01/01/2023 01/01/2023 Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας κατά την ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ευχήθηκε “η απαρχή του νέου έτους να μάς βρει σταθερούς στην πίστη”. “Η είσοδός μας σε μια νέα χρονιά θέτει το θέμα του χρόνου, από την άποψη του συνδυασμού της παράδοσης με την πρόοδο, το οποίο είναι από τα πλέον...
01 Ιανουαρίου, 2023 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 - 16:29

Ομιλία του Σουηδίας Κλεόπα για την απαρχή του νέου έτους

Διαδώστε:
Ομιλία του Σουηδίας Κλεόπα για την απαρχή του νέου έτους

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας κατά την ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ευχήθηκε “η απαρχή του νέου έτους να μάς βρει σταθερούς στην πίστη”.

“Η είσοδός μας σε μια νέα χρονιά θέτει το θέμα του χρόνου, από την άποψη του συνδυασμού της παράδοσης με την πρόοδο, το οποίο είναι από τα πλέον ακανθώδη και δυσεπίλυτα, που αντιμετωπίζει ο νεότερος άνθρωπος και ειδικότερα ο χριστιανός. Διότι, παρουσιάσθηκε η θεωρία ότι ο χριστιανός, λόγω του ότι η πίστη του είναι αποθησαυρισμένη στην παράδοση, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί την πρόοδο κι επομένως η πρόοδος είναι δυνατή με την απόρριψη της πίστεως!”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας:

Πανοσιολογιώτατε,

Μουσικολογιώτατοι,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Η είσοδός μας σε μια νέα χρονιά θέτει το θέμα του χρόνου, από την άποψη του συνδυασμού της παράδοσης με την πρόοδο, το οποίο είναι από τα πλέον ακανθώδη και δυσεπίλυτα, που αντιμετωπίζει ο νεότερος άνθρωπος και ειδικότερα ο χριστιανός. Διότι, παρουσιάσθηκε η θεωρία ότι ο χριστιανός, λόγω του ότι η πίστη του είναι αποθησαυρισμένη στην παράδοση, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί την πρόοδο κι επομένως η πρόοδος είναι δυνατή με την απόρριψη της πίστεως!

Ποιά στάση έλαβε, όμως, ο Κύριός μας απέναντι σε αυτό το θέμα; Ήδη, ο Ιησούς Χριστός, από τη νεαρή Του ηλικία, «προέκοπτεν», δηλαδή προόδευε από άποψη μαθήσεως, χαρακτήρος και καρδιάς, όπως καταγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς: «σοφίᾳ καί ἡλικίᾳ καί χάριτι παρά Θεῷ καί ἀνθρώποις» (Λουκ. β΄, 52).

Η προοδευτικότης στο πρόσωπο του Κυρίου μας φάνηκε στην μετέπειτα επίγεια παρουσία Του, από το γεγονός ότι ξεσηκώθηκαν εναντίον Του οι εκπρόσωποι της ιουδαϊκής παραδόσεως, οι οποίοι στο τέλος πέτυχαν και την θανάτωσή Του. Αλλά και για τους ειδωλολάτρες, το χριστιανικό κήρυγμα ήτο επαναστατικό, αφού ήρχετο να καταλύσει την θρησκεία των πατέρων τους.

Στο σημείο, όμως αυτό, ίσως γεννηθεί μια βασική απορία. Όσα αναφέραμε έως τώρα ισχύουν για τον Κύριό μας, ισχύουν και για την Εκκλησία; Βεβαίως, διότι είναι θεματοφύλαξ της Ιεράς Παραδόσεως. Σ᾽ αυτήν έχει αποθησαυρισθεί η πίστις μας και αυτή συμπληρώνει την γραπτή θεία Αποκάλυψη και έχει ως περιεχόμενό της τις αιώνιες αλήθειες.

Το αιώνιο μένει πάντα νέο και δεν γερνά ποτέ. Συνεπώς, η Εκκλησία, για μεν το αιώνιο είναι ακοίμητος θεματοφύλαξ, για δε την εκάστοτε εν χρόνω ενσάρκωση των αιωνίων αληθειών, είναι ο σκαπανεύς της προόδου.

Εισήλθαμε, Αδελφοί μου, πριν από λίγες ώρες στο νέον έτος 2023. Κάθε νέα χρονιά γεμίζει τις καρδιές μας με θετικά συναισθήματα, χαρά, ελπίδα, προσδοκία, όραμα, και αποτελεί αφορμή για ανταλλαγή ευχών προς τους συνανθρώπους μας.

Κατά την σημερινή, πανεπίσημη και λαμπρά ημέρα, επικαλούμενος τις ευχές του σαρκί περιτμηθέντος Κυρίου μας, τις πρεσβείες του Ιεράρχη Βασιλείου και του Πρωτευθύνου της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, εύχομαι το νέον έτος να είναι υγιεινό, ειρηνικό, καρποφόρο, έτος προόδου από πάσης επόψεως. Προόδου πνευματικής, προόδου χαρακτήρος! Η απαρχή του νέου έτους να μάς βρει σταθερούς στην πίστη και προοδεύοντες «σοφίᾳ και ἡλικίᾳ καί χάριτι παρά Θεῷ καί ἀνθρώποις».

Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους σας, Αδελφοί μου!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων