04/12/2021 04/12/2021 Ξεκινούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες συντήρησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο του Ηρακλείου, που εντάσσονται στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πριν από δύο εβδομάδες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Πρόκειται για τη ριζική ανακαίνιση των εξωτερικών όψεων του μνημείου, που...
04 Δεκεμβρίου, 2021 - 12:03

Ξεκινούν οι εργασίες για τη συντήρηση στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου

Διαδώστε:
Ξεκινούν οι εργασίες για τη συντήρηση στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου

Ξεκινούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες συντήρησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο του Ηρακλείου, που εντάσσονται στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πριν από δύο εβδομάδες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Πρόκειται για τη ριζική ανακαίνιση των εξωτερικών όψεων του μνημείου, που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές φθορές, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν και από τους τελευταίους σεισμούς. Σύμφωνα με το πλαίσιο των εργασιών θα αφαιρεθούν τα φθαρμένα κονιάματα, όπως και οι βιολογικές επικαθήσεις στους λίθους, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός, αντιδιαβρωτική προστασία και επικάλυψη με κονίαμα σφράγισης των μεταλλικών στοιχείων, συγκόλληση των λίθινων τμημάτων με συνδέσμους τιτανίου, στερεώσεις με χρήση ενεμάτων και σφραγίσεις ρωγμών με χρήση κονιάματος.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, και έχει προϋπολογισμό 87.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ως κατεξοχήν αρμόδια για τέτοιας φύσεως εξειδικευμένες εργασίες. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει καθοριστεί στους 18 μήνες και σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η εν λόγω παρέμβαση στο μνημείο του Αγίου Τίτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας, χρηματοδοτώντας τα έργα και συντονίζοντας τις χρονοβόρες και σύνθετες, συνήθως, διαδικασίες μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Φασουλάκης «με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη προσωπικά, την φροντίδα της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το άγρυπνο ενδιαφέρον του προέδρου του ενοριακού συμβουλίου του Αγίου Τίτου, εφημερίου π. Εμμανουήλ Ασκιανάκη, δρομολογήθηκε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο εν λόγω μνημείο. Οι εργασίες αναμένονται το επόμενο διάστημα και έχουν ως στόχο την συντήρηση του εμβληματικού μνημείου της πόλης μας και την αντιμετώπιση των φθορών του, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν με τους πρόσφατους σεισμούς».

Πηγή: cretalive.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων