20/02/2021 20/02/2021 Στις 22 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού, Brookline, MA. Η έκθεση θα παραμείνει στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για μια περιοδεύουσα...
20 Φεβρουαρίου, 2021 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2021 - 11:05

«Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών»

Διαδώστε:
«Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών»

Στις 22 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού, Brookline, MA.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για μια περιοδεύουσα ψηφιακή και φυσική Έκθεση εορτάζουσα την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου και του Διεπιστημονικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών “Dean C. and Zoë S. Pappas”, του Πανεπιστημίου Stockton στο New Jersey. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Stockton University το φθινόπωρο του 2021.

Υπό τη διεύθυνση του Δρ. Tom Papademetriou (Πανεπιστήμιο Stockton) και του Δρ. Nicholas Ganson (Hellenic College), η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών», διερευνά τα κοινά θέματα στα οποία η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπορεύθηκαν στην επιδίωξη της παγκόσμιας ελευθερίας. Το φυσικό έκθεμα αποτελείται από είκοσι τέσσερις επιφάνειες μεγάλου μεγέθους με πληροφοριακό υλικό που ερευνήθηκε από δεκαέξι συνεισφέροντες μελετητές, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, τα πλήρη δοκίμια των οποίων περιλαμβάνονται στον ψηφιακό εκθεσιακό ιστότοπο. Η φυσική έκθεση θα περιοδεύσει και θα παρουσιαστεί σε πανεπιστήμια και κοινότητες σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Η Ελληνική επανάσταση μέσα απ’ τα μάτια των Αμερικανών” διερευνά τέσσερα θέματα: 1) “Ελευθερία ή θάνατος: Η Ελλάδα στην εποχή των επαναστάσεων” 2) “Η συμπάθεια για τους έλληνες του προέδρου Monroe: Οι ρίζες της ελληνικής νίκης και η σφυρηλάτηση του δόγματος της μη παρέμβασης” 3) “Η θέρμη της Ελληνικής επανάστασης: Αμερικάνοι Φιλέλληνες και η γέννηση του διεθνούς ανθρωπισμού”, και 4) “400 Χρόνια Σκλαβιάς: Η Ελληνική ανελευθερία και η Αμερικανική υπεράσπιση του κινήματος κατάργησης της δουλείας”.

Η έκθεση χρησιμεύει ως διπλός φακός που επιτρέπει στους θεατές αφενός μεν να δουν τα ελληνικά επαναστατικά γεγονότα και τη σημασία τους μέσω των γραπτών κειμένων και ενεργειών των αμερικανών που υποστήριξαν και πολέμησαν κατά την ελληνική επανάσταση, αφετέρου δε να εξετάσουν τη διαμόρφωση της ταυτότητας των ΗΠΑ (κατά τα πρώτα πενήντα χρόνια της ύπαρξης του αμερικανικού έθνους), μέσω των γεγονότων της εξωτερικής πολιτικής και του φαινομένου της δουλείας που οδήγησε την Αμερική στον δικό της εμφύλιο πόλεμο.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στα ελληνικά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, και το Εργαστήριο Αφηγηματικής Έρευνας της Σχολής Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το φθινόπωρο του 2021 στο Μουσείο Θεσσαλονίκης και σε άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Οργανισμοί και ιδρύματα που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν την έκθεση σε δικό τους χώρο από το καλοκαίρι του 2021 και μετά μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στη διεύθυνση [email protected]

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων