03/02/2019 08/02/2019 Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” πραγματοποιήθηκε μια μουσική πανδαισία, ένα όμορφο αφιέρωμα στην Ελλάδα με θέμα τη θάλασσα, επεφύλαξαν οι μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των Ελληνικών Γραμμάτων και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς τίμησαν με την...
03 Φεβρουαρίου, 2019 - 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2019 - 21:25

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε σχολική εκδήλωση στην Αστόρια

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε σχολική εκδήλωση στην Αστόρια

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” πραγματοποιήθηκε μια μουσική πανδαισία, ένα όμορφο αφιέρωμα στην Ελλάδα με θέμα τη θάλασσα, επεφύλαξαν οι μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των Ελληνικών Γραμμάτων και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ.Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και η Πρόξενος της Ελλάδας Λιάνα Ζωχιού, τους οποίους υποδέχθηκαν ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και ευεργέτης της κοινότητας, Νίκος Ανδριώτης, η υποδιευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Καραγιώργου και τη διευθύντρια του Δημοτικού, Μπέτσυ Σιδέρη.

Με σύνθημα “Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί…” και με τις υπέροχες φωνές και ερμηνείες τους, τα παιδιά συνεπήραν το ακροατήριό τους σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι σε πελάγη ελληνικά, μέσα από μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων ποιητών και συνθετών που έχουν γραφτεί για τη θάλασσα.

Ακούστηκαν τραγούδια όπως το “Πού πας καραβάκι…” (Ζ. Παπαντωνίου/ Α. Μάνου) που υπέροχα ερμήνευσε η μαθήτρια Μαρία Delay μαζί με τη Χορωδία, “Τζαμάικα” (Λ. Παπαδόπουλος/ Μ. Λοϊζος) που πολύ όμορφα ερμήνευσε ο Χριστόφορος Γεντέκος, “Θάλασσα Μάνα…” (Λ. Νικολακοπούλου/ Θ. Μικρούτσικος) από την υπέροχη φωνή της Νίκης Αναστασάτου και “Μοιάζεις και Εσύ Σαν Θάλασσα”  (Μ. Χιώτης) από την εξαιρετική Ευαγγελία Κραμπή, καθώς και τα “Αλεξάνδρεια” (Α. Δαβαράκης/ Ε. Ρεμπούτσικα), “Γειά σου χαρά σου Βενετιά” και “Ασπρο Περιστέρι”  (Ν. Γκάτσος/ Σ. Ξαρχάκος), “Τα Τζιτζίκια” (Ο. Ελύτης / Λ. Κόκοτος), “Η Γοργόνα” και “Δελφίνι Δελφινάκι” (Λ. Παπαδόπουλος/ Μ. Λοϊζος) από τη Χορωδία.

Το τραγούδι “Μη μου θυμώνεις μάτια μου” ερμήνευσε ο δάσκαλος της Μουσικής και χοράρχης Βαγγέλης Χαζίρογλου ο οποίος συνόδευσε τη Χορωδία στο αρμόνιο, μαζί και με τον Κώστα Ψαρρό που ήταν στο μπουζούκι.

Ο κ. Χαζίρογλου είχε και τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης με τη βοήθεια και της Εύης Δημητριάδου Χαζίρογλου και τη συνεργασία συναδέλφων του, έχοντας μάλιστα διακοσμήσει τη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου και με καταπληκτικούς πίνακες, έργα του ιδίου, με θέμα τη θάλασσα.

Μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι το οποίο έφερε στη σκηνή ο μικρός Θωμάς Χαζίρογλου τραβούσαν την προσοχή των παρισταμένων, ταξιδεύοντας το νου τους στα λόγια του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Το πρόγραμμα διανθίστηκε με ποιήματα και αφηγήσεις από έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων από τους μαθητές Αντιγόνη Αϊδόνη, Ευρύλαο Κοκαβέση, Νικολέτα Μπαλτζή, Ευγενία Κατέχη, Δημήτριο Κρητικό, Μαριάνθη Κουβέλη και Νικόλ Κατερίνα Τηλιακού και ολοκληρώθηκε με χορούς από το χορευτικό των μικρότερων τάξεων του σχολείου.

“Η αποψινή γιορτή ήταν αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, τα Ελληνικά Γράμματα, που τόσο επηρέασαν την ανθρωπότητα και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ακούσαμε κείμενα από Ελληνες λογοτέχνες, ποιήματα από Ελληνες ποιητές και τραγούδια από Ελληνες τραγουδοποιούς, στιχουργούς, μελωδούς και συνθέτες”, επισήμανε στη Greek News ο κ. Χαζίρογλου, τονίζοντας πως κάθε χρόνο το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου διοργανώνει μια εκδήλωση, ένα δρώμενο, σχετικά με τα Ελληνικά Γράμματα. “Φέτος ήταν με κέντρο τη θάλασσα, πώς δηλαδή ο Ελληνικός πολιτισμός εξαπλώθηκε μέσω της θαλάσσης”, πρόσθεσε.

Εντυπωσιασμένος από την παρουσία των παιδιών δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συγχαίροντάς τα για τις όμορφες ερμηνείες τους και μαζί τον κ. Χαζίρογλου για την εξαιρετική εναλλαγή μουσικής και πολύ ωραίων κειμένων. Μαζί με το φως και τους πίνακες, όπως είπε, “είναι μια πανδαισία”.

“Ακούσαμε μια παρουσίαση για τη θάλασσα πραγματικά πρωτοφανή και σας ευχαριστούμε”, επισήμανε  ο Αρχιεπίσκοπος και επικαλούμενος το στίχο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους “τα σπλάχνα μου και η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν”, τόνισε πως “γι’ αυτό και οι Ελληνες, προ Χριστού και μετά Χριστόν, είναι πάντοτε έτοιμοι να κινηθούν, να μπουν σε καράβια και να πάνε σε ξένες χώρες και να γεμίσουν τον κόσμο με την παρουσία τους. Εδώ είναι το παράδειγμα. Περάσαμε τη θάλασσα για να έρθουμε εδώ”.

Τέλος, οι μαθητές του Αγίου Δημητρίου, οι δάσκαλοί τους και οι παράγοντες του σχολείου και της κοινότητας επεφύλαξαν μια όμορφη έκπληξη στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο οποίος γιόρτασε μαζί τους  την Παρασκευή τα 91α του γενέθλια. Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος έσβησε τα κεράκια της τούρτας, ακούγοντας τα παιδιά να του τραγουδούν “Happy Birthday” και να ενώνουν τις ευχές τους με τους μεγάλους για υγεία, δύναμη και μακροημέρευση.

 

Greek News/ της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων