08/02/2021 08/02/2021 Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου, κατά την παράδοση, Επισκόπου Σμύρνης, μαθητή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στη Σμύρνη. Λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο, όλες οι Ιερές Ακολουθίες της ετησίας μνήμης του Αγίου τελέσθηκαν εις τον Ι....
08 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2021 - 16:18

Τιμήθηκε και φέτος ο πρώτος Επίσκοπος Σμύρνης

Διαδώστε:
Τιμήθηκε και φέτος ο πρώτος Επίσκοπος Σμύρνης

Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου, κατά την παράδοση, Επισκόπου Σμύρνης, μαθητή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στη Σμύρνη.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο, όλες οι Ιερές Ακολουθίες της ετησίας μνήμης του Αγίου τελέσθηκαν εις τον Ι. Ναόν Αγίας Φωτεινής, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός, συμπροσευχομένου του παρεπιδημούντος στη Σμύρνη Θεοφιλ. Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου, Πρωτοσυγκελλεύοντος της Ι. Μητροπόλεως Πισιδίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, για να δοθεί στους πιστούς η δυνατότης συμμετοχής στην πανήγυρη της μνήμης του προστάτου των Αγίου.

Την κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου η Θεία Λειτουργία, κεκλεισμένων των θυρών λόγω της απαγορεύσεως της κυκλοφορίας.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα Ι. Λειψάνου του Αγίου Βουκόλου, το οποίο είχε κομίσει και αφιερώσει στην Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης προ τριετίας ο αείμνηστος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, υπέρ αναπαύσεως του οποίου ανεγνώσθη Τρισάγιο μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας της κυριωνύμου ημέρας της μνήμης του Αγίου.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, μετέβη νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου, στον ιστορικό Ναό του Αγίου Βουκόλου εν Μπασμανέ Σμύρνης και διάβασε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των εκ των προκατόχων του, από Κρήτης και Φιλιππουπόλεως Σμύρνης Χρυσάνθου, κατά την το δεύτερον (1857-1869) εν Σμύρνη αρχιερατείαν του οποίου εθεμελιώθη ο Ναός του Αγ. Βουκόλου (1866), και του από Αγχιάλου Σμύρνης Βασιλείου, ο οποίος και ωλοκλήρωσε τον Ναόν (1887) και αφιέρωσε αυτόν και στον Άγιον Πολύκαρπο, καθιερώνοντας τη μνήμη του ως επίσημη αργία της Εκκλησίας των Σμυρναίων. Τέλος, μνημόνευσε και τους κτήτορες του Ναού, τους ιερατεύσαντας και διακονήσαντας σε αυτόν, τους αειμνήστους επιτρόπους, τα μέλη της Αγαθοεργού Αδελφότητος, η οποία μνημονεύεται στο υπέρθυρο αυτού, και τους εκδημήσαντας ενορίτες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων