14/07/2021 15/07/2021 «Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» δεν είναι απειλή για κανένα. Δεν είναι ούτε προειδοποίηση για εκδίκηση. Είναι ένα χρέος απέναντι στους νεκρούς μας, δηλαδή στο παρελθόν μας. Είναι και χρέος προς το παρόν μας, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ξανά τα ίδια λάθη μας. Και είναι ένα χρέος για το μέλλον, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης...
14 Ιουλίου, 2021 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2021 - 0:39

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: “Θυμόμαστε τους αδελφούς Κυπρίους”

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: “Θυμόμαστε τους αδελφούς Κυπρίους”

«Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» δεν είναι απειλή για κανένα. Δεν είναι ούτε προειδοποίηση για εκδίκηση. Είναι ένα χρέος απέναντι στους νεκρούς μας, δηλαδή στο παρελθόν μας. Είναι και χρέος προς το παρόν μας, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ξανά τα ίδια λάθη μας. Και είναι ένα χρέος για το μέλλον, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, που δεν θα αποτελέσει πηγή νέων προβλημάτων και αναταραχών» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην ομιλία του κατά την διάρκεια του μνημοσύνου για τους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021.

Επίσης, υπενθύμισε τη σύμπτωση της επετείου της εισβολής με την αντίστοιχη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σημερινή μέρα είναι για να θυμόμαστε τους αδελφούς Κυπρίους, αυτούς που χάθηκαν, είτε γενναία αντιστεκόμενοι στη βίαιη εισβολή, είτε σφαγιαζόμενοι ως άμαχος πληθυσμός. Η θύμηση είναι για να τιμούμε τους αδελφούς μας που πλήρωσαν με το αίμα τους επειδή ήταν Έλληνες, Κύπριοι, Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου:

 

Ακολούθησε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κέντρο του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ

Στην εκδήλωση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα υπάρχουν κάποιες διατυπώσεις οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς το μέγεθος και την επικινδυνότητα των τουρκικών προκλήσεων, ενεργειών και δημόσια δηλωμένων προθέσεων.

«Αναφέρομαι πρώτον στις διατυπώσεις για τη συμφωνημένη βάση λύσης όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και, την οποία αμφισβητεί επιθετικά η τουρκική πλευρά με την απαράδεκτη απαίτησή της για λύση δύο κρατών. Δεύτερον, αναφέρομαι στο ζήτημα των Βαρωσίων και στην αναγγελθείσα πρόθεση του Τούρκου προέδρου να προβεί σε ανακοινώσεις νέων προκλήσεων, κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, αποφράδα επέτειο της εισβολής του 1974», ανέφερε ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει καταστρώσει σχέδια για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών, περιλαμβανομένης της δυνατότητας προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως έπραξε και πέρυσι τον Οκτώβρη όταν ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε και τότε παράνομα τα Βαρώσια και προέβη σε εξαγγελίες, για τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε Προεδρική Δήλωση».

Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα του 1974, τόνισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης, την ενίσχυση της ψυχικής μας δύναμη, την τόνωση της εθνικής μας συνείδησης και είναι μια διδακτική υπενθύμιση της Ιστορίας μας.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση εκτός από την έκφραση εκτίμησης και ευγνωμοσύνης από την πλευρά της Κυπριακής Πολιτείας, είναι και η μεταφορά του μηνύματος ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση στους εθνικούς της στόχους για τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης των πραγμάτων, εντούτοις θα επιμείνει για μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού και που θα τερματίζει τη διαίρεση και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Μια λύση που θα δημιουργεί τις προοπτικές, οι οποίες θα επιτρέπουν στον κάθε πολίτη να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας αλλά και ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού.

Καταληκτικά ο κ. Χατζηχρυσάνθου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής κυβέρνησης για την πολύτιμη συμπαράσταση του απόδημου Ελληνισμού που κινητοποιείται σε κάθε φάση του αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην τακτική της Τουρκίας να αναθεωρήσει την ιστορία.

«Πενήντα χρόνια σχεδόν συμπληρώνονται από την εποχή που η ελευθερία των Ελληνοκυπρίων βάφτηκε με αίμα, ενώ οι ζωές τους ξεριζώθηκαν τόσο απρόσμενα, τόσο βάναυσα, τόσο βίαια. Αναρωτιέται κανείς, εδώ στην άλλη άκρη της γης, στη γη της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πόσες δεκαετίες θα πρέπει άραγε να περάσουν ακόμα, προκειμένου η Τουρκία να πάψει επιτέλους να προκαλεί και να δυναμιτίζει το κλίμα. Δεν έχει ακόμη αποδείξει επικίνδυνα χαρακτηριστικά με τον ανιστόρητο αναθεωρητισμό της. Με τις παραδειγματικές εκδηλώσεις αξιωματούχων της, με την ελεεινή προβοκάτσια της, με το bullying στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σημείωσε ότι οι μήνες που έρχονται κυοφορούν περαιτέρω εξελίξεις και μάλιστα εδώ στη Νέα Υόρκη, ίσως από το φθινόπωρο, ίσως όμως και πιο νωρίς.

«Η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς την Τουρκία ενόψει της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα, στα μαρτυρικά, αιματοβαμμένα εδάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Θα πρέπει επιτέλους να τεθεί στην άκρη το σύστημα εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων» επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας.

Συντονιστής της εκδήλωσης μνήμης – στην οποία παρευρέθηκαν ομογενειακοί παράγοντες, και πολλοί ομογενείς – ήταν ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νικόλαος Καρακώστας.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με τη συμμετοχή τους. Εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την πορεία του κυπριακού προβλήματος και κάλεσε την ομογένεια να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες ουσιαστικής προώθησης του θέματος στα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων.

«Η 20η Ιουλίου 1974 είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του νεότερου πολιτισμού της Κύπρου. 47 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή όχι μόνο δεν βλέπουμε λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά επιδείνωση του. Πρόσφατα βλέπουμε το άνοιγμα της παραλιακής πόλης των Βαρωσίων που όλοι μας νομίζω λίγο ή πολύ ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να κρατάμε το Κυπριακό στην επικαιρότητα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστυλιανού.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επεσήμανε ότι σαν Ομογένεια δώσαμε κάποιες υποσχέσεις και θα συνεχίσουμε να δίνουμε υποσχέσεις, για συνέχιση του αγώνα για τη λύση του Κυπριακού.

«Ως Αμερικανοί πολίτες, γνωρίζουμε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς ούτε τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά πρόβλημα αξιών και ιδανικών. Ευελπιστούμε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν που γνωρίζει ιδιαίτερα το Κυπριακό, μας έχει δώσει υποσχέσεις, και παράλληλα το παρών σε πολλές κινητοποιήσεις μας. Ελπίζουμε ότι έχουμε εκλέξει ένα νέο πρόεδρο, που το κατανοεί. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς αλλά είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του» είπε καταληκτικά.

Ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής πολιτειακός Βουλευτής, Μιχάλης Ταννούσης, σημείωσε πως η δικαιοσύνη στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι στο πρώτο πλάνο της πολιτικής μιας χώρας, όπου οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αντιπρόσωποι της οποίας θέτουν την αξία της δικαιοσύνης σε πρώτο πλάνο για μια ευρεία σειρά από κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

 

 

Φωτογραφίες: GOA/Dimitrios Panagos

Πηγή: ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων