26/03/2023 26/03/2023 Με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην «καρδιά» του Σύδνεϋ, στο κενοτάφιο του Martin Place, και με μια εορταστική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο επιβλητικό Sydney Town Hall, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορτασμοί για την Ελληνική Παλιγγενεσία που διοργανώθηκαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, τις Ενορίες – Κοινότητες του Σύδνεϋ και της Νέας Νοτίου Ουαλίας και την Ελληνική...
26 Μαρτίου, 2023 - 13:52
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2023 - 13:57

Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στον εορτασμό της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στο Σύδνεϋ

Διαδώστε:
Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στον εορτασμό της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στο Σύδνεϋ

Με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην «καρδιά» του Σύδνεϋ, στο κενοτάφιο του Martin Place, και με μια εορταστική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο επιβλητικό Sydney Town Hall, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορτασμοί για την Ελληνική Παλιγγενεσία που διοργανώθηκαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, τις Ενορίες – Κοινότητες του Σύδνεϋ και της Νέας Νοτίου Ουαλίας και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας.

Στη συγκινητική τελετή που έλαβε χώρα στο Martin Place, συμμετείχε πλήθος ομογενών κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων και μαθητών από ομογενειακά σχολεία, καθώς και εκπροσώπων της κοινοπολιτειακής, πολιτειακής και τοπικής διοικήσεως, των διπλωματικών αρχών και των ομογενειακών οργανώσεων και σωματείων. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Ηρώων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο.

Στη συνέχεια, ο εορταστικός παλμός μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ, το οποίο πλημμύρισε με ελληνικούς ήχους, ενώ μια μεγάλη γαλανόλευκη σημαία δέσποζε στην κεντρική σκηνή της επιβλητικής αίθουσάς του. Το εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελία ποιημάτων και παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών, με την άψογη παρουσίασή τους από τη νέα γενιά της Ομογένειας να προκαλεί αισθήματα συγκίνησης, εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας στο πολυπληθές κοινό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ κ. Χάρη Δανάλη, και τον Πρόεδρο της Διακοινοτικής Επιτροπής κ. Κοσμά Δημητρίου.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, απηύθυνε πατρική παράκληση προς τους ομογενείς να θυμούνται τις αξίες που ενώνουν διαχρονικά τον Ελληνισμό, οι οποίες ένωσαν στον κοινό αγώνα και τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

«Είμαστε ένας λαός που η καρδιά του δεν πάλλεται με φυσιολογικούς ρυθμούς», παρατήρησε χαρακτηριστικά και επισήμανε: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια καρδιά με ταχυπαλμία. Δηλαδή έχουμε μέσα μας ζωή παραπάνω από όσο πρέπει. Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε και πάντα αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό όπου κι αν πάμε δίνουμε το «παρών», γι’ αυτό τσακωνόμαστε και ύστερα τα ξαναβρίσκουμε, φιλιώνουμε. Όμως ποτέ δεν ξεχνούμε την ιστορία μας και ποτέ δεν ξεχνούμε την πίστη μας. Δεν ξεχνούμε ότι οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν, όπως έλεγαν και οι ίδιοι, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Αυτά τα δυο θέλω να θυμάστε».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων