26/12/2022 26/12/2022 Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επισκέφθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, για να συμπαρασταθεί στην δοκιμασία, που προσφάτως υπεβλήθη το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας και να επιθεωρήσει τις ζημίες που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, που έπληξαν την...
26 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:20
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2022 - 18:10

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στην ενορία του Γκέτεμποργκ

Διαδώστε:
Επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στην ενορία του Γκέτεμποργκ

Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επισκέφθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, για να συμπαρασταθεί στην δοκιμασία, που προσφάτως υπεβλήθη το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας και να επιθεωρήσει τις ζημίες που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.

Η Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας απέστειλε πάραυτα ειδικό συνεργείο, το οποίο τοποθέτησε στο ναό αφυγραντήρες, απομακρύνοντας προηγουμένως τα όμβρια ύδατα.

Ωστόσο ο Ιερός Ναός παραμένει εκτός λειτουργίας μέχρι την αποκατάστασή των ζημιών και η προγραμματισμένη για το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 Θεία Λειτουργία, κατόπιν παρακλήσεως του Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Σουηδίας κ. Benjamin, τελέστηκε στον παραχωρηθέντα προς τούτο ναό του Αγίου Ιωάννου της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Γκέτεμποργκ.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο, ο οποίος μετέβη οδικώς στο Γκέτεμποργκ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκε ικανός αριθμός ενοριτών από την ευρύτερη περιοχή, ιδιαιτέρως νέες οικογένειες με τα παιδιά τους.

Στην ομιλία του προς τα παιδιά, κατά την ώρα του Κοινωνικού, ο Επίσκοπος μίλησε για την σπουδαιότητα της εορτής των Χριστουγέννων και για την προσωπικότητα και την φιλανθρωπία του Μεγάλου Βασιλείου, ο δε π. Αλέξανδρος ανέγνωσε την Χριστουγεννιάτικη Επισκοπική Εγκύκλιο.

Στην λατρευτική σύναξη παρέστη ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Γκέτεμποργκ  κ. Χρήστος Κακαζούκης με τους γονείς του, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο κ. Πρόξενος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και ευχήθηκε στους εκκλησιαζόμενους για τις εορτές. Ο Επίσκοπος, απευθυνθείς στον εφημέριο της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Γκέτεμποργκ  κ. Βesim Kurt, τον ευχαρίστησε για την παραχώρηση του ναού, προσφέροντας σε αυτόν τον τιμητικό Τόμο της Πατριαρχικής επισκέψεως του 2019 και την τρίγλωσση έκδοση της Θείας Λειτουργίας του ιερού Χρυσοστόμου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την εορτή των Χριστουγέννων και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας καθόλης και του ιδίου προσωπικώς για την πρόσφατη δοκιμασία και δεσμεύτηκε ότι θα πράξει το παν για την αποκατάσταση των ζημιών στο ναό της Αγίας Τριάδος.

Ενημέρωσε, επίσης, τους ενορίτες του Γκέτεμποργκ ότι η επόμενη ήδη προγραμματισθείσα Θεία Λειτουργία στην περιοχή θα τελεσθεί την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη, στην Toleredskyrkan, στην διεύθυνση Vinlandsgatan 2, 417 29 Göteborg, την οποία θα παραχωρήσει ευγενώς η Λουθηρανική Επισκοπή του Γκέτεμποργκ.

Ακολούθησε επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου και της συνοδείας του, αποτελουμένη από τους κ. Κακαζούκη, π. Αλέξανδρο και ενορίτες του Γκέτεμποργκ, στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, όπου ιδίοις όμμασι ο Ποιμενάρχης διαπίστωσε τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν εντός των εγκαταστάσεων του ναού από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας επισκέφθηκε οικογένειες που διαβιούν στην πόλη του Γκέτεμποργκ και το βράδυ της ιδίας επέστρεψε με το τραίνο στην έδρα της Επαρχίας του, στην Στοκχόλμη.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Εφημέριος του ως άνω ναού.

Στο τέλος, οι μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου έψαλλαν τα κάλαντα και τους προσφέρθηκαν σοκολάτες από τον Επίσκοπο και τον εφημέριο του ναού.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και του κ. Χρήστου Κακαζούκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων