07/12/2021 07/12/2021 «Τιμάμε τον Άγιο Νικόλαο, κάνοντας δικές μας τις αρετές που κοσμούσαν τον ίδιο. Το επ’ ονόματί του Εθνικό Προσκύνημα στο Σημείο Μηδέν διακηρύσσει σε όλο τον κόσμο τις αρετές αυτές: έλεος, ειρήνη, συγχώρεση, μνήμη και αγάπη». Αυτά έγραψε σε χθεσινή του ανάρτηση στο facebook ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της Θείας...
07 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2021 - 15:28

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για τον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν

Διαδώστε:
Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για τον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν

«Τιμάμε τον Άγιο Νικόλαο, κάνοντας δικές μας τις αρετές που κοσμούσαν τον ίδιο. Το επ’ ονόματί του Εθνικό Προσκύνημα στο Σημείο Μηδέν διακηρύσσει σε όλο τον κόσμο τις αρετές αυτές: έλεος, ειρήνη, συγχώρεση, μνήμη και αγάπη». Αυτά έγραψε σε χθεσινή του ανάρτηση στο facebook ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού στον οποίον είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός στο σημείο Μηδέν, που ξαναανηγέρθη περίπου 20 χρόνια μετά την καταστροφή του αρχικού κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και την εγκατάσταση του Ενοριακού Συμβουλίου του Εθνικού Ναού Αγίου Νικολάου, που είναι Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παύλου στη Νέα Υόρκη. 

Κατά την ομιλία του, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε τα εξής:

Αγαπητέ πάτερ Ανδρέα,

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,

Ενώ ήθελα να κάνω αυτή τη Θεία Λειτουργία στο Εθνικό Προσκύνημα (μιλά για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου), ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς το πλήρες άνοιγμα της Εκκλησίας –της οποίας τα θυρανοίξια ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μόλις τον περασμένο μήνα– ήταν απαραίτητο να επιτρέψουμε να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες.

Είμαστε πολύ πολύ κοντά στο όνειρό μας: στην αναστήλωση και, μάλιστα, στην ανάσταση του Ναού του Αγίου Νικολάου. Έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια και πλέον είμαστε τόσο πολύ κοντά τώρα. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, έχουν φύγει από κοντά μας αγαπημένα μέλη, φίλοι και οικογένεια που λαχταρούσαν να δουν αυτήν την ημέρα. Επομένως, το χρέος με το οποίο επιφορτίζω σήμερα το Ενοριακό Συμβούλιο του Εθνικού Ναού του Αγίου Νικολάου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί εσείς φέρετε στους ώμους σας το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης της ενορίας, που καταστράφηκε πριν από δύο δεκαετίες. Οι δεσμοί της ενορίας έχουν επιβιώσει, αλλά χάσαμε κάποιους κοντινούς και αγαπημένους ανθρώπους μας. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αγκαλιάσουμε αυτούς που θα αναζητήσουν τον ανανεωμένο Ιερό Ναό και την αποστολή του Εθνικού μας Προσκυνήματος.

Για το λόγο αυτό, ανέθεσα ως Προϊστάμενο και Αρχιεπισκοπικό μου βοηθό, τον Πρωτοσύγκελλο μου, Πρωτοπρεσβύτερο Ανδρέα Βυθούλκα. Και έτσι, κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να πει ότι σας έχω αρνηθεί τίποτα!

Υπό την καθοδήγησή του, η οποία θα ξεκινήσει πλήρως σε λίγους μόνο μήνες, θα βρίσκονται και οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου». Αυτοί είναι που ανέλαβαν τον σκοπό να ολοκληρώσουν το Ιερό Προσκύνημα με σοβαρότητα – πάντα με οδηγό, φυσικά, τον άγρυπνο και επιμελή πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Και έχω διορίσει τέσσερις από αυτούς να είναι μαζί σας στο Ενοριακό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Αντιπροέδρου, του αγαπημένου μας φίλου και σταθερού συνεργάτη, Μιχαήλ Ψαρού, της Χρύσας Δήμου (που είναι Γραμματέας των Φίλων), του Ρίτσαρντ Μπράουν, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τον καλό μας φίλο Γιώργο Mihaltses, ο οποίος έχει διατελέσει υποδειγματικός Πρόεδρος του Ενοριακού Συμβουλίου.

Διόρισα και την εν Χριστώ αδελφή μου, την Ανθούλα Κατσιματίδη, γιατί ήταν μάρτυρας στην ανυπολόγιστη απώλεια της 11ης Σεπτεμβρίου – στην οποία, όπως γνωρίζετε, έχασε και τον αγαπημένο της αδερφό, Γιάννη. Υπήρξε αναμορφώτρια, προσφέροντας ανυπολόγιστη, αμέτρητη υπηρεσία εις μνήμην της 11ης Σεπτεμβρίου και θέλω να καλωσορίσω και την αγαπημένη της μητέρα, Καλλιόπη. Μαζί, κρατήσατε ακλόνητα μια πιστή και στοργική ανάμνηση, την οποία όλοι θαυμάζουμε και εκτιμούμε βαθύτατα.

Καλωσορίζουμε επίσης στο Συμβούλιο τον ανεκτίμητο Λου Κάτσος, που φαίνεται να βρίσκεται σε κάθε γωνιά των θετικών δραστηριοτήτων για την Ομογένεια, και τον διακεκριμένο σύμβουλο, Δημήτριο Ορφανούδη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω –με ιδιαίτερη στοργή και τιμή– την παρουσία της Πρεσβυτέρας Ρώμα, της οποίας ο αγαπημένος αείμνηστος σύζυγος, ο πατήρ Ιωάννης, υπηρέτησε την Ενορία κατά και μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε σήμερα εδώ ανάμεσά μας, αγαπητή μου Πρεσβυτέρα, γιατί κουβαλάς μαζί σου τη ζωντανή ανάμνηση της αγάπης και της ποιμαντικής του πατέρα Ιωάννη για την Ενορία.

Και μιλώντας για την Ενορία, έχουμε επίσης στο Συμβούλιο ευγενή μέλη από την πολύτιμη Εκκλησία της οδού Cedar 155. Είμαστε τόσο ευγνώμονες που οι Elizabeth Brody-Dimonekas,  Joan Dimonekas, Regina Katopodis, Olga Pavlakos και Peter Zaharatos θα υπηρετήσουν στο Ενοριακό Συμβούλιο. Θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του για να μας βοηθήσουν –και, ιδιαίτερα, τον πατέρα Ανδρέα– να ξαναχτίσουμε την κοινότητα, να συγκεντρώσουμε όσους ήταν διασκορπισμένοι ή διασκορπίστηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Θα έχουμε επίσης στο Συμβούλιο τα Ex-Officio Μέλη, τα οποία είναι οι ηγέτες αυτών των Εθνικών Οργανώσεων, που έχουν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου με ουσιαστικούς τρόπους:

Τον Πρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων π. Μάρκο Λεοντή,

Τον Εθνικό Διοικητή του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα: Άρχοντα Αντώνιο Λιμπεράκη,

Την Πρόεδρο του Εθνικού μας Φιλόπτωχου: Arlene Siavelis Kehl,

Τον Ανώτατο Πρόεδρο της AHEPA: Jimmy Kokotas,

Και τον Πρόεδρο της Leadership 100: τον αγαπητό μας φίλος, Αργύρη Βασιλείου.

Ζητώ, επίσης, από τον Δημήτριο Παπακώστα, φωτεινό παράδειγμα της κοινότητάς μας, να υπηρετήσει με συμβουλευτική ιδιότητα στο Ενοριακό Συμβούλιο, για να ενισχύσει την επινοητικότητά σας. Φυσικά, έχετε και τα υπόλοιπα μέλη των «The Friends of Saint Nicholas», τα οποία θα είναι έτοιμα να σας βοηθήσουν.

Δεν μπορώ να πω πόσο σημαντικό είναι το έργο της εκ νέου «ύφανσης» όλων των πολύτιμων νημάτων της μικρής Εκκλησίας της οδού Cedar 155. Αυτό σημαίνει πρωτίστως την αναθέρμανση των σχέσεων των μελών της κοινότητας, καθώς και την κοινωνία με όλους εκείνους που θα θελήσουν να γίνουν μέλη στο μέλλον. Υπήρξε επίσης μια πρόταση να προσφερθεί μια «εικονική ιδιότητα μέλους» στο Προσκύνημα, που θα την παίρνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για αυτό από όλο τον κόσμο.

Ο νέος Άγιος Νικόλαος θα έχει ένα εθνικό και μάλιστα διεθνές προφίλ που καμία άλλη Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής δεν ονειρεύτηκε! Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι, δημιουργικοί και να προχωράμε συνειδητά και προσεκτικά, ώστε να φέρουμε στο κοινό την αποστολή του Αγίου Νικολάου, ανάλογα με την αξιοπρέπεια των παραδόσεων μας και την ευσέβεια της πίστης μας.

Επίσης, θα πάρουμε τον χώρο του δεύτερου ορόφου, που είχε αρχικά καθοριστεί για το Κέντρο Πένθους – και που είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρός για μια τέτοια υπηρεσία – και θα τον μετατρέψουμε σε χώρο μουσείου για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια της αρχικής Εκκλησίας.

Το Κέντρο Πένθους θα ανατεθεί αλλού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όπου ελπίζουμε να γίνουν και τα γραφεία του Ιερού Προσκυνήματος. Η συγκέντρωση αυτών των πολύτιμων αντικειμένων που ανακτήθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου – λίγες εικόνες, μερικά βιβλία και κεριά και κάποια ιερά λείψανα – χρειάζεται και σίγουρα αξίζει έναν χώρο για την ανάμνησή  τους.

Αγαπημένα μου μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου:

Βλέπετε ότι έχουμε εκτεταμένη αλλά συναρπαστική δουλειά μπροστά μας. Έχετε όλοι τη σιγουριά και την απόλυτη πίστη μου ότι θα εργαστείτε μαζί αρμονικά για το καλό της Ενορίας και τη φήμη του Ιερού Ναού. Αυτό είναι πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ενορία, αλλά και για την Αρχιεπισκοπή.

Μου φαίνεται ταιριαστό το έτος της εκατονταετηρίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας να αρχίσει η διακονία του αναγεννημένου Αγίου Νικολάου. Πράγματι, στις 4 Ιουλίου, εν μέσω του εκατονταετούς Κληρικολαϊκού Συνεδρίου, σχεδιάζουμε να καθαγιαστεί και το Προσκυνητάρι.

Πρέπει, λοιπόν, ακόμη περισσότερο να εκλιπαρούμε τις ιερές πρεσβείες του Αγίου Νικολάου, ώστε να επιτύχουμε ενάντια σε κάθε εμπόδιο και πρόκληση.

Ο Θεός να χαρίζει σε όλους εσάς, τις οικογένειές σας και τους αγαπημένους σας, υγεία και δύναμη, ώστε να υπηρετήσετε το Εθνικό μας Προσκύνημα και την Ενορία του Αγίου Νικολάου Θαυματουργού Μύρων της Λυκίας με πολλή τιμή, περηφάνια, σύνεση και με τη σοφία που ξεπερνά κάθε κατανόηση. Αμήν».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων