1951.

Σαν σήμερα, την 1 Ιουνίου 1997 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Μητροπολίτης Σασίμων και στις 3 Νοεμβρίου του 2007 προήχθη σε ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Αποφοίτησε από το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (PhD) στην Αμερική και ήταν κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος των Πανεπιστημίων Στρασβούργου Γαλλίας – Τυβίγγης Γερμανίας.

Από το 1984-1992 διετέλεσε καθηγητής του Ορθοδόξου Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και από το 1990-1997 δίδαξε την Ορθόδοξο και Οικουμενική Θεολογία στο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών “St. Bernardino” της Βενετίας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου “Pontificio Ateneo Antonianum” της Ρώμης, Ιταλίας. Δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ήταν επίσης μέλος διαφόρων Θεολογικών Εταιρειών στην Ευρώπη και αντιπροσώπευε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διάφορες αποστολές. Συνέγραψε πέραν των διακοσίων θεολογικών μελετών, άρθρων και πονημάτων σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και εξέδωσε διάφορα βιβλία περί της Ορθοδόξου Θεολογίας και οικουμενικού περιεχομένου. Τιμήθηκε με εκκλησιαστικές και πολιτειακές διακρίσεις. Μιλούσε την Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ρωσική γλώσσα.

Τα τελευταία χρόνια ήταν Πατριαρχικός Επόπτης στην Περιφέρεια Ταταούλων και υπεύθυνος στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

 

Μήνυμα του Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Σασίμων κυρού Γενναδίου

«Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος. Ο Κύριός μας να αναπαύσει την ψυχή του εν χώρα ζώντων», αναφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Έξαρχος Άπω Ανατολής κ. Νεκτάριος σε μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη.

 

Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σασίμων κυρό Γεννάδιο: «ΕΥΓΕΝΗΣ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ, ΣΕΜΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΜΕ ΛΙΠΑΡΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ»

Από την πλευρά του στο δικό του μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ αναφέρει:

«ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΟΔΥΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΑΣΙΜΩΝ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΟΣΟ. ΕΥΓΕΝΗΣ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ, ΣΕΜΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΜΕ ΛΙΠΑΡΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ… ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΕΥΛΟΓΙΑΙΣ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, ΠΟΛΥΦΙΛΗΤΕ ΑΔΕΛΦΕ!…»

 

Ομιλίες του μακαριστού Μητροπολίτη Σασίμων κυρού Γενναδίου από το αρχείο του Διαδικτυακού Περιοδικού «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ»

Με αφορμή την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Σασίμων κυρού Γενναδίου, το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» παρουσιάζει δύο ομιλίες του εκλιπόντος από το αρχείο του Διαδικτυακού Περιοδικού «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» (pemptousia.gr).

Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε μιλήσει στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η επικαιρότητα των Πατερικών Σπουδών στο σύγχρονο κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης 29-30 Μαΐου 2019. Θέμα της ομιλίας του ήταν: «Ο ρόλος και η συμβολή της πατερικής σκέψης στους θεολογικούς Διαλόγους στον σύγχρονο κόσμο. Προσεγγίσεις, προκλήσεις και προβληματισμοί».

 

Εισήγηση του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σασίμων κ. Γενναδίου με θέμα: «Η επικαιρότης της πατερικής σκέψεως και η συμβολή του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ εις τον σύγχρονον θεολογικόν διάλογον. Προκλήσεις και απόψεις» στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Η θεολογική παρακαταθήκη του πρωθιερέως Γεωργίου Φλωρόφσκυ», το οποίο διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου – την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων