07/12/2021 08/12/2021 Την 4η ποιμαντορική επίσκεψη του στην Ισλανδία πραγματοποίησε ο Σεβαμιωτάτος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, από την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 στα πλαίσια του ενδιαφέροντος και της ποιμαντικής μέριμνάς του για το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στις Βόρειες Χώρες. Το απόγευμα της Παρασκευής και...
07 Δεκεμβρίου, 2021 - 20:54
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2021 - 0:31

Στην Ισλανδία ο Μητροπολίτης Σουηδίας

Διαδώστε:
Στην Ισλανδία ο Μητροπολίτης Σουηδίας

Την 4η ποιμαντορική επίσκεψη του στην Ισλανδία πραγματοποίησε ο Σεβαμιωτάτος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, από την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 στα πλαίσια του ενδιαφέροντος και της ποιμαντικής μέριμνάς του για το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στις Βόρειες Χώρες.

Το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωΐ του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, περιηγήθηκε στην πόλη του Ρέϊκιαβικ, όπου είχε την χαρά να συνομιλήσει με Έλληνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη φιλόξενη αυτή χώρα.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι δύο κληρικοί παρεκάθησαν σε δείπνο, που παρέθεσαν στην οικία τους ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία, κ. Rafn Alexander Sigurdsson, μετά της συζύγου του Ευγ. κ. Anna Juliana Sveinsdottir. Στο δείπνο παρεκάθησαν, επίσης, η Επικεφαλής της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M Sigurdardottir, η Διευθύντρια του Τμήματος Θεολογικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας Ελλογ. κ. Solveig Anna Bóasdóttir, ο Εφημέριος της Ρωσικής Ενορίας στο Ρέϊκιαβικ Αιδ. Πρεσβύτερος κ.Timur Zolotuskiy, η τέως καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο του Isafjordur κ. Sigridur Ragnarsdottir, ο σύζυγός της κ. Jónas Tómasson, μουσικοσυνθέτης, και η Ευγ. κ. Karitas Μητρογώγου.

Την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, ο Επίσκοπος προέστη της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, με τη συμμετοχή του π. Αλεξάνδρου. Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στη σπουδαιότητα της συμμετοχής των πιστών στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας: «Συγκεντρωνόμαστε στο ναό για να προσευχηθούμε, να πάρουμε δύναμη και τόνωση πνευματική. Η σύναξή μας έχει κι ένα βαθύτερο περιεχόμενο. Φανερώνει τη σύναξη του λαού του Θεού και την αποκάλυψη του μυστικού Σώματος του Χριστού, που είναι η Εκκλησία Του».

Αναλυτικά, η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα στο παρεκκλήσιο του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας:

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας διδάσκει ότι η παρουσία του Κυρίου μας την ημέρα του Σαββάτου στη συναγωγή επισημαίνει το νόημα που έχει και η δική μας συμμετοχή στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Θεία Λειτουργία. Συγκεντρωνόμαστε στο ναό για να προσευχηθούμε, να πάρουμε δύναμη και τόνωση πνευματική. Η σύναξή μας έχει κι ένα βαθύτερο περιεχόμενο. Φανερώνει τη σύναξη του λαού του Θεού και την αποκάλυψη του μυστικού σώματος του Χριστού, που είναι η Εκκλησία Του.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν, Ρώσος θεολόγος της διασποράς, στη μελέτη του, Η Λειτουργία μας: “Πηγαίνω στην Εκκλησία, σημαίνει πηγαίνω να ενωθώ με τους άλλους πιστούς, για να συναποτελέσουμε την Εκκλησία. Κι έτσι, να δείξουμε αυτό που πράγματι είμαστε, δηλαδή παιδιά του Θεού. Να φανερώσουμε αυτό που λάβαμε με το Άγιο Βάπτισμα, ότι γίναμε μέλη του Σώματος του Χριστού. … Όταν η Εκκλησία συνέρχεται για την Ευχαριστία, έστω κι αν αποτελείται από δύο ή τρείς, φανερώνει και εικονίζει το σώμα του Χριστού σε όλη την πληρότητά της.” Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει τους Κορινθίους: “Ὑμεῖς δέ ἐστέ σῶμα Χριστοῦ καί μέλη ἐκ μέρους.” (Α΄ Κορ. 12, 27).
Σε κάθε λατρευτική σύναξη μετέχουν το ορατό και στρατευόμενο μέρος και το αόρατο, της θριαμβεύουσας Εκκλησίας, που εικονίζεται στις εικόνες, οι άγγελοι, οι άγιοι, οι μάρτυρες, οι προφήτες, οι απόστολοι, η Κυρία Θεοτόκος, βρίσκονται ανάμεσά μας κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη. Επομένως, η προσέλευσή μας στο ναό τις Κυριακές ή τις γιορτές, παύει να είναι καθήκον, γίνεται πνευματική ανάγκη, να ενωθούμε με τα άλλα μέλη του Σώματος του Χριστού κι έτσι να συναποτελέσουμε την Εκκλησία.
Αυτή η πνευματική ανάγκη επικοινωνίας μαζί σας με οδήγησε σήμερα ανάμεσά σας, μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής φυσικής απουσίας, λόγω της πανδημίας.
Ασφαλώς, η σκέψη και η προσευχή μου είναι πάντα κοντά σας, όπως και για όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας, που μού εμπιστεύτηκε η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Γι΄ αυτό, αδράξαμε την ευκαιρία με τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού μας στο Όσλο, για να βρεθούμε σήμερα κοντά σας, όπως ο Κύριος με τους μαθητές Του στο Υπερώον, για να σάς μεταφέρουμε προεορτίως το μήνυμα των Χριστουγέννων.
Ο ιερός υμνογράφος μάς υπενθυμίζει ότι το κεφάλαιο της σωτηρίας μας είναι μοναδικό και επαναλαμβανόμενο, με τη χρήση του όρου “σήμερον”. Ενός, δηλαδή, ενεστώτα διαρκείας, αφού το ιστορικό γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού δεν εξαφανίζεται στο απομακρυσμένο παρελθόν, αλλά βιώνεται μέσα στην Εκκλησία και αναβιώνεται στη ζωή κάθε πιστού. Έτσι, γίνεται ένα ζωτικό γεγονός που σφραγίζει και μεταμορφώνει τη ζωή μας. Η Εκκλησία μας προσκαλεί να γίνουμε και πάλι αυτόπτες μάρτυρες και κοινωνοί του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας και να προσφέρουμε στον Τεχθέντα Δημιουργό μας την όλη ύπαρξη μας, για να γίνει φάτνη και χώρα του αχωρήτου.
Ευχαριστώ από καρδίας τους υπευθύνους του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, που μας παραχώρησαν το ναό τους για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, τον αγαπητό Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στην Ισλανδία κ. Alexander Sigurdsson για την αμέριστη συμπαράστασή του στη διοργάνωση της 4ης ποιμαντορικής επισκέψεώς μου στο Ρέϊκιαβικ, τον π. Αλέξανδρο που με συνόδευσε και όλους εσάς για την προσευχητική συμμετοχή σας στη λατρευτική μας σύναξη.
Καλά Χριστούγεννα, Αδελφοί μου, πνευματικά καρποφόρο το νέο έτος σε σας, τις οικογένειές σας και τους οικείους σας!

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε, ακολούθως, τους υπευθύνους του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, για την παραχώρηση του παρεκκλησίου, τον Εντιμ. κ. Alexander Sigurdsson για την αμέριστη συμπαράστασή του στη διοργάνωση της επίσκεψης στο Ρέϊκιαβικ, τον π. Αλέξανδρο και όλους όσοι συμμετείχαν στη λατρευτική σύναξη, ευχόμενος προεορτίως τα δέοντα για την επερχόμενη εορτή των Χριστουγέννων.

Στην ευχαριστιακή σύναξη παρευρέθησαν η Επικεφαλής της Λουθηρανής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M Sigurdardοttir, ο Εντιμ. κ. Sigurdsson με την οικογένειά του, ο κ. Ευάγγελος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας και μέλη της Ενορίας του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου Ρέϊκιαβικ.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος είχε συνάντηση με μέλη της Ομογένειας, για να πληροφορηθεί τα της πνευματικής προόδου της ενορίας και των δραστηριοτήτων των αδελφών μας στην Ισλανδία, στους οποίους ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί, Θεού θέλοντος, και πάλι το Ρεϊκιαβικ, μαζί με τον π. Αλέξανδρο, την Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022, επ᾽ ευκαιρία της επερχόμενης εορτής του Αποστόλου Βαρθολομαίου, προστάτου και εφόρου της ενορίας.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των κ.κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Karitas Μητρογώγου και της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων