30/11/2022 30/11/2022 Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατονταετίας από τα θλιβερά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού του Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες, η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχία Ουγγαρίας οργάνωσε τιμητικό τριήμερο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2022, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, προσφέροντας “Θυμίαμα Εύοσμον” στην Μνήμη των Μαρτύρων...
30 Νοεμβρίου, 2022 - 13:26
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2022 - 13:11

Τριήμερος εορτασμός Μνήμης Μικρασίας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας

Διαδώστε:
Τριήμερος εορτασμός Μνήμης Μικρασίας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατονταετίας από τα θλιβερά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού του Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες, η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχία Ουγγαρίας οργάνωσε τιμητικό τριήμερο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2022, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, προσφέροντας “Θυμίαμα Εύοσμον” στην Μνήμη των Μαρτύρων και των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Κλήρος και λαός δεήθηκαν υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των σφαγιασθέντων και των δεινοπαθησάντων αειμνήστων Μικρασιατών Αδελφών κατά την Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής και παρακολούθησαν ομιλία του Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, με θέμα «Ο Εθνομάρτυς Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης». Για τον Ελληνισμό της Βιέννης οργανώθηκε επίσης με επιτυχία, το βράδυ του Σαββάτου στο ίδιο χώρο, μουσική εκδήλωση με θέμα “Θυμίαμα εύοσμον τιμής εις Μικρασίαν”.

Την Παρασκευή, 25η Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος, τελέσθηκε Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επίσκοπου Απαμείας κ. Παισίου και συμπροσευχομένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου.

Συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και της Εξαρχίας Ουγγαρίας. Η Ιερά Αγρυπνία τελείωσε με Αρτοκλασία τιμήν και μνήμην των εορταζομένων Αγίων Στυλιανού, Αλυπίου και Νίκωνος και Τρισάγιον υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των αναιρεθέντων, σφαγιασθέντων και δεινοπαθησάντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, Αρχιερέων, Κληρικών και λοιπών Χριστιανών.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 26ης Νοεμβρίου 2022, έλαβε χώρα στον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Αγίας Τριάδος, μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα “Θυμίαμα Εύοσμον τιμής εις Μικρασίαν”. Την εκδήλωση προλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Παΐσιο, την Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ελένη Κυριακοπούλου και το πολυπληθές ακροατήριο για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στη σημασία της αποδόσεως των οφειλομένων τιμών στη μνήμη των Μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος, των ηρωικώς θανόντων και των δεινώς δοκιμασθέντων Αδελφών Μικρασιατών.

Κάλεσε τους παρόντες να διατηρούν αναμμένη και για τις επόμενες γενεές τη φλόγα της Μνήμης για τα γεγονότα και τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής και με τη σκέψη και τα έργα τους να προσφέρουν θυμίαμα ευγνωμοσύνης για την ηρωική θυσία χιλιάδων αδικοχαμένων ψυχών και εκδιωχθέντων Χριστιανών από τις αλησμόνητες Πατρίδες. Συνεχάρη επίσης τους συμμετέχοντες στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα χορωδούς και μουσικούς και ευχήθηκε επιτυχία στην εκδήλωση.

Το πρόγραμμα άρχισε με εκκλησιαστικούς ύμνους από την Ιερά Υμνογραφία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των λοιπών Αγίων Μαρτύρων Αρχιερέων των εις Μικρασίαν αναιρεθέντων κατά Σεπτέμβριον 1922. Έψαλαν οι Ιεροψάλτες της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Αποστολάκη.

Ακολούθησε εκτέλεση ασμάτων εναλλασσομένων με αφήγηση από τη Χορωδία Ενηλίκων της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας υπό την Διεύθυνση της κ. Ξανθής Τοκμακίδου – Trifunovic συνοδεία βιολιού (κ. Θεολόγος Μιχελής) και λαούτου (κ. Γιώργος Παππάς). Το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό τους καλλιτέχνες οι οποίοι δέχθηκαν και πάλι δημοσία επαίνους από τον Σεβασμιώτατο. Ακολούθως στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως ″Ρήγας Φεραίος„ παρετέθη δεξίωση με άφθονα εδέσματα και ποτά, ευγενικώς προσφερθέντα από κυρίες της Φιλοπτώχου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Κυριακή, 27η Νοεμβρίου 2022, τελέσθηκε ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία με Αρχιερατικόν Συλλείτουργον στον Ιερόν Ναόν Αγίας Τριάδος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος. Αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής ΙΓ΄Λουκά, παρουσίασε την φιλοχρηματία και πλεονεξία του τελείου κατά τα άλλα νέου ως βασική αιτία της εθελουσίας απομακρύνσεώς του από τον Χριστό. Κάλεσε τους πιστούς να αποφύγουν το παράδειγμά του, ιεραρχώντας τις επιθυμίες και τις ασχολίες τους κατά τον σύντομο επίγειο βίο προκειμένου να απολαύσουν τα αγαθά της αιωνίου Βασιλείας.

Προ της Απολύσεως προεχειρίσθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο σε Οικονόμον-Σταυροφόρον ο Ιερομόναχος π. Ιάκωβος Γιαννόπουλος και έλαβε διά του Επισκόπου του, το υπό του Κυρίου χορηγηθέν κανονικόν δικαίωμα του «δεσμείν και λύειν» υπό τας προϋποθέσεις των Θείων και Ιερών Κανόνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος κάλεσε το εκκλησίασμα να προσευχηθεί προς τον μόνον Κύριο ζώντων και νεκρών και τέλεσε μαζί με τους άλλους Αρχιερείς και Κληρικούς Επιμνημόσυνο Δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των ηρωικώς μαρτυρησάντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Οι πιστοί παρέμειναν στο Ναό και παρακολούθησαν ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου με θέμα «Ο Εθνομάρτυς Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης». Ο Πανιερώτατος με λόγο γλαφυρό αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές και τις περιπέτειες του βίου του χαρισματικού ανθρώπου, του εμπνευσμένου κληρικού, του αφοσιωμένου στον Χριστό και στην Πατρίδα Ιεράρχου, του Αγίου Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης.

Η συγκίνηση του κοινού κορυφώθηκε όταν ο ομιλητής παρουσίασε το φρικτό μαρτύριο του Αγίου μέσα από τα λόγια ενός εκ των εκτελεστών του και κάλεσε όλους να ζητούν την μεσιτεία του προς τον Κύριο για την προστασία της Πατρίδος μας από κάθε εχθρό αλλά και την σωτηρία των ψυχών των.

Κατακλείοντας τον τριήμερο τιμητικό εορτασμό της συμπληρώσεως των εκατό χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Μαρτυρίου πολλών χιλιάδων Χριστιανών και των ταλαιπωριών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ζήτησε από τους πιστούς να τους τιμούν και να θυμούνται τη θυσία τους εργαζόμενοι για την ειρήνη και την δόξα του Χριστού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων