03/11/2022 03/11/2022 Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης γιόρτασε χθες Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος και οι  Βοηθοί Επίσκοποι: Ζήλων Σεβαστιανός, Μηδείας Απόστολος, Αμάστριδος Σπυρίδων, Ευκαρπίας Ιερόθεος ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου...
03 Νοεμβρίου, 2022 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2022 - 13:34

Η εορτή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης

Διαδώστε:
Η εορτή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης

Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης γιόρτασε χθες Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος και οι  Βοηθοί Επίσκοποι: Ζήλων Σεβαστιανός, Μηδείας Απόστολος, Αμάστριδος Σπυρίδων, Ευκαρπίας Ιερόθεος ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, Αμισού Ιωακείμ, Ναζιανζού Αθηναγόρας και πλειάδα πρωτοσυγκέλων, ιερέων και διακόνων από την περιοχή Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης.

Παρευρέθηκε επίσης συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος. Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ προ της αναχωρήσεως του για το Σικάγο επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κάποιο δώρο ενώπιον της Ωραίας Πύλης.

Εις Διάκονον Χειροτονία

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η εις Διάκονο χειροτονία του Ιωάννη Καπώνη, ο οποίος στην προσλαλιά του σε άπταιστα ελληνικά εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ Νέας Υόρκης και στον ιερατικό της προϊστάμενο Παύλο Παλαιστίδη, ο οποίος παρείχε και την πνευματική συμμαρτυρία για την χειροτονία, σε συγκεκριμένους ιεροψάλτες οι οποίοι τον βοήθησαν στην μαθητεία της εκκλησιαστικής μουσικής, τους δασκάλους και δασκάλες του της Ελληνικής γλώσσας, τους γονείς του, την σύζυγό του και τους ευεργέτες του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Στέφανο Τσερπέλη.

Ο κλήρος της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης και της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης έκανε δώρο στον Αρχιεπίσκοπο ένα επιτραχήλιο κι ένα ωμοφόριο. Παρευρέθηκαν οι Προξενικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς επίσης και από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Φιλοπτώχου και της Ηγεσίας των 100.

Στο τέλος της Λειτουργίας τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος ο οποίος του έπλεξε το εγκώμιο.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στην 31 επέτειο από της ενθρονίσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας. Σήμερα χειροτονήσαμε έναν διάκονο, ένα άξιο παιδί. Πραγματικά με συγκίνησε με τα λόγια του ο π. Ιωάννης. Ακούσατε πόσους ευχαρίστησε, βλέπετε πόση δουλειά κρύβετε, πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να γίνει ένας κληρικός».

Σε άλλο σημείο ανέφερε, πως, «σήμερα δεν γιορτάζει ο Αρχιεπίσκοπος. Σήμερα γιορτάζει η Μητέρα μας Εκκλησία, γιορτάζει το Πατριαρχείο που σαν σήμερα πριν από 31 ολόκληρα χρόνια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενθρονίσθηκε ως Οικουμενικός Πατριάρχης κι έφερε αυτή τη δόξα και τη σταθερότητα στην Εκκλησία για την οποία όλοι είμαστε ευγνώμονες και υπερήφανοι».

Τις θερμές ευχαριστίες για τις ευχές που έλαβε για τα ονομαστήρια του εξέφρασε ο Σεβαμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και σε ανάρτηση του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης. Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

Διαβάστε επίσης:
Ελπιδοφόρος: Ονομαστήρια και έργο πνοής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων