06/04/2021 06/04/2021 Την έναρξη τη διαδικασίας σύνταξης νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ώστε να ανταποκρίνεται “στα οράματα και τις προσδοκίες κλήρου και λαού εν όψει της συμπλήρωσης το επόμενο έτος 100ετίας από την ίδρυσή της” αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνεκλήθη χθες 5 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, σε τακτική συνεδρίαση από τον Αρχιεπίσκοπο...
06 Απριλίου, 2021 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2021 - 8:29

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Αρχίζει η διαδικασία για το νέο Σύνταγμα

Διαδώστε:
Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Αρχίζει η διαδικασία για το νέο Σύνταγμα

Την έναρξη τη διαδικασίας σύνταξης νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ώστε να ανταποκρίνεται “στα οράματα και τις προσδοκίες κλήρου και λαού εν όψει της συμπλήρωσης το επόμενο έτος 100ετίας από την ίδρυσή της” αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνεκλήθη χθες 5 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, σε τακτική συνεδρίαση από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο.

Η διαδικασία αυτή  προβλέπει τη σύσταση μιας ευρύτερης Επιτροπής, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλοι οι οργανισμοί και οι φορείς της Εκκλησίας και της Ομογένειας, συν τέσσερεις εκπρόσωποι από κάθε Ιερά Μητρόπολη οριζόμενοι από τον οικείο ποιμενάρχη.  Η συλλογή και η οργάνωση όλων των απόψεων θα αποτελεί ευθύνη της Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Σε επόμενη φάση, αφού ληφθούν κατάλληλες οδηγίες από τη Μητέρα Εκκλησία για τον ενδεδειγμένο αριθμό, θα ανακοινωθεί η σύνθεση από πλευράς της Ι. Αρχιεπισκοπής της Μικτής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επιτροπής Σύνταξης Νέου Συντάγματος.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου αποφασίστηκαν τα εξής:

1) πληροφορήθηκε και επισήμως την άρση του δυσμενούς καθεστώτος της ακαδημαϊκής “επιτροπείας” που είχε επιβληθεί στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού από την Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Αγγλίας, και συνεχάρη ομόφωνα τον Πρόεδρο της Σχολής Εντιμολ. Άρχοντα κ. Γεώργιο Καντώνη και όλα τα στελέχη της για την επιτυχία αυτή.
2) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αισία έκβαση της διευθέτησης του Συνταξιοδοτικού Ταμείου των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής.
3) ενέκρινε την ίδρυση Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου.
4) ήρε την αργία που είχε επιβληθεί στον κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης Νικόλαο Καστανά, τον οποίο κατέταξε στη χορεία των συνταξιούχων κληρικών.
5) ενέκρινε το αίτημα της Εθνικής Αδελφότητας Πρεσβυτερών η πλησιέστερη στην εορτή των προστάτιδων Αγίων της Αδελφότητας, Μάρθας και Μαρίας Κυριακή να εορτάζεται ως Εθνική Ημέρα του ρόλου των Πρεσβυτερών.
και,
6) σύμφωνα με το από 12ης Οκτωβρίου 2020 ανακοινωθέν αυτής αποφάσισε να αρχίσει η διαδικασία σύνταξης νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ώστε να ανταποκρίνεται αυτό στα οράματα και τις προσδοκίες κλήρου και λαού εν όψει της συμπλήρωσης το επόμενο έτος 100ετίας από την ίδρυσή της.
Η διαδικασία προβλέπει τη σύσταση μιας ευρύτερης Επιτροπής, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλοι οι οργανισμοί και οι φορείς της Εκκλησίας και της Ομογένειας, συν τέσσερεις εκπρόσωποι από κάθε Ιερά Μητρόπολη οριζόμενοι από τον οικείο ποιμενάρχη.
Θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πιστό να αποστέλλει τις απόψεις του στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Η συλλογή και η οργάνωση όλων των απόψεων θα αποτελεί ευθύνη της Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.
Σε επόμενη φάση, αφού ληφθούν κατάλληλες οδηγίες από τη Μητέρα Εκκλησία για τον ενδεδειγμένο αριθμό, θα ανακοινωθεί η σύνθεση από πλευράς της Ι. Αρχιεπισκοπής της Μικτής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επιτροπής Σύνταξης Νέου Συντάγματος.
Τέλος, αντηλλάγησαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών Αρχιερέων ευχές για καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ευλογημένο Άγιο Πάσχα.
Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων