23/09/2022 23/09/2022 Η σπουδαιότητα του Εθνικού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη για την ομογένεια αναδεικνύεται με τις υψηλές επισκέψεις, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ελπίδας, πίστης και προώθησης των ιδανικών του Ελληνισμού. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Σε διάστημα δύο ημέρων το ναό επισκέφθηκαν ο πρώην Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και ο νυν Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είμαι...
23 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:34
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2022 - 10:07

Τόπος λατρείας, μνήμης και προώθησης των ιδανικών του Ελληνισμού ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν

Διαδώστε:
Τόπος λατρείας, μνήμης και προώθησης των ιδανικών του Ελληνισμού ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν

Η σπουδαιότητα του Εθνικού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη για την ομογένεια αναδεικνύεται με τις υψηλές επισκέψεις, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ελπίδας, πίστης και προώθησης των ιδανικών του Ελληνισμού.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Σε διάστημα δύο ημέρων το ναό επισκέφθηκαν ο πρώην Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και ο νυν Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είμαι βέβαιος πως θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη Νέα Υόρκη και φάρο ελπίδας για όλους τους επισκέπτες της”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο των έργων.

Στο στοίχημα της ολοκλήρωσης του ναού

Ο ναός που καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατάφερε με τις προσπάθειες της ομογένειας και την στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να σταθεί και πάλι όρθιος, με νέα μορφή πλέον, αποτελώντας, εκτός από τόπο λατρείας, τόπο μνήμης.  Μέσα σε διάστημα ενός έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και σήμερα, κατάφεραν να πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα Εγκαίνια τον περασμένο Ιούλιο.

Απομένει η αποπεράτωση της Αγιογράφησης η οποία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Κήρυκα ο π. Λουκάς Ξενοφωντινός, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η ολοκλήρωση του έργου της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν επρόκειτο για έναν από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετά την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου.

Η θρησκεία μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας

Κατά την ομιλία του στη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε, μεταξύ άλλων, τον κομβικό ρόλο των Φίλων του Αγίου Νικολάου, “μιας σπουδαίας οργάνωσης που εργάστηκε πολύ σκληρά υπό την καθοδήγηση του πατέρα Αλέξ Καρλούτσου για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση του έργου”, επεσήμανε.

“Είναι ένα συλλογικό έργο πολλών ανθρώπων αφιερωμένων στα ίδια ιδανικά – τα ιδανικά για την προώθηση του ελληνισμού και της πίστης, σε έναν τόπο όπου η θρησκεία ήταν η αιτία αυτής της καταστροφής και για την απώλεια τόσων πολλών αθώων ανθρώπων”, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

“Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η θρησκεία μπορεί να είναι φάρος ελπίδας, αγάπης, συμφιλίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας όλων των λαών και όλων των θρησκειών. Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε εδώ. Ο Θεός να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα”, κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο π. Λουκάς παρουσίασε το εξαίσιο εικονογραφικό έργο, που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της τοποθέτησης στους τοίχους του Ναού.

Εν τω μεταξύ, ο Σαντιάγκο Καλατράβα, αρχιτέκτονας του έργου, μοιράστηκε μέρος της έμπνευσης πίσω από το σχέδιο του ναού, το οποίο έχει τις ρίζες του όχι μόνο στις αρχετυπικές βυζαντινές μορφές — όπως ο τρούλος της Αγίας Σοφίας — αλλά και στο κλασικό μάρμαρο των αρχαίων ελληνικών μνημείων.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη-Σημείο Μηδέν: Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Άγιο Νικόλαο

Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Γιώργος Παπανδρέου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων