05/10/2022 06/10/2022 Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, και υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαΐδος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότης της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος τίμησε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν, διοργανώνοντας την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, μια πολιτιστική βραδιά με...
05 Οκτωβρίου, 2022 - 16:18
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 - 5:36

Αδελαΐδα: Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσίαση του νέου Καθεδρικού Ναού (VIDEO)

Διαδώστε:
Αδελαΐδα: Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσίαση του νέου Καθεδρικού Ναού (VIDEO)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, και υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαΐδος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότης της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος τίμησε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν, διοργανώνοντας την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, μια πολιτιστική βραδιά με τίτλο «Ανατολία – Το Φως της Ανατολής».

Η εορταστική εκδήλωση φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Croydon Park. Άρχισε με προσευχή από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό και στη συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα της Ποντιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας, συνοδευόμενο από την ορχήστρα ποντιακών παραδοσιακών οργάνων της Αδελφότητος, παρουσίασε λεβέντικους ποντιακούς χορούς.

Το θέαμα που παρουσίασαν ήταν πολύ συγκινητικό, όχι μόνον λόγω της υψηλής ποιότητας της παρουσιάσεως, άλλα και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για απογόνους και κληρονόμους της Ρωμαίηκης Βυζαντινής παραδόσεως, οι οποίοι εργάζονται σκληρά να τιμήσουν την μνήμη των θυσιασθέντων προγόνων τους κρατώντας ζωντανό τον λαϊκό τους πολιτισμό.

Ακολούθησε η γυναικεία χορωδία της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, η οποία συνοδευόταν από μέλη της ανδρικής εκκλησιαστικής χορωδίας «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» που έψαλαν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδησαν παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια.

Ο νέος καθεδρικός Ναός

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε αυτό που επρόκειτο να αποτελέσει το επίκεντρο της προσοχής των παρευρεθέντων. Εξέθεσε (στα ελληνικά και στα αγγλικά) το όραμά του για την Εκκλησία στη Νότιο Αυστραλία, τη σπουδαιότητα της αρχιερατικής ποιμαντικής διακονίας και επιβλέψεως, καθώς και την αναγκαιότητα καταλλήλου έδρας της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, με Καθεδρικό Ναό και προσκείμενο κτίριο γραφείων και πολλαπλών λειτουργιών, ικανά να ανταποκριθούν στο έργο αυτό.

Η παρουσίαση κορυφώθηκε με μια μικρής διάρκειας βιντεοταινία που απεικόνιζε τον νεοπακτηθέντα Καθεδρικό Ναό με το προσκείμενο οίκημα, τονίζοντας την τοποθεσία και την εγγύτητά του στο κέντρο της πόλεως. Το νεοαποκτηθέν ακίνητο απέχει μόνον 2,7 χλμ. από το κέντρο της πόλεως και περιλαμβάνει κτίσμα γραφείων και ναό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, και ο οποίος έχει χωρητικότητα πενταπλάσια αυτής του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στην περιοχή Glenelg, όπου βρίσκονται τα σημερινά γραφεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.

Όπως συμβαίνει με όλα τα ακίνητα γύρω από το κέντρο της πόλεως, υπάρχουν μερικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες δυνατότητες. Η βιντεοταινία ανέδειξε, επίσης, μερικά συναρπαστικά αρχιτεκτονικά σχέδια και ιδέες για την μελλοντική ανάπτυξη του ακινήτου, τα οποία τονίζουν ακριβώς τις μεγάλες προοπτικές του. Ο ήδη υπάρχων στο ακίνητο ναός ανήκε στον φιλανθρωπικό οργανισμό Anglicare SA και ξεκίνησε ως ενορία με φιλανθρωπική δράση για τους κατοίκους της περιοχής, μια κληρονομιά, την οποία η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος είναι αποφασισμένη να τιμήσει και να επεκτείνει.

Καθώς η βραδιά πλησίαζε προς το τέλος της, ο Θεοφιλέστατος επιλόγησε καταλλήλως και κατέληξε με την προσευχή. Είχε τη χαρά και την τιμή να ανακοινώσει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε, ως αποτέλεσμα του ερανικού χαρακτήρα, που είχε επίσης η βραδιά. Το ποσό ανήλθε λίγο πάνω από τα σαράντα χιλιάδες δολάρια ($40.000) και αποτελεί  μεγάλη βοήθεια για τον νέο (και πρώτο) Καθεδρικό Ναό.

Ήταν, επίσης, ένας αρμόζων φόρος τιμής, τόσο στις ακούραστες προσπάθειες των δεκάδων εθελοντών που συνετέλεσαν στη λίαν επιτυχή πραγματοποίηση της βραδιάς, όσο και στην γενναιοδωρία των τριακοσίων πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα για να στηρίξουν την εκδήλωση και την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων