26/10/2018 26/10/2018 Συνήλθε υπό ανανεωμένη σύνθεση και για την πρώτη συνεδρίαση της περιόδου 2018-2020, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το διήμερο Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο New York Marriott Marquis. Ως είθισται, οι μόνιμες επιτροπές του Συμβουλίου συνεδρίασαν την πρώτη ημέρα, Πέμπτη, και ολόκληρο το σώμα συνήλθε υπό την προεδρία του...
26 Οκτωβρίου, 2018 - 8:36
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2018 - 8:45

Στο πλευρό του Φαναρίου, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Διαδώστε:
Στο πλευρό του Φαναρίου, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Συνήλθε υπό ανανεωμένη σύνθεση και για την πρώτη συνεδρίαση της περιόδου 2018-2020, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το διήμερο Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο New York Marriott Marquis.

Ως είθισται, οι μόνιμες επιτροπές του Συμβουλίου συνεδρίασαν την πρώτη ημέρα, Πέμπτη, και ολόκληρο το σώμα συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018.

Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει επιτύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, έχει αποκαταστήσει πλήρως όλους τους λογαριασμούς περιορισμένης προσβάσεως και έχει εφαρμόσει τους κατάλληλους δημοσιονομικούς ελέγχους. Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2019, τον οποίο επεξεργάστηκε και παρουσίασε η Επιτροπή Οικονομικών.

Κατά τη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου επανελήφθη ότι σύμφωνα με την έκθεση Φάση ΙΙ, της Ειδικής Διερευνητικής Επιτροπής, για την ανοικοδόμηση του Ελληνορθοδόξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου (που δημοσιοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018, βλέπε ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο), «… κατόπιν εκτεταμένης ερεύνης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν ότι τα κεφάλαια του Ταμείου του Αγίου Νικολάου καταβλήθηκαν αντικανονικά ή αδικαιολόγητα σε άτομα που απασχολούνται ή συνδέονται με την Αρχιεπισκοπή. Η έρευνα της Φάσης ΙΙ δεν αποκάλυψε επίσης κανένα στοιχείο ή ισχυρισμό ότι διαπράχθηκε απάτη σε σχέση με το κατασκευαστικό έργο της ανοικοδομήσεως του Ελληνορθοδόξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου».

Επιπλέον, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα δια του οποίου «εκφράζεται ο βαθύς σεβασμός των μελών του Α.Σ. προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και η πλήρης εμπιστοσύνη τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου».

Το πρωί της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου 2018, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομελείας συνεδρίασαν από κοινού το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και το Εθνικό Συμβούλιο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, που αποτελεί τον φιλανθρωπικό βραχίονα της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μετά την εναρκτήρια προσευχή καλωσόρισε τα μέλη και των δύο διοικητικών σωμάτων στη πρώτη σύγκλισή για την περίοδο 2018-2020 και την πρώτη μετά την 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Βοστώνης τον Ιούλιο του 2018.

«Σας μεταφέρω τις πολλές πατρικές ευλογίες και την αγάπη και εκτίμηση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαιώνοντας όλους για την αγάπη και το ενδιαφέρον του Πατριάρχου, δήλωσε: «ο Πατριάρχης είναι βαθιά ευγνώμων για όσα κάνει η Εκκλησία μας εδώ Αμερική, καθώς είναι ενήμερος και παρακολουθεί στενά τις πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες που γίνονται συνεχώς για την Εκκλησία εν γένει, αλλά και ειδικά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου είμεθα αναπόσπαστο μέρος».

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι συγκριτικά με το που είμεθα προ ενός έτους «βρισκόμεθα αρκετά μπροστά και βαδίζουμε επί στερεού και πολλά υποσχόμενου εδάφους», κάτι για το οποίο εν πρώτοις εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στο Θεό, διότι με τη βοήθειά Του μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε αντιξοότητα, είπε επανερχόμενος στο μήνυμα και θέμα της τελευταίας Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως «Ὅλα εἶναι δυνατά γι’αὐτόν πού πιστεύει στόν Χριστό», Εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι (Μᾶρκ. 9:23).

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους Ιεράρχες, τους ιερείς, τις ενορίες και όλα τα μέλη του προηγούμενου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, όλους όσους εργάστηκαν πολύ σκληρά κατά το παρελθόν έτος και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της 44ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως.

Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπενθύμισε και παρότρυνε όλους να «κρατήσουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις προσευχές μας, ειδικά αυτές τις ημέρες που το Πατριαρχείο αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, στην αποστολή και τα καθήκοντά του στο Φανάρι και σε όλο τον κόσμο».

Αμέσως μετά, και αφού τα μέλη της Φιλοπτώχου απήλθαν για την δική τους ξεχωριστή συνεδρίαση, έγινε ονομαστική κλήση των μελών και αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποίησε την καθιερωμένη τελετή της ορκωμοσίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε στο Σώμα ως αξιωματούχους, τον κ. Γεώργιο Τσαντίκο ως Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, την κα. Elaine Allen ως Ταμία και την κα. Κατερίνα Μπουφίδη-Walsh ως γραμματέα και νομικό σύμβουλο, προτάσεις που εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Σώμα. Ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό των έξι άλλων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής ως εξής: κ. Λάζαρος Κίρκος (ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών), κ. Κωνσταντίνος Καρράς (ως Πρόεδρος Επιτροπής Διοικητικών), κα. Μαρία Στεφανή (ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου) και οι κ.κ. Γιώργος Μπεχράκης, Λούης Ρουσάλης και Θεοφάνης Οικονομίδης. Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε επίσης ότι ο Θεοφ. Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος ως Πρωτοσύγκελος και ο π. Σωτήριος Μπαρούντι, ως Γενικός Οικονομικός Διευθυντής, είναι ex-officio μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Να σημειωθεί επίσης ότι όλοι οι Μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

The Archdiocesan Council of the Greek Orthodox Archdiocese of America convened for its first meeting of the 2018-2020 term, Thursday Oct. 18 and Friday, Oct. 19 at the New York Marriott Marquis Hotel.

Ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαντίκος στην εισαγωγική του ομιλία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου για δεύτερη θητεία και σημείωσε ότι «ήταν προνόμιο να εργασθώ και να προσφέρω πλάϊ στον Αρχιεπίσκοπο» υπογραμμίζοντας την «σθεναρή και σταθερή πίστη μου σ’ αυτόν τον άνθρωπο του Θεού, τον Αρχιεπίσκοπό μας». Είπε επίσης ότι θεωρεί ευλογία και προνόμιο την αρμονική συνεργασία που είχε κατά την παρελθούσα διετία με τους αξιωματούχους, τον Πρωτοσύγκελο, τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών. «Στέκομαι μπροστά σας με ταπείνωση για να σας πω ότι, αν και συχνά υπήρξε οδυνηρή ως διαδικασία, κάναμε πολλές αλλαγές και ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια» και πρόσθεσε: «προσβλέπουμε σε μια νέα ημέρα με τεράστια ελπίδα και πίστη στο Θεό». Αναφέρθηκε στην επίπονη εργασία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και επίσης αναγνώρισε τη συνεισφορά των «Σεβασμιωτάτων και πολύ αγαπητών μας Μητροπολιτών» για όλα όσα έπραξαν τα δύο τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο για την επιτυχή διοργάνωση της 44ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως. «Σήμερα είναι μια νέα αρχή. Ενωμένοι ως ένα σώμα, ας συνεχίσουμε με αφοσίωση την υπηρεσία μας στην Ιερά μας Αρχιεπισκοπή Αμερικής ώστε να προάγουμε όσο περισσότερο μπορούμε το έργο και την αποστολή της. Ας εργαστούμε μαζί για να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της ανοικοδομήσεως του Ελληνορθοδόξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Θα είναι η κληρονομιά μας, η μαρτυρία μας προς ολόκληρο τον κόσμο ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική είναι ισχυρή και ζωντανή. Ας συνεργαστούμε μαζί για να κάνουμε το όνειρο αυτό πραγματικότητα».

Ο Άρχων Θεόδωρος Μποζωνέλης, Γενικός Γραμματέας του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Αγίου Ανδρέα, χαιρέτισε το Συμβούλιο και είπε ότι οι Άρχοντες «είναι προσηλωμένοι στην προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής και όλων των ενοριών μας», ανέφερε και παρουσίασε μια σύνοψη του έργου των Αρχόντων για την υπεράσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ο κ. Λάζαρος Κίρκος, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, παρουσίασε το εκτεταμένο έργο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των Οικονομικών. Σημείωσε «το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα σήμερα» και είπε ότι «όλοι οι ειδικοί λογαριασμοί αποκαταστάθηκαν, όλα τα οφειλόμενα ποσά εξοφλήθησαν και όλα τα υπόλοιπα προς το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καταβλήθηκαν – αν κάποιος μου έλεγε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο πριν από ένα χρόνο δεν θα το πίστευα», είπε και επανέλαβε ότι «η οικονομική σταθερότητα επετεύχθη γρήγορα … και ο Ναός του Αγίου Νικολάου πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και γρήγορα». Ο κ. Κίρκος, επανέλαβε επίσης τη βαθιά δέσμευση και προσήλωση της επιτροπής του προς το Ελληνικό Κολλέγιο-Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και υποστήριξε την έμπρακτη επίδειξη της αγάπης μας προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

Η κα. Elaine Allen, η νέα ταμίας και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη κατά το τελευταίο έτος είναι ένα σύγχρονο θαύμα», υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας της και με βάση την εκτενή εμπειρία της στους μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς «ό, τι συνέβη και επετεύχθη στην Αρχιεπισκοπή είναι άνευ προηγουμένου». Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν λείπουν χρήματα, δεν έχει γίνει κατάχρηση χρημάτων και λειτουργούμε πλέον με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Ο κ. Δημήτριος Μόσχος από το Worcester της Μασαχουσέτης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, προτείνοντας διάφορες επί μέρους ενέργειες, τόνισε την ανάγκη μιας εντατικής εκστρατείας για την ενημέρωση των πιστών και του ευρύτερου κοινού για τα πραγματικά γεγονότα και τα τεράστια βήματα που έγιναν για την επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καρράς, πρόεδρος της Επιτροπής Διοικητικών, παρουσίασε στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο τις συνεχιζόμενες εργασίες της Επιτροπής και τις διαβουλεύσεις για τα διοικητικά θέματα.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, παρουσίασε το θέμα της ανοικοδομήσεως του Ελληνορθοδόξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, δηλώνοντας ότι η ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Πρωτοσύγκελος παρουσιάζοντας τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της Ειδικής Διερευνητικής Επιτροπής για τον Άγιο Νικόλαο είπε ότι «δεν υπήρξε απάτη ή υπεξαίρεση χρημάτων». Υπήρξε εκτενής συζήτηση σχετικά με τα πορίσματα της εκθέσεως Φάση ΙΙ, τις πολυπλοκότητες του σχεδιασμού της κατασκευής, τις ως εκ τούτου υπερβάσεις κόστους που προέκυψαν και τα απαραίτητα βήματα για την επανέναρξη της ανοικοδομήσεως το συντομότερο δυνατόν. Ο Επίσκοπος Αντώνιος δήλωσε ότι η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή συνέστησε και πρότεινε τη δημιουργία νέας νομικής οντότητος με την επωνυμία «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» η οποία να ηγηθεί του έργου ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου, να αναλάβει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την επίβλεψη του έργου. Το νέο νομικό αυτό πρόσωπο μπορεί να συνδέεται μεν, αλλά θα είναι ανεξάρτητο από την Αρχιεπισκοπή, με ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς και με καταλλήλων προσόντων εξειδικευμένο συμβούλιο. Έχουν καταρτιστεί τα έγγραφα συστάσεως νέας νομικής οντότητος και θα κατατεθούν σύντομα. Περισσότερες πληροφορίες για τους «Φίλους του Αγίου Νικολάου» θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος παρουσίασε μια ανασκόπηση της επιτυχούς 44ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως που διεξήχθη στη Βοστώνη, 1-5 Ιουλίου 2018. Οι δύο συμπρόεδροι της Κληρικολαϊκής, κ.κ. Μιχαήλ Σοφοκλέους και Peter Bassett, ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι αν και το μέσο κόστος για κάθε αντιπρόσωπο ανήλθε περίπου στα 700 δολ. και υπερέβη το τέλος εγγραφής, η διοργάνωση της Κληρικολαϊκής κατόρθωσε με την επισταμένη συλλογή δωρεών να δημιουργήσει πλεόνασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων