20/02/2023 17/07/2023 Μια μοναδική εμπειρία είχε την ευκαιρία να ζήσει το περασμένο τριήμερο η πρωτεύουσα της Πολιτείας της Αριζόνα, το Φοίνιξ. Περισσότεροι από 3.000 Έλληνες των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ βρέθηκαν στην Αριζόνα και απέδειξαν πως οι νεότερες γενιές των ομογενών κρατούν στην ψυχή τους την αγάπη για τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική από την πατρίδα....
20 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 22:52

Φεστιβάλ ελληνικής μουσικής και χορού στην Αριζόνα από τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Φεστιβάλ ελληνικής μουσικής και χορού στην Αριζόνα από τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου (ΦΩΤΟ)

Μια μοναδική εμπειρία είχε την ευκαιρία να ζήσει το περασμένο τριήμερο η πρωτεύουσα της Πολιτείας της Αριζόνα, το Φοίνιξ. Περισσότεροι από 3.000 Έλληνες των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ βρέθηκαν στην Αριζόνα και απέδειξαν πως οι νεότερες γενιές των ομογενών κρατούν στην ψυχή τους την αγάπη για τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική από την πατρίδα.

Επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο πως η μουσική και χορευτική παράδοση από την Κύθνο, την Κρήτη, την Ήπειρο, τον Πόντο και άλλες περιοχές της πατρίδας όχι μόνο δεν ξεθωριάζουν με τον χρόνο, αλλά μεταδίδονται στους νεότερους ακόμη πιο έντονα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής έχει καταφέρει να εμπνεύσει σε χιλιάδες μικρά παιδιά και εφήβους το πάθος και την αγάπη για την ελληνική μουσική και τη χορευτική παράδοση. Η συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων και των παιδιών τους στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικής μουσικής και χορού, το FDF, που διοργανώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία και συγκεκριμένα η Μητρόπολη του Σαν Φρανσίσκο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το FDF είναι το μεγαλύτερο μουσικό και χορευτικό φεστιβάλ των ΗΠΑ με χρώμα και ήχο ελληνικό και διοργανώνεται για 46 συναπτά χρόνια.

Τις τριήμερες εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος απένειμε βραβεία σε παιδιά και νέους που διαγωνίστηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος με το πάθος και την αγάπη των παιδιών και των νέων για να μάθουν και να διαγωνιστούν στους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας.

«Η παρουσία σας και ο αγώνας που κάνετε είναι ζωντανή μαρτυρία της Ελληνορθόδοξης ταυτότητάς σας», είπε προς όλους τους διαγωνιζόμενους και τους κάλεσε να είναι υπερήφανοι για τον εαυτό τους, όπως και ο ίδιος είναι υπερήφανος για την παρουσία τους στο Φεστιβάλ. «Όλοι μαζί βάλατε τα δυνατά σας και είστε όλοι πρωταθλητές. Με τη συμμετοχή σας επιβεβαιώνεται την πίστη σας και την αγάπη σας για την πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για μία ολόκληρη χρονιά, οι νέοι προετοιμάζονταν πυρετωδώς στις Ορθόδοξες ενορίες των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Να αποδείξουν πως οι χοροί και οι μουσικές παραδόσεις του τόπου τους, των προγόνων τους, όχι μόνο δεν σβήνουν αλλά πρέπει να κρατηθούν δυνατές και να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο μέλλον. Με καμάρι φορούν παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και παρουσιάζουν χορούς με ιδιαίτερη δυσκολία, τραγουδώντας περίτεχνα παραδοσιακά τραγούδια. Μάλιστα, για να μπορέσουν να αποδώσουν τα δύσκολα τραγούδια, κάποιες Ορθόδοξες ενορίες προσκάλεσαν να συμμετάσχουν οργανοπαίκτες από την Ελλάδα: την Κρήτη, τη Μακεδονία και τις Κυκλάδες.

Η οργανωτική επιτροπή του FDF ανακοίνωσε πως, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μισού αιώνα ζωής του Φεστιβάλ το 2027, προτίθενται να διοργανώσουν αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν τα νέα παιδιά να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική στην ελληνική και χορευτική παράδοση στα πάτρια εδάφη.

Με κεντρικό θέμα «RISE», (Σηκώνομαι) το FDF συγκεντρώνει ετησίως εκατό χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες απο 33 ενορίες από την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, το Ορεγκον, την Ουάσιγκτον και τη Χαβάη, απο τις Πολιτείες στις οποίες εκτείνεται η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου, μια από τις καλύτερα οργανωμένες Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με πλούσιες και σημαντικές διακονίες, και ποιμενάρχη τον μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο.

Ειναι η μεγαλύτερη συνάθροιση Ελληνορθοδόξων νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ελληνικών παραδοσιακών χορών στον κόσμο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων