05/01/2022 05/01/2022 Στην εκατονταετηρίδα που κλείνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής φέτος και τους σπουδαίους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς, που βοήθησαν το έργο της μέσα σε αυτό τον αιώνα ζωής, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά τον χαιρετισμό του πριν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα και την κοπή της Βασιλόπιτας, που διοργανώθηκαν για τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής, στα κεντρικά...
05 Ιανουαρίου, 2022 - 16:38

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο»

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο»

Στην εκατονταετηρίδα που κλείνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής φέτος και τους σπουδαίους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς, που βοήθησαν το έργο της μέσα σε αυτό τον αιώνα ζωής, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά τον χαιρετισμό του πριν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα και την κοπή της Βασιλόπιτας, που διοργανώθηκαν για τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής, στα κεντρικά γραφεία της χθες (4/1/2022).

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο Σεβασμιώτατος είπε τα εξής:

Αιδεσιμώτατε Πρωτοσύγκελλε και αγαπητοί Πατέρες,

Αγαπητοί εν Χριστώ συνάδελφοι, αδελφοί και αδελφές,

Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας – την υπέροχη Οικογένεια Λιβανού – που μας έδειξαν τη θρυλική φιλοξενία τους εδώ στο Hudson West Kitchen. Η γενναιοδωρία και το καλωσόρισμά τους κάνουν αυτή τη νέα χρονιά του 2022 να μοιάζει ακόμα πιο δυνατή. Και για αυτό θα ήθελα να τους εκφράσω τη συλλογική ευγνωμοσύνη όλων μας.

Αγαπημένοι μου φίλοι,

Γιορτάζουμε αυτό το νέο έτος του 2022 με ελπίδα, αλλά και με σύνεση, καθώς διανύουμε ακόμη τον τρίτο χρόνο της πανδημίας. Θα περάσουμε επίσης τους επόμενους μήνες σε μια πρόθυμη προετοιμασία για το Κληρικολαϊκό Συνέδριο του Ιουλίου, που θα εορτάσει την Εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας – της Πρώτης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου εν εξωτερικώ.

Ακόμη και καθώς προετοιμαζόμαστε για το Συνέδριο, θα υπάρχουν άφθονες και ευρείες ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε την εκατοστή επέτειο της Εκκλησίας μας στην Αμερική. Πράγματι, η πρόσφατη επίσκεψη του Παναγιωτάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά ξεκίνησε τον εορτασμό μας και ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος για όλους σας, καθώς υπήρχαν πολλές δύσκολες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεραστούν.

Πιστεύω ότι η επιτυχία της Αποστολικής επίσκεψης του Πατριάρχη μας είναι ένα σημάδι για όλους μας – ότι μπορούμε, και θα έχουμε μεγάλη επιτυχία στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας της Επαρχίας του Θρόνου (σ.σ. της Αρχιεπισκοπής Αμερικής). Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν το κάνουμε για εμάς, αλλά για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνορθόδοξους πιστούς από ακτή σε ακτή.

Στο ορόσημο των εκατό ετών μας, έχουμε τώρα μια πολύ πιο ποικιλόμορφη Αρχιεπισκοπή από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ το 1922. Η Ομογένεια έχει αφομοιωθεί περισσότερο από επιτυχώς στο σπουδαίο αμερικανικό τοπίο. Έχουμε βοηθήσει ακόμη και ως προς τις αλλαγές του! Και αυτό είναι πιο εμφανές, φυσικά, στον Εθνικό Μνημείο του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero), το επίκεντρο της παγκόσμιας ιστορίας στην αυγή της τρίτης χιλιετίας.

Το Ιερό του Αγίου Νικολάου αποτελεί σύμβολο για όλες τις πρωτοβουλίες και τις διακονίες της Αρχιεπισκοπής. Περικλείει την παρουσία μας εδώ στην Αμερική — μια παρουσία που είναι πλούσια με πανύψηλες μορφές όπως οι Αρχιεπίσκοποι Ιάκωβος, Μιχαήλ και Αθηναγόρας.

Δεν είναι όμως μόνο οι ιεράρχες μας. Υπήρχαν και κληρικοί, όπως οι πατέρες Γεώργιος Μπακόπουλος, Λεωνίδας Κόντος, Γεώργιος Παππαδέας, Ευαγόρας Κωνσταντίνιδης, Γεώργιος Καλπαξής, Αντώνης Κόνιαρης και Δημήτριος Κωνσταντέλος – για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τους ιερείς που υπηρέτησαν αυτή την Αρχιεπισκοπή και εξεδήμησαν προς Κύριον για την αιώνια ανάπαυση.

Και τι γίνεται με τους λαϊκούς όπως οι: Katherine Pappas, Andy Athens, Beatrice Marks, George Chimples, Michael Jaharis και όλο το πλήθος των αφοσιωμένων Χριστιανών που έχτισαν την Εκκλησία στην Αμερική;

Αν αναφέρω όλους αυτούς τους άξιους –ζωντανούς και νεκρούς– δεν θα είχαμε χρόνο για τη Βασιλόπιτα, πόσο μάλλον για το ευγενικό μας γεύμα… Ως Εκκλησία, έχουμε πραγματικά ευλογηθεί με εξαιρετικούς ανθρώπους και ευσεβείς Ορθόδοξους Χριστιανούς, των οποίων η πίστη εκδηλώθηκε ζωηρά με τα έργα και τις πράξεις τους.

Ως εκ τούτου, κλείνοντας τις παρατηρήσεις μου, συγχαίρω τον καθένα από εσάς. Με τη διακονία σας στην Αρχιεπισκοπή, ενώνεστε με αυτό το αμέτρητο πλήθος πραγματικά άξιων συντρόφων. Οι θυσιαστικές προσπάθειές σας από την αρχή της πανδημίας και η προσφορά σας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, που φτάνει πολύ πέρα ​​από αυτήν, εκτιμώνται βαθύτατα.

Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο και μακρόπνοο, γιατί έχουμε ως θεμέλιο όσα έκαναν εκείνοι που ήρθαν πριν από εμάς. Και θα τιμήσουμε τη μνήμη τους και τα μοναδικά τους επιτεύγματα τα τελευταία εκατό χρόνια χτίζοντας πάνω τους για τα επόμενα εκατό.

Προσφέροντας αυτή τη Βασιλόπιτα σήμερα, το κάνουμε γνωρίζοντας πόσο τυχεροί είμαστε ως Εκκλησία και ως κοινότητα πιστών. Δεν είναι μόνο το άτομο που κερδίζει το νόμισμα που ευλογείται. ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι.

Και έτσι, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ας χαρίσει σε όλους μας ένα ευλογημένο, χαρούμενο και υγιές Νέο Έτος, του 2022, την Εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας και ακόμη ένα έτος της Χάριτος του Κυρίου μας.

Αμήν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων