29/10/2019 29/10/2019 Εκοιμήθη σε ηλικία 83 ετών ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Ζώης, ο οποίος τελευταία χρόνια διέμενε στη Νέα Ιερσέη, έχοντας συνταξιοδοτηθεί προ πενταετίας από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Jersey City. Καταγόταν από την Κόνιτσα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολής της Χάλκης και απεφοίτησε αριστούχος από την τάξη του. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο της Γερμανίας. Ηταν...
29 Οκτωβρίου, 2019 - 13:25
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2019 - 12:53

Εκοιμήθη ο Αρχιμ. Χρύσανθος Ζώης γνώριμος του Αγίου Παϊσίου

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Αρχιμ. Χρύσανθος Ζώης γνώριμος του Αγίου Παϊσίου

Εκοιμήθη σε ηλικία 83 ετών ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Ζώης, ο οποίος τελευταία χρόνια διέμενε στη Νέα Ιερσέη, έχοντας συνταξιοδοτηθεί προ πενταετίας από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Jersey City.

Καταγόταν από την Κόνιτσα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολής της Χάλκης και απεφοίτησε αριστούχος από την τάξη του. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο της Γερμανίας. Ηταν ανιψιός του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος ως γνωστόν διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ο μακαριστός π. Χρύσανθος ήταν κληρικός ανεπίληπτου ήθος, κοσμημένος με ταπείνωση και απλότητα, αποφεύγοντας συστηματικά τη δημοσιότητα για το πρόσωπο του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε με πρόσκληση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου κατόπιν παρέμβασης του θείου του, του Πατριάρχη Αθηναγόρα, πλην όμως ο Ιάκωβος δεν τον αξιοποίησε όπως του άξιζε, ούτε τον πρότεινε για Επισκοποίηση με την προσχηματική δικαιολογία ότι οι γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα ήταν πλημμελείς. Ωστόσο ο μακαριστός Ιάκωβος προώθησε άλλους οι οποίοι δεν γνώριζαν την αγγλική και σίγουρα είχαν λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Ο αείμνηστος π. Χρύσανθος γνωριζόταν πολύ καλά με τον π. Παϊσιο από την Κόνιτσα διότι ήταν συγχωριανοί, ο οποίος σήμερα ανήκει στη χορεία των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα καλοκαίρια τα περνούσαν μαζί και είχαν αποκτήσει πνευματική συνάφεια και εγγύτητα. Ο π. Χρύσανθος διάβαζε αποσπάσματα από έργα των Πατέρων κι ο Αγιος Παϊσιος έκανε το εργόχειρό του σαν ξυλουργός που ήταν. Τόσο ήταν το μέγεθος της ταπεινότητας του μακαριστού π. Χρύσανθου, που όταν πριν λίγα χρόνια γραφόταν κάποιο βιβλίο για τον Άγιο Παϊσιο, του είχαν ζητηθεί πληροφορίες ο οποίος είχε αρνηθεί α παράσχει διότι δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομα του.

Ο κ. Σταύρος Τσαρπαλής, ο οποίος γνώριζε επί σειρά ετών τον π. Χρύσανθο είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «αυτό που γνωρίζω για τον μακαριστό π. Χρύσανθο είναι ότι του ανέθεταν ειδικές αποστολές. Όποια ενορία κινδύνευε με κλείσιμο ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος τον έστελνε εκεί κι όχι μόνο την κρατούσε ανοικτή, αλλά την αναζωογονούσε και την έκανε και πάλι ρωμαλέα και εύρωστη κοινότητα. Συμμετείχε δραστήρια σε ελληνικούς συλλόγους, ίδρυσε ελληνικά σχολεία».

Το σκήνωμα του π. Χρυσάνθου θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στον ιερό ναό της Θείας Αναλήψεως στην πόλη Fairview της Νέας Ιερσέης το εσπέρας της Τρίτης 29 Οκτωβρίου όπου στις 8 η ώρα θα τελεστεί Τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 8,30 το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η Εξόδιος Ακολουθία του στην οποία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος βοηθούμενος από ιερείς της Νέας Ιερσέης.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων