01/04/2022 01/04/2022 “Η Παναγία της Νέας Υόρκης”. Αυτή είναι η τοιχογραφία η οποία θα κοσμεί πλέον την αψίδα, γνωστή και ως “Πλατυτέρα των Ουρανών”, του Ελληνορθόδοξου Ιερού και Εθνικού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Με ενημερωτικό σημείωμα  ο Σεβσμαιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ενημερώνει για το σκεπτικό αυτής της επιλογής, με...
01 Απριλίου, 2022 - 8:40
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2022 - 8:47

Η “Παναγία της Νέας Υόρκης” στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν

Διαδώστε:
Η “Παναγία της Νέας Υόρκης” στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν

“Η Παναγία της Νέας Υόρκης”. Αυτή είναι η τοιχογραφία η οποία θα κοσμεί πλέον την αψίδα, γνωστή και ως “Πλατυτέρα των Ουρανών”, του Ελληνορθόδοξου Ιερού και Εθνικού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Με ενημερωτικό σημείωμα  ο Σεβσμαιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ενημερώνει για το σκεπτικό αυτής της επιλογής, με την τοιχογραφία να δίνεται ολοκληρωμένη για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, καθώς ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί στον ναό.

Λόγω των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο ναός του Αγίου Νικολάου έχει ιδιαίτερη θέση απέναντι στους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Όπως σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος “Αποτελεί τόπο μνήμης και τιμής, είναι όμως και τόπος επιβεβαίωσης. Βεβαίωση ότι έχουμε ουράνιους προστάτες και υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Παναγία Θεοτόκος”.

“Στην εικόνα, η Παναγία με απλωμένα τα χέρια αγκαλιάζει την Πόλη μας, όπως ακριβώς κάνει και τη Βασίλισσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Βλέπουμε στο εικονίδιο γνωστά ορόσημα όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και τον Πύργο Ένα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Και βλέπουμε επίσης τον Εθνικό Ιερό του Αγίου Νικολάου σε πρώτο πλάνο, φανερώνοντας ότι η αναγέννηση της Εκκλησίας μας στο Σημείο Μηδέν είναι μια αναγέννηση της πίστης μας στον απόηχο της αγάπης και της συγχώρεσης”, περιγράφει για τα όσα φαίνονται στην τοιχογραφία.

Χτίζουμε ένα φάρο αγάπης

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι “η συγχώρεση είναι δύσκολο να συσχετιστεί με την 11η Σεπτεμβρίου, λόγω της βαρβαρότητας της επίθεσης. Όμως η αγκαλιά της Παναγίας είναι η ίδια που κράτησε τον Υιό της όταν κατέβηκε το σώμα Του από τον Σταυρό. Είναι μια αγκαλιά αγάπης και ελπίδας, και έχουμε δει αυτή την ελπίδα να υλοποιείται στην αναγέννηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Και χτίζουμε έναν φάρο αγάπης και συγχώρεσης για να είμαστε ένα σπίτι θεραπείας στο Σημείο Μηδέν, το οποίο χρειάζεται αυτή την παρουσία”.

“Η Παναγία μας – η Παναγία της Νέας Υόρκης – είναι ορατό σημάδι αυτής της αγάπης και της συγχώρεσης, γιατί συγχώρεσε αυτούς που σταύρωσαν τον Υιό της και θα αγκαλιάσει όλους όσους έρχονται στο Εθνικό μας Ιερό, με το ίδιο μήνυμα αγάπης και ελπίδας που της έφερε ο Αρχάγγελος την ημέρα του Ευαγγελισμού της”, καταλήγει.

Αναλυτική περιγραφή της τοιχογραφίας και των συμβολισμών της γίνεται σε άρθρο το οποίο έχει δημοσιεύσει ο Επίσκοπος Αμισού κ. Ιωακείμ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων