31/01/2023 31/01/2023 Η πρώτη Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο Λος Άντζελες. Στη Σύναξη συμμετείχαν 12 Μητροπολίτες που είναι μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, οι βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο Μητροπολίτης των Καρπαρώσων, καθώς και ο Μητροπολίτης της Αλβανικής Επισκοπής...
31 Ιανουαρίου, 2023 - 13:48
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2023 - 14:00

H πρώτη Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική υπό την προεδρία Ελπιδοφόρου

Διαδώστε:
H πρώτη Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική υπό την προεδρία Ελπιδοφόρου

Η πρώτη Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο Λος Άντζελες.

Στη Σύναξη συμμετείχαν 12 Μητροπολίτες που είναι μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, οι βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο Μητροπολίτης των Καρπαρώσων, καθώς και ο Μητροπολίτης της Αλβανικής Επισκοπής η οποία  χηρεύει έπειτα από την εκδημία του Μητροπολίτη Φιλομηλίου Ηλία. Υπήρξαν και απόντες λόγω ασθενείας.

  • Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη

«Ως ηγέτες των Κοινοτήτων μας σε κάθε επίπεδο, έχουμε την ευθύνη και το προνόμιο να εκφράζουμε τις ανησυχίες του Οικουμενικού Θρόνου και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά Του», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στην εναρκτήρια ομιλία του. Υπογράμμισε δε ότι η Σύναξη είναι μια πρόσθετη ευκαιρία για τους ιεράρχες να ανταλλάξουν απόψεις.

«Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχετε συμμετάσχει στις Συνάξεις του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι. Όταν ο Παναγιώτατος μας συγκαλεί, είναι μια τεράστια ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και προοπτικές με τους αδελφούς μας της Μικράς Ασίας, καθώς και με τους Επισκόπους της παγκόσμιας Διασποράς. Μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά ο ένας από τον άλλον αν είμαστε ανοιχτοί σε νέες απόψεις. Γι’ αυτό, αφού συνεδριάζουμε ως Συνέλευση των Επισκόπων, θεώρησα ότι είναι συνετό να συγκεντρωθούμε σε Σύναξη οι Ιεράρχες στις Ηνωμένες Πολιτείες του Πρώτου Θρόνου της Ορθοδοξίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε μήνυμά του προς τους Ιεράρχες της Πρωτόθρονης Εκκλησίας στην Αμερική,  υπογράμμισε την ευθύνη τους να εκπροσωπούν και να εκφράζουν τις αρχές και το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου – και κυρίως τον “υπερεθνικό χαρακτήρα” που βρίσκεται στον “πυρήνα” της ταυτότητάς του.

“Για όσους υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η πολιτισμική ταυτότητα λειτουργεί στη βάση των Ιερών Κανόνων και μιας υγιούς Εκκλησιολογίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Μετά τις εναρκτήριες δηλώσεις, οι ιεράρχες συζήτησαν και μοιράστηκαν πληροφορίες για τις  Επισκοπές τους και ενημερώθηκαν για το αντικείμενο της επερχόμενης XII Συνέλευσης των  Ορθόδοξων Επισκόπων των ΗΠΑ.

Η Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάζει κάθε χρόνο.

“Όπως δεν μπορεί να υπάρξει γιος χωρίς μητέρα, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει ιεράρχης της Κωνσταντινούπολης χωρίς τη Μητέρα, που είναι η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης”, είπε μεταξύ άλλων  ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Διαβάστε επίσης:

Φανάρι: Συνεδριάζει την Παρασκευή η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Φανάρι: Πρώτη συνεδρίαση για το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων