08/07/2022 08/07/2022 Δυο σημαντικές Αγίες της εποχής των διωγμών του Χριστιανισμού, η Αγία Κυριακή και η Αγία Παρασκευή τυγχάνουν ιδιαίτερης ευλάβειας από τους πιστούς της Μητροπόλεως Δέρκων, η δε μνήμη τους τιμάται τον Ιούλιο: στις δύο όμορες Κοινότητες των Θεραπειών και του Βαθυρρύακος οι αντίστοιχοι ενοριακοί ναοί είναι αφιερωμένοι στην Αγία Παρασκευή, στα δε Θεραπεία δύο ιερά...
08 Ιουλίου, 2022 - 13:46
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2022 - 13:55

Η μνήμη της Αγίας Κυριακής στον Βόσπορο

Διαδώστε:
Η μνήμη της Αγίας Κυριακής στον Βόσπορο

Δυο σημαντικές Αγίες της εποχής των διωγμών του Χριστιανισμού, η Αγία Κυριακή και η Αγία Παρασκευή τυγχάνουν ιδιαίτερης ευλάβειας από τους πιστούς της Μητροπόλεως Δέρκων, η δε μνήμη τους τιμάται τον Ιούλιο: στις δύο όμορες Κοινότητες των Θεραπειών και του Βαθυρρύακος οι αντίστοιχοι ενοριακοί ναοί είναι αφιερωμένοι στην Αγία Παρασκευή, στα δε Θεραπεία δύο ιερά Αγιάσματα είναι αφιερωμένα στην Αγία Κυριακή.

Κατά την παραμονή της εορτής της δημοφιλούς Αγίας Κυριακής (3ος αι. μ.Χ.), στις 6 Ιουλίου στο φερώνυμο γραφικό Αγίασμά της, που βρίσκεται στην περιοχή Κιρέτσμπουρνου, στην παραλία του Βοσπόρου, μεταξύ Θεραπειών και Βαθυρρύακος τελέστηκε υπαίθριος Μέγας Εσπερινός της Αγίας Κυριακής μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.

Στο ιστορικό αυτό Αγίασμα προσήλθαν δεκάδες πιστοί από την περιοχή και από άλλες περιοχές της Πόλης, με αγάπη και σεβασμό προς την Αγία.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής σήμερα 7 Ιουλίου στο ιστορικό Αγίασμα της Αγίας Κυριακής του βουνού των Θεραπειών τελέστηκε πανηγυρική υπαίθρια θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Αποστόλου. Δεκάδες πιστοί εκκλησιάστηκαν και φέτος λαμβάνοντας την πνευματική τροφή της Αγίας μας Εκκλησίας.

Το ιερό Αγίασμα τούτο της Αγίας Κυριακής των Θεραπειών σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες υπήρξε επί πολλούς αιώνες επίκεντρο ετήσιας πανηγύρεως κατά την μνήμη της Αγίας και προσέρχονταν σ’ αυτό χιλιάδες πιστοί από όλες τις περιοχές της Πόλης. Είναι κτισμένο δίπλα σε ρυάκι, αιωνόβιος πλάτανος δίνει την πολύτιμη σκιά του και στο παρελθόν οι πιστοί πλησίαζαν με λέμβους μέσω του ρύακος την δύσβατη τότε περιοχή.

Εδώ και αρκετά χρόνια με την ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου αναβιώνει και πάλι η εορτή αυτή με την παραμελημένη κατά το παρελθόν θεία Λειτουργία κατά την ημέρα της μνήμης της.

Γράφτηκε από τον δρ Αντώνιο Χατζόπουλο στο προφίλ του Facebook της Ιεράς Μητρόπολης Δέρκων

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων