22/10/2021 22/10/2021 Συνέδριο με τίτλο «Reflections on the Loved Elder in America: Gerasimos Papadopoulos» (Στοχασμοί για τον αγαπημένο Γέροντα της Αμερικής: Γεράσιμο Παπαδόπουλο), στο οποίο ορισμένοι από τους καλύτερους μελετητές της Ορθοδοξίας απέτισαν φόρο τιμής σε μια εξαίρετη προσωπικότητα της εκκλησιαστικής ζωής, έλαβε χώρα στις 19 και 20 Οκτωβρίου στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. ...
22 Οκτωβρίου, 2021 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2021 - 11:34

Φόρος τιμής στον μακαριστό Επίσκοπο Αβύδου Γεράσιμο

Διαδώστε:
Φόρος τιμής στον μακαριστό Επίσκοπο Αβύδου Γεράσιμο

Συνέδριο με τίτλο «Reflections on the Loved Elder in America: Gerasimos Papadopoulos» (Στοχασμοί για τον αγαπημένο Γέροντα της Αμερικής: Γεράσιμο Παπαδόπουλο), στο οποίο ορισμένοι από τους καλύτερους μελετητές της Ορθοδοξίας απέτισαν φόρο τιμής σε μια εξαίρετη προσωπικότητα της εκκλησιαστικής ζωής, έλαβε χώρα στις 19 και 20 Οκτωβρίου στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. 

Ο μακαριστός Επίσκοπος Αβύδου Γεράσιμος αγαπήθηκε πολύ για τα προσωπικά του χαρίσματα: τη βαθιά ευσέβεια και την ταπεινοφροσύνη, ενώ εκτιμήθηκε πολύ για τα συγγράμματά του. Δίδαξε και διέμενε στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού για πολλά χρόνια, μέχρι που πέθανε το 1995, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεοφιλέστατος ετάφη πίσω από το παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, κοντά στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο.

Πριν το απογευματινό πρόγραμμα του Συνεδρίου στις 19 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ολόκληρη την κοινότητα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού τον Μέγα Εσπερινό στο Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου πρ. Αμερικής κ. Δημητρίου. Παρίσταντο ακόμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Ηλίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμισού κ. Ιωακείμ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας. Πλήθος άλλων κληρικών συμμετείχαν στην ακολουθία, η οποία περιελάμβανε απονομές οφφικίων, ρασοφορίες και χειροτονίες μαθητών της Σχολής.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος είπε: «Είναι προσευχή μου, αφού θεωρούμε τον Επίσκοπο Γεράσιμο ως πρότυπο αριστείας στην πνευματική ζωή, να βάλουμε στην καρδιά μας τα πολλά μαθήματα που μας δίδαξε και να τα εντυπώσουμε στη ζωή μας».

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Σχολής, Γιώργος Καντώνης, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον π. Πέτρο Χαμπέρα ως κύριο διοργανωτή του συνεδρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, πρώην Αμερικής, έκανε την πρώτη παρουσίαση, με τίτλο «Η πολύτιμη πνευματική κληρονομιά του επισκόπου Αβύδου Γεράσιμου», υπενθυμίζοντας την «αδελφική σχέση» μεταξύ των δύο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που συναντιόντουσαν σχεδόν καθημερινά στην πανεπιστημιούπολη. Περιέγραψε τη χάρη του ως «αξέχαστο, υπέροχο και σοφό άτομο». Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι “η μνήμη ενός ατόμου σαν αυτό… δεν έχει παρελθόν… Η μνήμη του είναι αιώνια”. Η δεύτερη παρουσίαση (online) έγινε από τον π. Φιλόθεο Παπαδόπουλο, Ιερομόναχος της Μονής Δοχειαρίου  Αγίου Όρους, με θέμα «Ο Γέροντας ως νέος και τα πρώτα χρόνια ως μοναχός». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την πρεμιέρα προβολής του ντοκιμαντέρ «Επίσκοπος Αβύδου Γεράσιμος: Πνευματικός Γέροντας της Αμερικής».

Η 20η Οκτωβρίου, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου και εορτή του Αγίου Γερασίμου, ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τον μακαριστό Επίσκοπο Γεράσιμο. Απογευματινές παρουσιάσεις έγιναν από τον π. Αθανάσιο Μελισσάρη του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ο Γέροντας και οι Θεολογικές του Σπουδές» (διαδικτυακά) και τον π. Αλκιβιάδη Καλύβα, Ομότιμο Καθηγητή Λειτουργικής Θεολογίας του Τιμίου Σταυρού και πρώην Κοσμήτορα και Πρόεδρο της Σχολής του Ελληνικού Κολλεγίου, με θέμα «Ο Γέροντας και τα χρόνια του στον Τίμιο Σταυρό». Ακολούθησαν οι τελικές παρουσιάσεις από τον π. Θεόδωρο Στυλιανόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Καινής Διαθήκης στη Σχολή Τιμίου Σταυρού, με θέμα «Ο Πρεσβύτερος ως Ερμηνευτής της Καινής Διαθήκης» και τον Δρ. Ιωάννη Φωτόπουλο, Καθηγητή στο Κολλέγιο St. Mary στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, με θέμα «Ο Γέροντας ως Πνευματικός Πατέρας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων