10/03/2021 10/03/2021 Μεγάλη ανταπόκριση είχε η πρώτη εκδήλωση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ενώσεως (ΟΧΕ) στην Αυστραλία  για την Επανάσταση του 1821, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΟΧΕ στο Kingsgrove. Παρευρέθη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.  Μακάριος. Επίσης παρευρέθηκαν, ο Ηγούμενος και η συνοδεία του, από την Ιερά Μονής Παναγίας Παντανάσσης, καθώς...
10 Μαρτίου, 2021 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2021 - 14:29

Αυστραλία: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση τιμά το 1821

Διαδώστε:
Αυστραλία: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση τιμά το 1821

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η πρώτη εκδήλωση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ενώσεως (ΟΧΕ) στην Αυστραλία  για την Επανάσταση του 1821, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΟΧΕ στο Kingsgrove. Παρευρέθη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.  Μακάριος. Επίσης παρευρέθηκαν, ο Ηγούμενος και η συνοδεία του, από την Ιερά Μονής Παναγίας Παντανάσσης, καθώς και αρκετοί άλλοι ιερείς της Εκκλησίας και πλήθος κόσμου.

Το θέμα της εκδηλώσεως ήταν «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Ήταν ένα ιστορικό οδοιπορικό από την μαύρη εκείνη Τρίτη της 29ης Μαΐου 1453, μέχρι τη δημιουργία της Φιλικής Εταιρίας και το προανάκρουσμα του ξεσηκωμού με το Θούριο του Ρήγα.

Το οδοιπορικό αυτό περιελάμβανε, εκτός από τις κατάλληλα προβαλλόμενες διαφάνειες, από αρχής έως τέλους, ειδικές αναφορές:

Στην ελπίδα της Ρωμιοσύνης για λευτεριά

Την σημασία των εκατοντάδων Νεομαρτύρων (λουλούδια στη βαρυχειμωνιά)

Τη συμβολή των κλεφτών και τον τρόπο ζωής τους

Στο φόρο αίματος «παιδομάζωμα», με συγκινητικότατο δίπρακτο σκέτς «Ο Πασάς της Δάρας», όπου πολλοί από τους θεατές δάκρυσαν, και στο ηρωικό Σούλι με εκλογές από το γνωστό ποίημα του Βαλαωρίτη «Ο Σαμουήλ».

Τη γιορτή πλαισίωσαν με επίκαιρα δημοτικά τραγούδια, οι πολυμελείς χορωδίες των νέων και νεανίδων της ΟΧΕ και του Ορθόδοξου Χριστιανικού Φιλικού Κύκλου κυριών και δεσποινίδων, συνοδευομένων από παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τελευταίο άσμα το «Θούριο του Ρήγα» το ακροατήριο ανταποκρίθηκε με πρωτοφανή ενθουσιασμό, όρθιοι επευφημώντας και τις δυο χορωδίες που το απέδωσαν και στο αρχαίο μέλος αλλά και στο μοντέρνο, μαζί.

Το αξιοθαύμαστο και συγκινητικό μαζί ήταν το γεγονός πως η όλη παρουσίαση, το σκετς, τα τραγούδια κ.τ.λ., έγιναν από νέους τρίτης και τέταρτης γενιάς, Αυστραλοελληνόπουλα. Φάνηκε ανάγλυφα επί σκηνής, η μεγάλη τους αγάπη για την Ελλάδα αλλά και η αφοσίωσή τους στην Ορθόδοξη πίστη.

Στο τέλος της γιορτής ο Θεοφιλέστατος, ενθουσιασμένος και συγκινημένος μαζί, είπε ότι η παράσταση ήταν ό,τι το καλλίτερο έχει δει. Ευχαρίστησε και συνεχάρη τους νέους και τις νέες της ΟΧΕ, καθώς και όλους τους υπευθύνους για την όμορφη αυτή εκδήλωση, και μετέφερε τις ευλογίες Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου.

Η επόμενη εκδήλωση της ΟΧΕ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση σχεδιάζεται στον ίδιο τόπο και χρόνο την Κυριακή 28 Μαρτίου, και με θέμα «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Πηγή: vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων