10/10/2022 10/10/2022 Με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο επισφραγίστηκε λειτουργικά η ιστορική επίσκεψη του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής. Νέα Υόρκη – Σοφία Κολοκοτρώνη/ ope.gr Με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμήθηκε ο Μακαριώτατος...
10 Οκτωβρίου, 2022 - 8:36
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2022 - 13:36

Το ope.gr στην επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νέα Υόρκη (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το ope.gr στην επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νέα Υόρκη (ΦΩΤΟ)

Με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο επισφραγίστηκε λειτουργικά η ιστορική επίσκεψη του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής.

Νέα Υόρκη – Σοφία Κολοκοτρώνη/ ope.gr

Με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμήθηκε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, κατά το ετήσιο επίσημο δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε κεντρικό ξενοδοχείο, στο Μανχάτταν, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022.

Φωτογραφία: Σοφία Κολοκοτρώνη/ ope.gr

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, του Σεβασμιωτατου Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου, ιεραρχών, Αρχόντων και μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλωσόρισαν τον Μακαριώτατο και αναγνώρισαν την τεράστια προσφορά του και το εξαιρετικά σημαντικό ιεραποστολικό έργο που προσφέρει στην Αφρικανική Ήπειρο.

Φωτογραφία: Σοφία Κολοκοτρώνη/ope.gr

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «αξίως και δικαίως» το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα τιμά τον Πατριάρχη Αφρικής κ.κ. Θόδωρο, ο οποίος αποτελεί έναν αυθεντικό υπερασπιστή της ανθρώπινης ελευθερίας.

Φωτογραφία: Σοφία Κολοκοτρώνη/ ope.gr

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά, τονίζοντας ότι το βραβείο είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που νύχτα και μέρα αγωνίζονται κοντά του, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

«Παιδιά μου, μπροστά σας είναι ο Θεόδωρος ο Β’. Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε», είπε συγκινημένος και τόνισε: «Όταν φύγω, θα αφήσω αυτό το ράσο και θα φορέσω τον ξύλινο σταυρό και θα τρέχω με το μπαστουνάκι μου το ξύλινο. Θα πάω στο Κονγκό, με μια βάρκα ξύλινη και λασπωμένη. Θα βλέπω απέναντί μου πρόσωπα όπως και στη Μαδαγασκάρη, όπου αναρωτήθηκα: δεν υπάρχει ένα ζευγάρι παπούτσια για αυτά τα παιδάκια; Αλλά έβλεπα χαρούμενα μάτια».

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοδώρου, συλλειτουργούντος του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, του Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεωργίου, του Μέμφιδος κ. Νικοδήμου και κληρικών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπισκοπος Αμερικής προσφώνησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ενώ ακολούθησε η αντιφώνηση από τον κ.κ. Θεόδωρο.

Φωτογραφίες: Σοφία Κολοκοτρώνη/ope.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: “Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε” – Τιμήθηκε με το Βραβείο “Αθηναγόρας”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων