18/09/2022 18/09/2022 Σε ατμόσφαιρα σεμνότητας και έκδηλης χαράς έγινε η ενθρόνιση του νεοκλεγέντος Μητροπολίτη Πισιδίας και Εξάρχου Σίδης και Ατταλείας Αρχιεπισκόπου από Τελμησσού κ. Ιώβ Getcha, διαδέχοντας τον προσφάτως εκλιπόντα μακαριστό Μητροπολίτη Πισιδίας, τον από Κορέας, κυρό Σωτήριο Τράμπα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια. Ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος...
18 Σεπτεμβρίου, 2022 - 19:47
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2022 - 19:49

H Μητρόπολη Πισιδίας υποδέχτηκε τον νέο Ποιμενάρχη της κ. Ιώβ αναφωνώντας ” Άξιος!”

Διαδώστε:
H Μητρόπολη Πισιδίας υποδέχτηκε τον νέο Ποιμενάρχη της κ. Ιώβ αναφωνώντας ” Άξιος!”

Σε ατμόσφαιρα σεμνότητας και έκδηλης χαράς έγινε η ενθρόνιση του νεοκλεγέντος Μητροπολίτη Πισιδίας και Εξάρχου Σίδης και Ατταλείας Αρχιεπισκόπου από Τελμησσού κ. Ιώβ Getcha, διαδέχοντας τον προσφάτως εκλιπόντα μακαριστό Μητροπολίτη Πισιδίας, τον από Κορέας, κυρό Σωτήριο Τράμπα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια.

Ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων και Έξαρχος Λυκίας κ. Χρυσόστομος, μετά την ανάγνωση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Γράμματος με την είδηση της εκλογής του νέου Ποιμενάρχου, προσφώνησε παραινετικώς τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη.

Παρόντες ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, οι Θεοφ. Επίσκοποι Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου και Κομάνων κ. Μιχαήλ, κληρικοί και λαϊκοί της Ι. Μητροπόλεως και ακαδημαϊκοί φίλοι από το εξωτερικό, η Αντιδήμαρχος Ατταλείας κ. Όγια Κανσού.

Μεταξύ των προσόντων του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε την ευρύτατη θεολογική του παιδεία, την ακαδημαϊκή του ιδιότητα και τη γλωσσομάθεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον άξιο βοηθό Επίσκοπο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο και στον ικανό κλήρο με τους οποίους θα συνεργαστεί όπως επίσης και στον πολυεθνικό πιστό λαό που θα ποιμάνει, υπενθυμίζοντάς του την οικουμενικότητα και την ανθρωπιά της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως με απλότητα και αδελφική αφοσίωση καλωσόρισε τον νέο Ποιμενάρχη ενός ποιμνίου κατ’αρχάς Ρώσων παερεπιδημούντων στην περιοχή, οι οποίοι πριν από 14 χρόνια στο πρόσωπο του πολιού Μητροπολίτη Πισιδίας είδαν τον διδάσκαλο, τον ποιμένα, τον λειτουργό, τον φίλο και συμπαραστάτη και του ζήτησαν να μείνει για να οργανώσει τοπικές ενορίες.

Έκτοτε, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Σωτήριος ανασυγκροτήσε την τοπική εκκλησία με το ιεραποστολικό του έργο, το οποίο ο νέος Μητροπολίτης καλείται να συνεχίσει και να επαυξήσει έχοντας ως βάση τέσσερις ιερείς ναούς στην Αττάλεια, στην Αλάνυα και τη Σίδη και ένα πολυπληθές ποίμνιο αποτελούμενο από Ρώσους, Ουκρανούς, Γεωργιανούς, Ρουμάνους και εντοπίους.

Ο λόγος του νέου Μητροπολίτη Πισιδίας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιώβ, κατά τον ενθρονιστήριο σύντομο και περιεκτικό λόγο του, χρησιμοποιώντας την τουρκική, τη ρωσική και την ελληνική γλώσσα, κατ’ αρχάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τις ευχαιστίες του προς τους συνοδικούς Αρχιερείς για την ανύψωσή του στην περιώνυμη Μητρόπολη Πισιδίας.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς το ποίμνιο, το απεκάλεσε οικείο, εφόσον κατά το παρελθόν είχε ιερουργήσει εις ναούς της Μητροπόλεως με πρόσκληση του μακαριστού προκατόχου του. Περιγράφοντας αδρομερώς τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας επεσήμανε ότι είναι αποστολική, ιστορική, και ιεραποστολική. Στην Αντιόχεια της Πισιδίας οι Απόστολοι αποφάσισαν να στραφούν προς τα έθνη για να μεταφέρουν το φως του Ευαγγελίου, γεγονός που χαρακτηρίζει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν περιορίζεται στον εαυτό του.

Η ιστορία εξάλλου της Μητροπόλεως είναι συνεχής από τους αποστολικούς χρόνους μέχρι τον 18ο αιώνα προσφέροντας στην Εκκλησία νέφος μαρτύρων και αγίων, ενώ στη συνέχεια αξιόλογοι Αρχιερείς εποίμαναν τη θεόσωστη αυτή Επαρχία. Επίσης η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας είναι και ιεραποστολική όπως εύγλωττα το υπενθύμισε σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο ο αοίδιμος Μητροπολίτης Σωτήρος λόγω και έργω, με την αγιότητα και τη ανύστακτη μέριμνά του.

Ο ενθρονιζόμενος Σεβασμιώτατος κ. Ιώβ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις δικές του ευχαριστίες προς τους επώνυμους και ανώνυμους ευεργέτες της Ιεράς Μητροπόλεως από την Ελλάδα, οι οποίοι προθύμως συνέδραμαν τον Μητροπολίτη Σωτήριο στην αγορά και αναστήλωση των ιερών ναών ή και την εκ θεμελίων κατασκευή, στον εξοπλισμό και τα πολλαπλά έξοδα.

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους παρευρισκομένους να συνεχίσουν να μετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας και με τη ζωή τους να δίνουν τη μαρτυρία της πίστεως.

Οι παρευρισκόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με την ομόφωνη αναφώνηση Άξιος, Ἀξιος, Άξιος, στα Ελληνικά που συμπλήρωσε και η καλλίφωνη τετραφωνική χορωδία.

Τρισχιερατική θεία Λειτουργία

Την επομένη της ενθρονίσεως Κυριακή τελέστηκε στον ίδιο ιερό ναό του Αγίου Αλυπίου τρισχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμανδρίτου Τίτου Ταμπακάκη και του Αγιορείτου συνεγάτου Αρχιμ. Θεολόγου Χρυσανθακόπουλου και συμπροσευχομένου του Θεοφ. Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου, στη σλαβονική, ελληνική και τουρκική γλώσσα, ενώ μέλη του εκκλησιάσματος απήγγειλαν την Κυριακή Προσευχή επίσης και στη γεωργιανή και ρουμανική γλώσσα.

Ο ναός ήταν κατάμεστος, ενώ ο νέος Μητροπολίτης κ. Ιώβ στο κήρυγμά του τόνισε ότι η σωτηρία που ο Χριστός προσφέρει απευθύνεται προς όλους τους εν μετανοία ανθρώπους. Το πολυχρόνιο του Αρχιερέως και τα φωτεινά πρόσωπα των πολλών μικρών παιδιών και των γονέων τους προέπεμψαν τον νέο Ποιμενάρχη τους μετά την απόλυση της πρώτης του θείας Λειτουργίας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττἀλεια.

Διαβάστε ακόμη: Μνημόσυνο για τον μακαριστό Πισιδίας Σωτήριο στη Μητρόπολη Αθηνών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων