21/01/2022 22/01/2022 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Στην εξέχουσα θέση που θα κατέχει το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο ανακατασκευασμένο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης κάνει ιδιαίτερη μνεία o Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος με μήνυμα του στο τεύχος Ιανουαρίου της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του Εθνικού Προσκυνήματος «St. Nicholas National Shrine Monthly Update». Ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει...
21 Ιανουαρίου, 2022 - 16:55
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2022 - 0:23

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για τον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για τον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Στην εξέχουσα θέση που θα κατέχει το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο ανακατασκευασμένο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης κάνει ιδιαίτερη μνεία o Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος με μήνυμα του στο τεύχος Ιανουαρίου της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του Εθνικού Προσκυνήματος «St. Nicholas National Shrine Monthly Update».

Ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ότι το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου έχει χαρακτηριστεί συχνά ως «Οίκος Προσευχής και Μνήμης», λόγω του εθνικού τραύματος που προκλήθηκε στις ΗΠΑ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:

«Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία φέρει μεγάλη ευθύνη απέναντι στο Έθνος για την διατήρηση της παρουσίας της Πίστεως και των υψηλοτέρων ανθρωπίνων αξιών στο Σημείο Μηδέν, καθώς είμαστε η μόνη θρησκευτική παρουσία σε ολόκληρη αυτή την έκταση των δεκαέξι στρεμμάτων. Αλλά περισσότερο από αυτό, είμαστε μια πηγή καθαγιασμού για όλους όσους έρχονται στο Σημείο Μηδέν και για όσους σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν για την ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου και αν βρίσκονται. Η παρουσία μας δεν είναι προσηλυτιστική, αλλά ούτε και παθητική. Ο καθαγιασμός, η λύτρωση, η συγχώρεση και η θεραπεία είναι κάτι περισσότερο από συμβολισμοί της Πίστεως».

Καταλήγοντας στο μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει:

«Φέτος, στην εκατοστή επέτειο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου – θα ξεκινήσουμε την πλήρη λειτουργική ζωή του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, αλλά όχι μόνο για εμάς και τις δικές μας ανάγκες. Καλούμαστε ότι κάνουμε για τον κόσμο, να το κάνουμε «για την ζωή του κόσμου». Μέσω της ποιμαντικής διακονίας. Μέσω του κηρύγματος. Μέσω της διδασκαλίας. Και κυρίως μέσω της προσφοράς προς άλλους, είτε επηρεάστηκαν προσωπικά από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου είτε όχι. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά που φέρνει ο καθαγιασμός, ο οποίος θεραπεύει, επουλώνει τις εσωτερικές πληγές και που τελικά λυτρώνει τον πόνο και τις απώλειες που σημειώθηκαν εκείνη τη μοιραία ημέρα πριν από είκοσι χρόνια, και η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας του 21ου αιώνα».

 

 

Αναλυτικά, το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου αναφέρει τα εξής:

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Στις αρχές του Νέου Έτους του 2022 – το οποίο σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, εορτάσαμε και πάλι την Μεγάλη Εορτή των Θεοφανείων. Η εορτή του Βαπτίσματος του Κυρίου περιλαμβάνει πάντα τον Καθαγιασμό των Υδάτων και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Τα προηγούμενα χρόνια, η ενορία του Αγίου Νικολάου ήταν πιστή σε αυτή την παράδοση, πραγματοποιώντας την τελετή στο Battery, στο νότιο άκρο του Μανχάταν.

Καθώς σκέφτομαι για το μέλλον του Προσκυνήματος, το οποίο θα ανοίξει φέτος και θα αποτελέσει κορυφαίο θέμα της εκατονταετούς κληρικολαϊκής Συνέλευσης τον Ιούλιο, βλέπω στις Ακολουθίες σε όλη την χώρα μια εικόνα της αποστολής του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Έχουμε αναφερθεί συχνά στο Προσκύνημα ως «Οίκο Προσευχής και Μνήμης», λόγω του εθνικού τραύματος που προκλήθηκε στην χώρα μας και της εξέχουσας θέσης που κατέχει ο Άγιος Νικόλαος στο ανακατασκευασμένο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία φέρει μεγάλη ευθύνη απέναντι στο Έθνος για την διατήρηση της παρουσίας της Πίστεως και των υψηλοτέρων ανθρωπίνων αξιών στο Σημείο Μηδέν, καθώς είμαστε η μόνη θρησκευτική παρουσία σε ολόκληρη αυτή την έκταση των δεκαέξι στρεμμάτων.

Αλλά περισσότερο από αυτό, είμαστε μια πηγή καθαγιασμού για όλους όσους έρχονται στο Σημείο Μηδέν και για όσους σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν για την ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου και αν βρίσκονται. Η παρουσία μας δεν είναι προσηλυτιστική, αλλά ούτε και παθητική. Ο καθαγιασμός, η λύτρωση, η συγχώρεση και η θεραπεία είναι κάτι περισσότερο από συμβολισμοί της Πίστεως. Είναι δραστήρια, όπως οι κληρικοί όταν ραντίζουν με Αγίασμα στις εκκλησίες και τα σπίτια των πιστών ή η ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού μετά την ιερή Κατάδυσή του.

Φέτος, στην εκατοστή επέτειο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου – θα ξεκινήσουμε την πλήρη λειτουργική ζωή του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, αλλά όχι μόνο για εμάς και τις δικές μας ανάγκες. Καλούμαστε ότι κάνουμε για τον κόσμο, να το κάνουμε «για την ζωή του κόσμου». Μέσω της ποιμαντικής διακονίας. Μέσω του κηρύγματος. Μέσω της διδασκαλίας. Και κυρίως μέσω της προσφοράς προς άλλους, είτε επηρεάστηκαν προσωπικά από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου είτε όχι. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά που φέρνει ο καθαγιασμός, ο οποίος θεραπεύει, επουλώνει τις εσωτερικές πληγές και που τελικά λυτρώνει τον πόνο και τις απώλειες που σημειώθηκαν εκείνη τη μοιραία ημέρα πριν από είκοσι χρόνια, και η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας του 21ου αιώνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων