13/07/2020 13/07/2020 Η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει προκαλέσει θλίψη σε όλη την παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στην Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο. Ακόμα ένας Μητροπολίτης, ο Σεβασμιώτατος της Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση όπου υπερτονίζει ότι “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ. Το κοσµηµα της Μεγάλης του Χριστού...
13 Ιουλίου, 2020 - 21:42
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 21:23

“Οι ανήθικες και μισητές πράξεις της Τουρκίας σπέρνουν θρησκευτική καταπίεση”

Διαδώστε:
“Οι ανήθικες και μισητές πράξεις της Τουρκίας σπέρνουν θρησκευτική καταπίεση”

Η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει προκαλέσει θλίψη σε όλη την παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στην Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο. Ακόμα ένας Μητροπολίτης, ο Σεβασμιώτατος της Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση όπου υπερτονίζει ότι “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ. Το κοσµηµα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το δικό µας καύχηµα, και πρέπει όχι µόνον να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφαση της, αλλά να επαναφέρει την Αγιά Σοφιά στην αρχική της Αξία, σε Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό µέσα στον οποίο θα υµνείται και θα δοξολογείται το ῍Ονοµα του Ενός και Μόνου Τριαδικού Θεού”. 

Ταυτόχρονα σχολιάζει την πράξη της Τουρκίας και συγκεκριμένα του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη συνολική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι: Όλες αυτές λοιπόν οι ανήθικες και µισητές πράξεις της Τουρκίας, που σπέρνουν διχόνοια, πόλεµο, γενοκτονίες και θρησκευτική καταπίεση πρέπει επιτέλους να σταµατήσουν. Ενώ καταλήγει παροτρύνοντας τους πιστούς να προσεύχονται ώστε ο Ναός της Αγίας Σοφίας να λειτουργήσει πάλι ως “Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός” ενώ εκφράζει και τη συμπαράστασή του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου: 

Με πολύ θλίψη, πληροφορηθήκαµε πως η Τουρκική Κυβέρνηση αποφάσισε, αλλά και η Δικαστική Εξουσία της Τουρκίας έδωσε δυστυχώς την έγκρισή, ώστε να µετατραπεί ο παγκοσµίου εµβέλειας, ιδιαιτέρως για εµας τους Ελληνορθοδόξους, στο Ιερό Κέντρο της Εκκλησίας µας και της Ορθοδοξίας, την Κωνσταντινούπολη, ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας, η ως πιο γνωστός σε µας, Αγιά Σοφιά, σε Τζαµι. Αυτή η οδυνηρή πράξη µπορεί να περιγραφεί µόνον ως πράξη µίσους και κακίας, και µια προσπάθεια να πλήξουν την Ορθόδοξη πίστη, τον Βυζαντινό Πολιτισµο και την ιερά κληρονοµια του Ελληνικού Γένους. Είναι δεδοµένο ότι αυτή η κακοήθης, απερίγραπτη και απεχθής απόφαση δεν προσβάλλει µόνον τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά συµπασα την Χριστιανική Κοινότητα ανά τον κοσµο, κάθε Χριστιανική ύπαρξη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκική Κυβέρνηση επιδιώκει να βλάψει και να εξαφανίσει κάθε Χριστιανική παρουσία, ακόµη και την ιστορία της.

Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης καταδικάζει ξεκάθαρα και απερίφραστα την αήθη αυτή απόφαση, που είναι πρωτοβουλία και επιθυµια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατάφορη αδικία που πραγµατοποιείται σηµερα ενώπιόν µας, αγγίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή και προκαλεί την παγκόσµια κοινή γνωµη, κάθε νοήµονα άνθρωπο που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ειρήνη σε αυτήν την Κοινωνία. Βέβαια αυτή η πράξη της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο, καθώς διαβάζοντας την ιστορία της, βλέπουµε συστηµατικούς θρησκευτικούς και πολιτισµικούς διωγµούς και γενοκτονίες (Ποντιακή, Αρµένικη), για πολλούς αιώνες τώρα, και που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο, ως µια προσπάθεια του Τουρκικού Κράτους να εξαλείψει οτιδήποτε το απειλεί. Όλοι γνωρίζουµε δε τις πρόσφατες, έναν αιώνα πριν, εγκληµατικές πράξεις της Τουρκίας εντός των συνόρων της, όταν εξόντωσε εκατοµµύρια Χριστιανών, µε σκοπό να εξαφανίσει κάθε χριστιανικό στοιχείο εντός των εδαφών της. Τον αιώνα που  πέρασε, είδαµε να συνεχίζεται η δίωξη των Ελλήνων αλλά και κάθε Χριστιανού εντός της Τουρκίας, µε αποτέλεσµα την δολοφονία αµετρήτων αθώων ψυχών και την απέλαση και εκδίωξη εκατοµµυρίων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες. Πενήντα περίπου χρόνια πριν, η Τουρκία ξεκίνησε τον αδυσώπητο πόλεµο κατά της µεγαλονήσου Κύπρου µας, που οδήγησε στην αδικη διχοτόµηση της αγιοτόκου Νήσου και την κατάλειψη εδαφών της. Πάνω απ΄όλα οµως, η Τουρκία επί αιώνες καταπιέζει και διώκει µε κάθε τρόπο την θρησκευτική ελευθερία της Σεπτής Μητρός Εκκλησίας, του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουµενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Και τώρα, η Τουρκία και πάλι προσπαθεί να απαξιώσει την ιερότητα και αγιότητα της Αγίας Σοφίας, µετατρέποντάς την σε Τζαµι, πραγµα ενάντιο στον αρχικό σκοπό και την ουσία της ιδρύσεως και κατασκευής της Μεγάλης αυτής Εκκλησίας, ως Χριστιανικού και Ορθοδόξου Ιερού Ναού. Όλες αυτές λοιπόν οι ανήθικες και µισητές πράξεις της Τουρκίας, που σπέρνουν διχόνοια, πόλεµο, γενοκτονίες και θρησκευτική καταπίεση πρέπει επιτέλους να σταµατήσουν.

Είναι ξεκάθαρο και πασιφανές ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν επιθυµει οποιαδήποτε µορφή συνεργασίας ή ενέργειας µε πολιτισµένο τρόπο. Αντιθέτως, συνεχίζει τον διωγµο και την υποτίµηση των Χριστιανών που είναι Τούρκοι πολίτες, και δεν πρόκειται να σταµατήσει να το πράττει µέχρι να εξαφανίσει κάθε χριστιανική ύπαρξη, να αποιεροποιήσει κάθε Χριστιανικό Ναό, και να ξαναγράψει νέα ιστορία, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στον πραγµατικά γηγενή πληθυσµο της περιοχής, που γέννησε -αιώνες πριν τον έρχοµο των Τούρκων- την Πόλη των Πόλεων, την Βασιλεύουσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Είναι λοιπόν χρέος όλων µας να αφυπνίσουµε την παγκόσµια Κοινότητα και Κοινωνία, ώστε να λάβουµε όλοι µαζί δράση εναντίον των ειδεχθών και ανηθίκων πράξεων της Τουρκίας, που διαπράττονται συνεχώς. Είναι χρέος µας να υπερασπισθούµε µε κάθε τρόπο την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουµενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και να εξασφαλίσουµε την ελεύθερη και ασφαλή ασκηση των θρησκευτικών και λατρευτικών καθηκόντων των Χριστιανών που ζούν εκεί, χωρίς τον φόβο και την επιβολή της βίας.

Οφείλουµε να υψώσουµε το ανάστηµα µας και την φωνή µας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και να διατρανώσουµε στα µήκη και τα πλάτη της Γης ότι δεν θα µας φιµώσουν, ούτε θα ανεχθούµε άλλο την τυρρανική αυτή καταπίεση, και θα παραµείνουµε πιστοί και αφοσιωµένοι στον Κύριο µας Ιησού Χριστό, τον Δίκαιο Κρίτη των πάντων. Σας παρακαλώ και σας προτρέπω όλους και τον καθένα ξεχωριστά να απευθυνθείτε στις τοπικές, Πολιτειακές και Κυβερνητικές Αρχές, και τους Εκπροσώπους τους, και να τους εκφράσετε την δυσαρέσκειά σας, την αγανάκτηση σας, για τις συνεχιζόµενες αδικίες που διαπράττει η Τουρκία, παρακαλώντας τους να καταδικάσουν αυτές τις αποφάσεις και πράξεις, και να µεσολαβήσουν ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη, και να ανακαλέσουν την χθεσινή τους απόφαση. Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ. Το κοσµηµα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το δικό µας καύχηµα, και πρέπει όχι µόνον να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφαση της, αλλά να επαναφέρει την Αγιά Σοφιά στην αρχική της Αξία, σε Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό µέσα στον οποίο θα υµνείται και θα δοξολογείται το ῍Ονοµα του Ενός και Μόνου Τριαδικού Θεού.

Κλείνοντας, σας παρακαλώ να προσεύχεσθε αδιαλείπτως ώστε η αγαπηµένη µας Εκκλησία, η Αγία Σοφία, να ξαναλειτουργήσει και πάλι σύντοµα ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός. Σας παρακαλώ να µην παύσουµε να προσευχόµεθα και για την αγαπηµένη µας Μητέρα Εκκλησία, το Οικουµενικό µας Πατριαρχείο, και τον Σεπτόν Προκαθήµενο µας, τον Πατριάρχην του Γένους, τον Παναγιώτατον Οικουµενικόν Πατριάρχην, κ. Βαρθολοµαίον, και την σεπτήν των Ιεραρχών χορείαν και να ειµαστε βέβαιοι ότι, παρά την τραγικότητα των τωρινών καταστάσεων που προκαλεί η Τουρκία, ο Θεός είναι µαζί µας.

Ευχόµενος όπως η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρµαχος Στρατηγός και Φρουρός της Βασιλίδος των Πόλεων, της Κωνσταντινουπόλεως, να είναι µαζί σας πάντοτε και να σας ευλογεί, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ὁ Νέας Ἰερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων