30/01/2021 30/01/2021 Η Διεύθυνση Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έλαβε δωρεά διετούς διάρκειας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), προκειμένου να στηρίξει την εκπαίδευση σπουδαστών στις Η.Π.Α. στους τομείς της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης. Η δωρεά ύψους 600.000 δολαρίων θα στηρίξει τα ελληνικά εκπαιδευτικά προγράμματα της Διεύθυνσης και την επέκτασή...
30 Ιανουαρίου, 2021 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2021 - 18:24

Χορηγία του «Στ. Νιάρχος» προς την Αρχιεπ. Αμερικής για την ελληνική παιδεία

Διαδώστε:
Χορηγία του «Στ. Νιάρχος» προς την Αρχιεπ. Αμερικής για την ελληνική παιδεία

Η Διεύθυνση Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έλαβε δωρεά διετούς διάρκειας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), προκειμένου να στηρίξει την εκπαίδευση σπουδαστών στις Η.Π.Α. στους τομείς της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης. Η δωρεά ύψους 600.000 δολαρίων θα στηρίξει τα ελληνικά εκπαιδευτικά προγράμματα της Διεύθυνσης και την επέκτασή τους τόσο σε σπουδαστές όσο και στην επαγγελματική κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

Η νέα δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο των μακροχρόνιων προσπαθειών του ΙΣΝ για τη στήριξη και την ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας στις Η.Π.Α. Εδώ και χρόνια το ΙΣΝ έχει ενισχύσει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, χρηματοδοτώντας τη διατήρηση των ελληνικών προγραμμάτων σπουδών σε πολλά ημερήσια, εσπερινά, αλλά και κατηχητικά σχολεία. Η στήριξη αυτή, συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ωφελήσει χιλιάδες μαθητές και έχει προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και σχολείων, συμπεριλαμβανομένων –μεταξύ άλλων– των γλωσσικών προγραμμάτων του σχολείου του Καθεδρικού Ναού, του σχολείου «William Spyropoulos» του Αγίου Νικολάου και του ελληνοαμερικανικού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Υόρκη.

Η νέα δωρεά θα στηρίξει την επαγγελματική κατάρτιση των εκπαιδευτικών εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τη στροφή προς τις εκπαιδευτικές τεχνολογίες και άλλες δραστηριότητες. Θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός προγράμματος πιστοποίησης εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ελλάδα και κατάρτισης εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά.

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα στηρίξει, επίσης, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας μιας Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για νέους από 10 έως 18 ετών.

Η συγκεκριμένη δωρεά θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός Ταμείου με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων με την προμήθεια σχολικών βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνολογικού εξοπλισμού και λογισμικού που κρίνονται απαραίτητα από την εκπαιδευτική κοινότητα για την εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων. Το Ταμείο θα δώσει έμφαση σε προγράμματα που αναπτύσσονται σε κοινότητες μικρομεσαίων εισοδημάτων, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη επιτυχία στις εξετάσεις για την επάρκεια της γλώσσας και θα αναζητήσει συνεργασίες με άλλα παρεμφερή προγράμματα.

Σχολιάζοντας τη δωρεά του ΙΣΝ, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Χάρη στην γενναιοδωρία του, το ελληνικό εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στην Αμερική θα ενισχυθεί και θα εξακολουθήσει να εμπνέει τα παιδιά στα σχολεία μας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οικονομικοί πόροι των οικογενειών και των ενοριών μας περιορίστηκαν σημαντικά. Η συγκεκριμένη δωρεά θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη σημαντική αποστολή μας».

«Ήδη από την ίδρυσή του, πριν από 25 χρόνια, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει στηρίξει τις προσπάθειες διατήρησης και επέκτασης των σπουδών της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως και ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική. Τα ελληνική σχολεία επιτελούν ένα σημαντικό λειτούργημα με αποδέκτες τους νέους, καλλιεργώντας την αγάπη για την ελληνική γλώσσα, η οποία ελπίζουμε πως θα διαρκέσει για μια ζωή», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος. «Είμαστε ευτυχείς γι’ αυτή τη συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Διεύθυνση της για την Ελληνική Παιδεία και ελπίζουμε ότι αυτή η κεντρικά σχεδιασμένη και συστηματική προσέγγιση που παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τους απαραίτητους πόρους, θα βοηθήσει τα σχολεία των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων ολόκληρης της χώρας όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Η προώθηση της διδασκαλίας και γενικά της καλλιέργειας των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις κοινότητες της διασποράς αλλά και πέραν αυτών βρέθηκε εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ΙΣΝ στήριξε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser για τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων εκμάθησης γλωσσών με αποκορύφωση την πρωτοβουλία StaEllinika, που αναδείχθηκε πρόσφατα. Στο πλαίσιο της νέας δωρεάς, η Διεύθυνση Ελληνικής Παιδείας θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν τις διαδραστικές τεχνικές της πρωτοβουλίας StaEllinika στα δικά τους προγράμματα σπουδών.

Η Διεύθυνση Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει ως σκοπό την προώθηση, τη συνεχή βελτίωση και τη διάδοση των ελληνικών εκπαιδευτικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων, τη στήριξη της αριστείας και την ανάδειξη της κοινής μας πίστης, της γλώσσας, του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων