23/06/2022 24/06/2022 Την περίοδο από τις 8 Ιουνίου έως και τις 13 Ιουνίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετέβη στη Κύπρο συνοδευόμενος από τον Διάκονο του Ιερολ. π. Δανιήλ Ζαφείρη, για να συμμετέχει, ως εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στις λατρευτικές εκδηλώσεις του ιδρυτού και εφόρου της εν Κύπρω Εκκλησίας...
23 Ιουνίου, 2022 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2022 - 13:56

Το χρονικό της επίσκεψης του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων στην Κύπρο

Διαδώστε:
Το χρονικό της επίσκεψης του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων στην Κύπρο

Την περίοδο από τις 8 Ιουνίου έως και τις 13 Ιουνίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετέβη στη Κύπρο συνοδευόμενος από τον Διάκονο του Ιερολ. π. Δανιήλ Ζαφείρη, για να συμμετέχει, ως εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στις λατρευτικές εκδηλώσεις του ιδρυτού και εφόρου της εν Κύπρω Εκκλησίας Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα.

Την Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022, αμφότεροι αφίχθησαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης», όπου τους υποδέχθηκαν ο επιχώριος Ποιμενάρχης Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου Αρχιμ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου. Στην συνέχεια μετέβησαν προς ευλαβικό προσκύνημα στο χωριό «Κίτι» και στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγγελόκτιστης (11ου αιώνος μ.Χ.) και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λαζάρου Λάρνακας (9ου αιώνος μ.Χ.), όπου ξεναγήθηκαν από τον Μητροπολίτη Κιτίου. Ακολούθως, αναχώρησαν προς την Λευκωσία, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Την επομένη, Πέμπτη 9 Ιουνίου, αφού συμπροσευχήθηκαν στην Ακολουθία του Όρθρου στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου παρόντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, συνοδευόμενοι από τον Πανιερ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο και τον Αρχιγραμματέα π. Γεώργιο. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος συνομίλησε με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Διονύσιο και την συνοδεία αυτού. Κατά την επιστροφή προς την Λευκωσία επισκέφθησαν τον Πανιερ. Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα στην επισκοπική του οικεία, όπου ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προερτίως και τον εορτάζοντα ειρημένον Αρχιερέα.

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Επηκολούθησε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και στην συνέχεια δείπνο στην οικεία του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα, Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης συλλειτούργησε στην Συνοδική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξαρχούσης της Α. Μακαριότητος, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργιας διαβάστηκε από τον Σεβασμιώτατο, εόρτιο γράμμα επί τη περιστάσει του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και δόθηκε δώρο της Α. Θ. Παναγιότητος. Μετά το επίσημο γεύμα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ξεναγήθηκαν στην παρακείμενη Θεολογική Σχολή Λευκωσίας από τον Πρωτ. π. Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της ως άνω Σχολής.

Μετά την μεσημεριανή ανάπαυση ανεχώρησαν προς την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, συνοδευόμενοι από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο. Κατά την μετάβαση στην Πάφο, πραγματοποιήθηκε μικρή στάση στο χωριό του Πανιερ. Μητροπολίτου Πάφου «Αθηαίνιο», όπου και ξεναγήθηκαν στους Ιερούς Ναούς του χωριού.

Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022, αναχώρησαν νωρίς το πρωί για την Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, όπου και έγιναν δεκτοί από τους πατέρες της Ιεράς Μονής. Στην συνέχεια ανηφόρισαν για την Ιερά Μονή του Κύκκου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τυλληρίας. Εκεί, ξεναγήθηκαν από τον έφορο της Ιεράς Μονής και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Αγαθόνικο Κυκκώτο. Στην συνέχεια, ανέβηκαν στο θρονί της Παναγίας, όπου προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα. Ακολούθως, μετέβησαν στο χωριό «Πεδουλά», όπου γευμάτισαν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο. Κατά την επιστροφή στην Πάφο, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκιωτίσσης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από την Καθηγούμενη Χριστονύμφη Μοναχή μετά της συνοδείας αυτής και έλαβαν μέρος στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Πεντηκοστής.

Την Μεγαλώνυμο ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, Κυριακή 12 Ιουνίου, η Α. Σεβασμιότης, ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, προεξήρχε στην δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά του Πανιερ. Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα Πάφου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεναγήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητρόπολεως Πάφου και στην Επισκοπική Κατοικία και στην συνέχεια παρεκάθησε στο επίσημο γεύμα μετά του Μακαριωτάτου. Μετά την μεσημεριανή ανάπαυση, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Νεοφύτου του Εγκλείστου, όπου ξεναγήθηκαν από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής. Ακολούθως, επέστρεψαν στην Λευκωσία μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Την επομένη, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μετά του Διακόνου αναχώρησαν από τη Μεγαλόνησο.

Φωτογραφίες από την πολυήμερη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου στην Κύπρο:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων