13/11/2018 13/11/2018 Τη μνήμη του μεγάλου πατρός της Εκκλησίας, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως τιμά ιδιαίτερα σήμερα Τρίτη 13 Νοεμβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία της μνήμης του ιερού Χρυσοστόμου, του οποίου ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί “από του Παραθρονίου”. Σύμφωνα...
13 Νοεμβρίου, 2018 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2018 - 10:47

Ο Οικ. Πατριάρχης τιμά τον Αγ. Ιωάννη το Χρυσόστομο

Διαδώστε:
Ο Οικ. Πατριάρχης τιμά τον Αγ. Ιωάννη το Χρυσόστομο

Τη μνήμη του μεγάλου πατρός της Εκκλησίας, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως τιμά ιδιαίτερα σήμερα Τρίτη 13 Νοεμβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία της μνήμης του ιερού Χρυσοστόμου, του οποίου ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί “από του Παραθρονίου”. Σύμφωνα με το Τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στον θρόνο τίθεται τιμητικώς η εικόνα του ιερού Χρυσοστόμου. Επίσης, δίπλα στην εικόνα τοποθετείται ποιμαντορική ράβδος. Οι ιερείς και οι διάκονοι που πρόκειται να λειτουργήσουν “λαμβάνουν καιρό” όχι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά από την ιερά εικόνα του Αγίου, ο οποίος παραμένει πάντοτε ζωντανός στη μνήμη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, στον Εσπερινό της εορτής, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Από το 2005 τίθενται προς προσκύνηση τα λείψανα του μεγάλου ιεράρχου της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία, μαζί με τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, επέστρεψαν στην Πόλη από τη Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004, χάρις στις ενέργειες του διαδόχου των Αγίων ιεραρχών σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την παραμονή και ανήμερα της εορτής για την πρώτη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, στις 26 και 27 Ιανουαρίου.

Κατά την επιστροφή των λειψάνων του ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, είχε συντάξει το ακόλουθο τροπάριο:

«Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ… » ἦχος πλ. δ΄
Ἐπανευφραίνεται λαμπρῶς ἡ Ἐκκλησία,
ἐπὶ τῇ ἥξει τοῦ σεπτοῦ Σου Λειψάνου,
εἰς τὴν Πόλιν ἣν ἀξίως ἐποίμανας·
καὶ δοξάζει, τὸν οὐράνιον Δοτῆρα,
Ἰωάννη Πάτερ Χρυσόστομε,
ἀνακράζουσα, ἰδοὺ ὁ θρόνος Σου, Ἅγιε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων