27/11/2018 27/11/2018 Από σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου συγκαλείται στο Φανάρι Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόκειται για την σημαντικότερη σύνοδο των τελευταίων ετών, καθώς οι Ιεράρχες καλούνται να συζητήσουν -μεταξύ άλλων- για τρία πολύ καίρια και βαρύνουσας σημασίας θέματα: τη συμφωνία που προωθείται μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας της Ελλάδος,...
27 Νοεμβρίου, 2018 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2018 - 11:50

Τρία “καυτά” θέματα στην ατζέντα του Φαναρίου

Διαδώστε:
Τρία “καυτά” θέματα στην ατζέντα του Φαναρίου

Από σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου συγκαλείται στο Φανάρι Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόκειται για την σημαντικότερη σύνοδο των τελευταίων ετών, καθώς οι Ιεράρχες καλούνται να συζητήσουν -μεταξύ άλλων- για τρία πολύ καίρια και βαρύνουσας σημασίας θέματα: τη συμφωνία που προωθείται μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας της Ελλάδος, την χορήγηση Τόμου για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά ενδεχομένως και τις εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.

Να τονίσουμε ότι μόλις πριν λίγες ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είχε συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με το αρχιεπισκοπικό συμβούλιο στο οποίο τελικά συζήτησε το θέμα της αποπεράτωσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για άλλα 40 εκτ δολάρια προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο.

Ήδη στην Κωνσταντινούπολη  βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, όπως αποκάλυψε πρώτο το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία.

Ο κ. Γαβρόγλου  ήταν ο πρώτος που πέρασε στις 9 το πρωί το κατώφλι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χωρίς να κάνει δηλώσεις και στις 9.30 ενημέρωσε για περίπου μιάμιση ώρα την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου για το φλέγον ζήτημα. Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί ο αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης πέρασε σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η συνάντησή του με τον Παναγιώτατο θα είναι πολύ σημαντική αφού ο κύριος υπουργός θα φροντίσει να τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά κυρίως και για τον κύκλο των επαφών που έχει κάνει.

Το ταξίδι του κυρίου υπουργού ήταν καθαρά προσωπική του υπόθεση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων  Ορθοδοξία, αφού δεν κλήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά ο ίδιος θεώρησε το ταξίδι του αυτό, υποχρέωσή του απέναντι στο τόσο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει. Άλλωστε θα προσμετρηθεί στα θετικά των ενεργειών του να καταφέρει να κατευνάσει τα πνεύματα στην Αγία και Ιερά Σύνοδο.

Στο φανάρι βρίσκεται και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου  Στρατηγικών Σπουδών, Ροστισλάβ Παβλένκο.

Ο κ. Παβλένκο θα παραστεί στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείο, όπου αναμένεται να εκδοθεί ο Τόμος για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Θα παρακολουθήσουμε από κοντά το γεγονός. Ο Ροστισλάβ Παβλένκο θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη από τις 27-29 Νοεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στην ιστορική συνάντηση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, όπου θα εκδοθεί ο Τόμος. Θα πραγματοποιήσουμε το συμβούλιο ενοποίησης τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο κ. Ποροσένκο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων