12/11/2022 12/11/2022 Το Ταμείο Ανακούφισης Ελλήνων Πυροπαθών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει συγκεντρώσει από τη συγκρότησή του τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια δολάρια, ανακοινώνοντας ότι, κατά το παρελθόν έτος, τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια αξιοποιήθηκαν για την ανακούφιση ιδιωτών και τη στήριξη επιχειρήσεων και μονάδων υγειονομικής περίθαλψης που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη...
12 Νοεμβρίου, 2022 - 10:38
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2022 - 10:39

Επί ένα έτος η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στηρίζει τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας

Διαδώστε:
Επί ένα έτος η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στηρίζει τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας

Το Ταμείο Ανακούφισης Ελλήνων Πυροπαθών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει συγκεντρώσει από τη συγκρότησή του τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια δολάρια, ανακοινώνοντας ότι, κατά το παρελθόν έτος, τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια αξιοποιήθηκαν για την ανακούφιση ιδιωτών και τη στήριξη επιχειρήσεων και μονάδων υγειονομικής περίθαλψης που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, η Αρχιεπισκοπή συνεργάστηκε στενά με τις Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (IOCC), προκειμένου να αποτιμήσει τις ανάγκες και να σχεδιάσει με τρόπο αποτελεσματικό τόσο την άμεση όσο και τη μακροπρόθεσμη παροχή κεφαλαίων. Η στρατηγική αυτή περιελάμβανε: μακροπρόθεσμη (διάρκειας ενός έτους) οικονομική βοήθεια σε πληγέντες ιδιώτες, εξάμηνη οικονομική βοήθεια σε συλλέκτες ρητίνης, οι οποίοι απώλεσαν μία σημαντική πηγή των εισοδημάτων τους λόγω της καταστροφής του πευκοδάσους, οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημιές και ενίσχυση στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης της ευρύτερης περιφέρειας, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τις πυρκαγιές.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες των IOCC επί του πεδίου, η Αρχιεπισκοπή πρωτοστάτησε στην παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας προς άτομα και επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Βόρεια Εύβοια.

Συνολικά, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει μέχρι σήμερα παράσχει βοήθεια σε περίπου 1.725 δικαιούχους στην περιοχή.

“Άτομα και επιχειρήσεις στη Βόρεια Εύβοια υπέστησαν δεινό πλήγμα τόσο από τις φονικές πυρκαγιές όσο και από την οικονομική δυσπραγία τους μήνες μετά την καταστροφή των σπιτιών και των μέσων διαβίωσής τους”, δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος. “Μέσα από συστηματικές φιλανθρωπικές προσπάθειες και με τη γενναιοδωρία των ενοριών και των πιστών τέκνων της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε σημαντικούς πόρους, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να βοηθήσουμε τις οικογένειες, τους φίλους και εν Χριστώ αδελφούς και αδελφές μας που βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη. Προσευχόμαστε διαρκώς για την υγεία και την ευημερίας τους”.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, ο οποίος ηγήθηκε αντιπροσωπείας, και στα μέλη της αντιπροσωπείας, την Ταμία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κυρία Elaine Allen και την Α΄ Αντιπρόεδρο της Εθνικής Φιλοπτώχου κυρία Αννίτα Καρταλοπούλου, που ταξίδεψαν πέρυσι στη Βόρεια Εύβοια για να μελετήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και να επικαιροποιήσουν την καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών καθώς και το σχέδιο κατανομής των κονδυλίων από την IOCC.

Σημαντικές πρωτοβουλίες:

· 301 οικογένειες συλλεκτών ρητίνης έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ ύψους 200 Ευρώ τον μήνα από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

· 9 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παρέλαβαν τεχνικό εξοπλισμό συνολικού ύψους 10.000 Ευρώ η καθεμία. Πρόκειται για επιχειρήσεις από τον χώρο των κατασκευών, της εμπορίας ξύλου, της γεωργίας και άλλων.

· 182 κτηνοτρόφοι έλαβαν ή θα λάβουν 400 τόνους ζωοτροφών, οι οποίες κάλυψαν και θα καλύψουν τις ανάγκες τους για αρκετούς μήνες.

· 182 κτηνοτρόφοι έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

· 34 πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες έλαβαν κουπόνια νοικοκυριού αξίας 1.000 Ευρώ ο καθένας. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για την αγορά επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ.

· 60 πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ αξίας 200 Ευρώ τον μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

· 16 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ αξίας 200 Ευρώ τον μήνα από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

· Έγινε προμήθεια ενός ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, το οποίο παρέχει ιατρική περίθαλψη σε 12.000 άτομα. Το ασθενοφόρο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. Ένα ακόμα ασθενοφόρο θα ενισχύσει το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας το 2023.

· Τα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας θα ενισχυθούν με επιπλέον ιατρικό εξοπλισμό (10 ηλεκτροκαρδιογράφους) το 2023.

Από το συνολικό ποσό του 1.128.000 δολαρίων που συγκεντρώθηκε από το Ταμείο Ανακούφισης Ελλήνων Πυροπαθών, μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί ή δεσμευτεί για τις δράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω 915.000 δολάρια. Τα υπόλοιπα 213.000 δολάρια θα διατεθούν για την ανακαίνιση ενός ναού στη Βόρεια Εύβοια.

Καθ’ όλη τη μακρά αυτή διαδικασία στήριξης, η επιμέλεια του προσωπικού της Αρχιεπισκοπής σε συνδυασμό με το απόθεμα εμπειρίας της IOCC στον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εξασφάλισαν συνθήκες διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα του Ταμείου Ανακούφισης Ελλήνων Πυροπαθών για διοικητική διαχείριση ή για γενικά έξοδα, καθώς τα ποσά αυτά καλύφθηκαν από κονδύλια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που προορίζονταν για τον σκοπό αυτό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 100% κάθε δολαρίου που συγκεντρώθηκε να πηγαίνει απευθείας σε βοήθεια των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Η αναλυτική λογιστική αποτύπωση των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν, θα συμπεριληφθεί στις οικονομικές καταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το έτος 2022.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων