04/03/2022 05/03/2022 Ιδιαίτερη μνεία στην έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για ειρήνη στην Ουκρανία κάνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή την εισβολή που μαίνεται για 9η ημέρα στην χώρα. Παράληλα, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη επίθεση βαραίνει αποκλειστικά τους ώμους του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και...
04 Μαρτίου, 2022 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2022 - 0:43

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για Πούτιν: «Θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη»

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για Πούτιν: «Θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη»

Ιδιαίτερη μνεία στην έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για ειρήνη στην Ουκρανία κάνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή την εισβολή που μαίνεται για 9η ημέρα στην χώρα.

Παράληλα, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη επίθεση βαραίνει αποκλειστικά τους ώμους του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και κάνει λόγο για ιδιοτελή πολιτική ατζέντα που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

«Καλούμαστε όχι μόνο να συγχωρούμε, αλλά και να αγαπάμε τους εχθρούς μας (Ματθ. 5, 44). Ας προχωρήσουμε, όμως, και ένα βήμα παραπάνω. Ας μην βλέπουμε τον εχθρό στα πρόσωπα των αδελφών μας. Η αγάπη του Χριστού είναι σε θέση να μεταμορφώσει την ύπαρξή μας και να μας μεταβάλλει σε μία οικογένεια που θα μπορεί να αντιστέκεται στο κακό και να θεραπεύει τις πληγές που δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή την Εκκλησία μας. Ας προσευχηθούμε, αγαπητοί μου, στον Κύριό μας για την ειρήνη.», καταλήγει ο Σεβασμιώτατος.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για την εισβολή στην Ουκρανία αναφέρει τα εξής:

Πρὸς τοὺς Σεβασμιωτάτους καὶ Θεοφιλεστάτους Ἀρχιερεῖς, τοὺς Εὐλαβεστάτους Ἱερεῖς καὶ Διακόνους, τοὺς Μοναχοὺς καὶ τὶς Μοναχές, τοὺς Προέδρους καὶ τὰ Μέλη τῶν Κοινοτικῶν Συμβουλίων, τοὺς Ἐντιμολογιωτάτους Ἄρχοντες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τὰ μέλη τῆς Ἡγεσίας τῶν 100, τὰ Ἡμερήσια καὶ Ἀπογευματινὰ Σχολεῖα, τὶς Φιλοπτώχους Ἀδελφότητες, τὴ Νεολαία, τὶς Ἑλληνορθόδοξες Ὀργανώσεις καὶ ὁλόκληρο τὸ Χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς.

«Πάντες δὲ ὑμεῖς ἀδελφοί ἐστε.»

(κατά Ματθαῖον 23:8)

Προσφιλεῖς ἀδελφοὶ καὶ ἀδελφὲς ἐν Χριστῷ,

Πονάμε βαθιά και θλιβόμαστε ιδιαίτερα από τη φρίκη που προκάλεσε στην ψυχή μας η εισβολή στην Ουκρανία. Δεν χρησιμοποιώ σκοπίμως τη λέξη “Ρωσία”, διότι πολλές χιλιάδες Ρώσων διαμαρτύρονται γι’ αυτή την απρόκλητη και παράλογη επίθεση, με κίνδυνο μάλιστα της ζωής και της ελευθερίας. Η συγκεκριμένη επίθεση βαραίνει αποκλειστικά τους ώμους του Βλαδίμηρου Πούτιν, του οποίου η ιδιοτελής πολιτική ατζέντα θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας ανείπωτης τραγωδίας ανθρώπινου πόνου: στοχοποίηση άμαχου πληθυσμού, δολοφονίες, τρόμος και απώλειες ζωών αθώων ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών. Γνωρίζουμε ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι υπήρξαν παιδιά που ανδρώθηκαν, τρεφόμενα από το ίδιο στήθος. Είναι αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ. Πως είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μία τέτοια αδελφοκτονία στον Ιερό Τόπο της Ρωσίας του Κιέβου; Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αναρωτιόμαστε περί του πρακτέου. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν κατηγορηματικός:

“…νά τερματισθῆ τώρα ὁ πόλεμος! Νά σταματήσῃ ἄμεσα κάθε πράξις βίας, κάθε τι πού σκορπάει τόν πόνο καί τόν θάνατο. Νά ἐπικρατήσῃ ἡ λογική, ἡ ἀγάπη πρός τόν συνάνθρωπο, ἡ καταλλαγή καί ἡ ἀλληλεγγύη, τό φῶς τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ, τό δῶρο τῆς ζωῆς.” (27 Φεβρουαρίου 2022) 

Με το πνεύμα αυτό του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας, που εκφράζει όλους μας, προτρέπουμε τους πιστούς να προσευχηθούν και να στηρίξουν έμπρακτα όλο τον ουκρανικό λαό: και εκείνους που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και εκείνους που ανήκουν στην εν Ουκρανία δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και τους Ελληνοκαθολικούς και αυτούς που ανήκουν στις Εβραϊκές Κοινότητες και όλους ανεξαιρέτως όσοι βρίσκονται κάτω από τις φρικαλέες συνθήκες του πολέμου.

Καλούμαστε όχι μόνο να συγχωρούμε, αλλά και να αγαπάμε τους εχθρούς μας (Ματθ. 5, 44). Ας προχωρήσουμε, όμως, και ένα βήμα παραπάνω. Ας μην βλέπουμε τον εχθρό στα πρόσωπα των αδελφών μας. Η αγάπη του Χριστού είναι σε θέση να μεταμορφώσει την ύπαρξή μας και να μας μεταβάλλει σε μία οικογένεια που θα μπορεί να αντιστέκεται στο κακό και να θεραπεύει τις πληγές που δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή την Εκκλησία μας. Ας προσευχηθούμε, αγαπητοί μου, στον Κύριό μας για την ειρήνη.

Μετὰ τῆς πατρικῆς ἐν Κυρίω Ἰησοῦ Χριστῷ ἀγάπης,

Ἀμερικῆς Ἐλπιδοφόρος 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων