23/01/2023 23/01/2023 Το Πατριαρχικό ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής, διοργάνωσε το πνευματικό μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτη Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου (Τράμπα), χθες, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως. Μίλησε ο Μητροπολίτης Κορέας και έξαρχος Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιος, με θέμα “Η οσιακή κοίμηση ενός μεγάλου ιεραποστόλου”. Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε επίσης ο Καθηγητής του Τμήματος...
23 Ιανουαρίου, 2023 - 12:48
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2023 - 12:53

Πνευματικό μνημόσυνο Μητροπολίτη Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πνευματικό μνημόσυνο Μητροπολίτη Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Πατριαρχικό ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής, διοργάνωσε το πνευματικό μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτη Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου (Τράμπα), χθες, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως.

Μίλησε ο Μητροπολίτης Κορέας και έξαρχος Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιος, με θέμα “Η οσιακή κοίμηση ενός μεγάλου ιεραποστόλου”. Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε επίσης ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ κ. Σωτήριος Δεσπότης, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. 

Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας είναι ο πρώτος ενοριακός Ιερός Ναός στην περιοχή Αργυρουπόλεως. Η ιστορία του ξεκινάει από τη στιγμή που οι πρώτοι πρόσφυγες Έλληνες από την Αργυρούπολη του Πόντου, ήλθαν καταδιωγμένοι από τους Τούρκους, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, που μέχρι τότε ήταν έρημη και ακατοίκητη.

Το βιβλίο του Μητροπολίτη Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου

Το βιβλίο με τίτλο “Αναζητώντας την αλήθεια” του Μητροπολίτη Πισιδίας του από Κορέας κυρού Σωτηρίου έχει στόχο να απαντήσει σε απορίες και πνευματικής φύσεως προβληματισμούς που αντιμετωπίζει ο πιστός στην καθημερινή του ζωή. Να απαντήσει στις πνευματικές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου που ψάχνει για το βαθύτερο νόημα και σκοπό της ζωής του. Να απαντήσει σε ερωτήματα εκπαιδευτικών που το έργο τους περνάει μέσα από την καθημερινή τους επαφή με παιδιά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Να λύσει απορίες γονέων που επιθυμούν ένα σωστό παιδαγωγικό ρόλο μέσα στην οικογένεια και τέλος να γίνει ένα «βοήθημα» στους πνευματικούς κύκλους προσφέρον τας σε όσους το επιθυμούν μία στοιχειώδη θεολογική κατάρτιση και καθοδήγηση για βαθύτερη κατανόηση του μηνύματος του Ευαγγελίου. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση της Ορθόδοξης Πίστης με την συνεπή χριστιανική ζωή του πιστού.

Προλογίζει ο πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής ‘Απω Ανατολής και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Σωτήριος Δεσπότης.

Έκδοση Αποστολικής Διακονίας Εκκλησίας της Ελλάδος

O Mητροπολίτης Πισιδίας (ο από Κορέας) Κυρός Σωτήριος (Τράμπας)

Στις 10 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 93 ετών αναχώρησε για το Ουράνιο Θυσιαστήριο ο Μητροπολίτης Πισιδίας κυρός Σωτήριος (Τράμπας) ο σοφός Ιεράρχης με το γνήσιο οικουμενικό και εκκλησιαστικό φρόνημα. Ανεπαύθη εκ των κόπων αυτού ο πρύτανης των εν ζωή Ιεραποστόλων, ο χαλκέντερος εργάτης του Αμπελώνος του Κυρίου, ο οποίος αναλώθηκε στο έργο του ευαγγελισμού των ανθρώπων «εκ νεότητος αυτού» και μέχρι της τελευταίας αναπνοής του στην Ελλάδα, στην Κορέα και στην Μ. Ασία. Ο μακαριστός, ήταν ο πρώτος Ορθόδοξος Μητροπολίτης της Μητρόπολης Κορέας και καταγόταν από την Άρτα.

Από πρωτοσύγκελος, με έξοχα διοικητικά προσόντα,της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί Αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου του Α΄, με δική του αίτηση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέλαβε την ευθύνη του Ιεραποστολικού κλιμακίου της Κορέας. Εκεί έθεσε τις βάσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα στην Κορέα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα υπό τον τίτλο Ζήλων και αργότερα τον κατέστησε Μητροπολίτη Κορέας και Έξαρχο Ιαπωνίας.

Μετά την παραίτηση του από τη Μητρόπολη Κορέας το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εξέλεξε Μητροπολίτη Πισιδίας. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πισιδίας κυρός Σωτήριος δέχτηκε στα βαθιά του γεράματα την νέα του θέση ως «δώρο» και «φωνή» Θεού, προσφέροντας το δικό του «αντίδωρο» αγάπης και διάδοσης του Ευαγγελίου στην Νότια Μικρά Ασία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε για αυτόν: «Δοξολογούμεν τον Δομήτορα της Εκκλησίας, διότι εχαρίσατο εις αυτήν τον Άγιον Πισιδίας, τον Απόστολον και Ιεραπόστολον, τον θυσιαστικόν και αγαπητικόν, τον φιλάγιον και φιλάνθρωπον, τον ασκητήν και άνθρωπον της προσευχής, τον πνευματικόν πατέρα, ο οποίος είναι διά τα τέκνα αυτού ο στοργικός ποιμενάρχης, εκείνος ο οποίος γνωρίζει τας πραγματικάς ανάγκας των, βαστάζει και περιθάλπει τα ασθενήματά των.

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος είναι ο ένθερμος κήρυξ του Ευαγγελίου, ο οποίος μετέφερε και μεταφέρει “ρήματα ζωής αιωνίου” (Ιωαν. στ’, 68) εις τα βάθη των ψυχών και εις τα πέρατα της οικουμένης».

 

Διαβάστε ακόμη: Ο Κορέας Αμβρόσιος μιλά στο ope για τον προκάτοχό του και το πνευματικό μνημόσυνο που θα τελέσει σήμερα (AUDIO)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων