Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
09 Ιουλίου, 2022

Η εις Διάκονον Χειροτονία στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νορθ-Κόουτ Βικτώριας

Διαδώστε:

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, με την αδεία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα Σύδνεϋ, κ. Φιλίππου Παπαγιαννόπουλου. Καθότι ο χειροτονηθείς είναι ιδιαίτερα αγαπητός, η τελετή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πολλών πιστών.

Συγκεκριμένα, κατά εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου (Σάββατο, 2 Ιουλίου), στον Αρχιεπισκοπικό Ιερό Ναό Άξιον Εστίν της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νορθ – Κόουτ στη Βικτώρια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, και στη συνέχεια η εις διάκονον χειροτονία.

Κατά την προσφώνησή του, ο νέος Διάκονος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, όπως και προς τον πνευματικό του πατέρα, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ευμένιο.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου του, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την άφθονη αγάπη που του έχει δώσει, η οποία, όπως επισήμανε, «με ενέπνευσε πραγματικά να κάνω αυτό το επόμενο βήμα στη ζωή μου και να τεθώ στην υπηρεσία της Εκκλησίας μας». «Με πολλή ευγνωμοσύνη στρέφω τα μάτια μου στον Χριστό», συνέχισε, «που τον έφερε κοντά μας, εδώ στην Αυστραλία, για να ποιμάνει το ποίμνιό του και να δώσει ζωή στην Εκκλησία μας.

Από την άφιξή του, είναι ένα φως στον σκοτεινό και μοναχικό τούτο κόσμο και για όλους όσοι έχουν αποξενωθεί με την Εκκλησία και τον Χριστό. Για τις ευλογίες του και την υποστήριξή του από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα, τον ευχαριστώ ταπεινά και υπόσχομαι να αγωνίζομαι για να τηρώ πάντα τις ιερές διδασκαλίες και παραδόσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Να υπηρετήσω όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και να αφιερώσω τη ζωή μου στη Μητέρα Εκκλησία, η οποία, μέσα από την αγάπη και την κατανόησή της, με οδήγησε σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή».

Ακολούθως, απευθυνόμενος προς τον Θεοφιλέστατο κ. Ευμένιο, σημείωσε αρχικά ότι το ταξίδι του μέσα στην Εκκλησία ξεκίνησε από εκείνον, προσθέτοντας ότι θυμάται πάντοτε τα λόγια του, ότι «η ζωή στην Εκκλησία δεν είναι μόνο η κυριακάτικη λειτουργία, αλλά μια εμπειρία καθημερινού αγώνα στην οποία κάποιος προσπαθεί να αφιερώσει ολόκληρο το μυαλό, το σώμα και την ψυχή του». «Αυτές οι λέξεις είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο πνευματικό μου ταξίδι, γεμάτο πνευματικές εμπειρίες», επισήμανε και συνέχισε: «Εσείς, Θεοφιλέστατε, ενσταλάξατε και οικοδομήσατε μέσα μου το αληθινό ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Ότι η χριστιανική ζωή και ιδιαίτερα η ζωή του κληρικού, είναι ζωή χαρμόσυνων παθών, δοκιμασιών και κυρίως εργασίας. Το να εργάζεσαι είναι ευλογία και το να είσαι κληρικός σημαίνει να εργάζεσαι. Όσο δύσκολο και αν είναι, δεν θα το αφήσω ποτέ. Γιατί όπως με διδάξατε, οι άνθρωποι έχουν σημασία. Η αγάπη έχει σημασία. Η προσπάθεια έχει σημασία. Ό,τι κι αν συμβεί, θα είμαι πάντα ευγνώμων για τα σπουδαία μαθήματα που μου διδάξατε».

Προς τον νεοχειροτονηθέντα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πολυαγαπημένε μου Υποδιάκονε και πνευματικό μου παιδί, Φίλιππε, με την άδεια και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, του πατέρα μας και σεβάσμιού μας γέροντα, στέκεσαι ενώπιον του Κυρίου σήμερα, παρουσία μου, του πνευματικού σου πατέρα, παρουσία της οικογένειάς σου, των φίλων σου, των συναδέλφων σου και ολόκληρου του εκκλησιάσματος, και στέκεσαι ενώπιον όλων μας ως αληθινός γιος της Εκκλησίας που είναι έτοιμος να της αφιερώσει τη ζωή του».

Ο Θεοφιλέστατος κάλεσε τον νέο Διάκονο να κρατεί πάντοτε ψηλά τη σημαία της πίστεως και της αρετής, για να φωτίζει με το παράδειγμά του τους ανθρώπους.

Τον κάλεσε, επίσης, να έχει απεριόριστη, ανιδιοτελή και απροσωπόληπτη αγάπη προς όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους και να ευεργετεί, να βοηθά και να προσφέρει, κατανοώντας την αξία των λόγων του Κυρίου. Παρότρυνε, επίσης, το χειροτονηθέντα να προσέχει πολύ τον εαυτό του. Να προσπαθεί να είναι σε όλα άσπιλος και άψογος και, αίροντας ψηλότερα το φρόνημά του, να εργάζεται με σύνεση και σοβαρότητα.

Καταληκτικά, ο Επίσκοπος Κερασούντος εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση πως, με τη βοήθεια του Θεού, ο χειροτονηθείς Διάκονος θα αναδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας, τονίζοντας πως ασφαλή εχέγγυα για μια ευδόκιμη σταδιοδρομία αποτελούν η ενάρετη πολιτεία του, το ακέραιο του χαρακτήρα του, μαζί με τη χρηστή διαγωγή και την αγαθότητα της καρδιάς του.

Πηγή και φωτογραφίες: vema

Διαδώστε: