11/04/2021 11/04/2021 Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την θλιβερή επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος ως γνωστό απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821 και το τίμιο σώμα του κρεμάστηκε στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 τελέστηκε μια σύντομη ακολουθία στα Προπύλαια του Μονάχου,...
11 Απριλίου, 2021 - 19:05
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2021 - 23:43

Μόναχο: Τίμησαν την μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄

Διαδώστε:
Μόναχο: Τίμησαν την μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την θλιβερή επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος ως γνωστό απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821 και το τίμιο σώμα του κρεμάστηκε στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 τελέστηκε μια σύντομη ακολουθία στα Προπύλαια του Μονάχου, όπου είναι γραμμένα ονόματα των Αγωνιστών και Ηρώων της Επανάστασης 1821 και ως πρώτο το όνομα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

 

 

Την ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, με τροπάρια από την ακολουθία του Αγίου Εθνομάρτυρα Γρηγορίου Ε΄και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ηρώων του 1821. Έψαλλε ο πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Βασίλειος Γκουλούσης και η αρχαιολόγος-φιλόλογος κ. Μαρία Λιάνου. Λόγω των προστατευτικών μέτρων της Βαυαρικής Πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό δεν κατέστη δυνατό να παραστούν περισσότερα μέλη της Παροικίας στην τελετή.

 

 

 

 

 

Πηγή: Πρωτοπρεσβύτερος Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης
Φωτογραφίες: Νικόλαος Σιώμος

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων