Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
29 Νοεμβρίου, 2019

Μεγάλες αλλαγές στην Αρχιεπ. Αυστραλίας

Διαδώστε:

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος επισκέφθηκε τα γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας Νέος Κόσμος τον περασμένο Αύγουστο, υποσχέθηκε ριζικές αλλαγές  στην πολύπαθη Αρχιεπισκοπή, οι οποίες θα ανακοινωθούν την ημέρα των ονομαστηρίων του στις 19 Ιανουαρίου.

Μια πρόγευση για τις αλλαγές αυτές αποτελεί η εκλογή τριών νέων Επισκόπων στην Αυστραλία από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται κι άλλες ανακοινώσεις με σκοπό την ενίσχυση και την ενότητα της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία, την αναδιάρθρωση των δομών της Αρχιεπισκοπής , αλλά και την προσέλκυση κυρίως των νέων στην Εκκλησία

Η ανακοίνωση της Αρχιεπ. Αυστραλίας  

Με ανείπωτη χαρά και βαθιά συγκίνηση, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας δέχθηκαν το ευχάριστο άγγελμα της εκλογής των τριών αξίων κληρικών Αρχιμανδρίτου Ευαγρίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, σε Επίσκοπο Μελόης, Αρχιμανδρίτου Ελπιδίου, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Πέρθης, σε Επίσκοπο Κυανέων και Αρχιμανδρίτου Σιλουανού, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαΐδος, σε Επίσκοπο Σινώπης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος αμέσως μετά την εκλογή των νέων Επισκόπων από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κάλεσε τους προαχθέντες κληρικούς και τους ανήγγειλε το ευχάριστο γεγονός της προαγωγής τους, καθώς και τις ευχές και πατρικές ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Εν συνεχεία, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Παναγιώτατο, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής:

«Παναγιώτατε και θειότατε Πάτερ και Δέσποτα,

Εν βαθυτάτω σεβασμώ καταθέτω την ευγνωμοσύνη μου και την εγκάρδια και υιϊκή ευχαριστία μου για την αποδοχή της προτάσεώς μου περί της προαγωγής των τριών νέων αξίων εψηφισμένων Επισκόπων, των οποίων η συμβολή θα είναι σημαντική για την πρόοδο και την ευόδωση των έργων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αλλά και τη μαρτυρία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στην Πέμπτη Ήπειρο. Μεταφέρω την ευγνωμοσύνη και τον άπειρο σεβασμό των αδελφών εψηφισμένων Αρχιερέων, καθώς και την ευγνωμοσύνη του κλήρου και του λαού όλης της Αυστραλίας για την επιδειχθείσα στην τοπική μας Εκκλησία τιμή, εμπιστοσύνη, αγάπη και πατρική μέριμνα. Παρακαλώ ευλαβώς να διαβιβάσετε την ευγνωμοσύνη μου και στους αγίους Συνοδικούς Αρχιερείς, κατασπαζόμενος δε την Δεξιά Σας, εύχομαι να έχετε υγεία και μακροημέρευση και να αξιωθείτε πολλών ακόμη αρχιερατικών εκλογών προς δόξαν Χριστού και Εκκλησίας».

Οι χειροτονίες των νέων Επισκόπων

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου το μεσημέρι, ώρα 12.00, με την παρουσία του κλήρου και του λαού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος των Θεοφιλεστάτων εψηφισμένων Επισκόπων Μελόης Ευαγρίου, Κυανέων Ελπιδίου και Σινώπης Σιλουανού, ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ.

Οι χειροτονίες των νέων Επισκόπων θα τελεστούν υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου ως εξής:

Του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Μελόης κ. Ευαγρίου την ημέρα των Χριστουγέννων, 25η Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη.

Του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου την 18η Ιανουαρίου, εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, ημέρα Σάββατο.

Του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού την 19η Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Μακαρίου του Μεγάλου, ημέρα Κυριακή, κατά την οποία άγει και τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος.

Ποιοι είναι οι νέοι Επίσκοποι

Εψηφισμένος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός (κατά κόσμον, Σταύρος Φωτεινέας) γεννήθηκε το 1978 στη Βρισβάνη της Αυστραλίας.

Είναι κάτοχος πτυχίου Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου του Σύδνεϋ, πτυχίου Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Κουινσλάνδης, μεταπτυχιακού διπλώματος Γλωσσών από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς και πτυχίου Θεολογίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο, καθώς και διδακτορικού διπλώματος, από το Αυστραλιανό Καθολικό Πανεπιστήμιο, με θέμα διατριβής «The Letters of Bishop Basil of Caesarea: Instruments of Communion».

Εισήλθε στην Ιερά Μονή Παντανάσσης στις 23 Νοεμβρίου του 2002, όπου έλαβε την ευχή της ρασοφορίας από τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής, και Πνευματικό του από τα φοιτητικά του χρόνια, Γέροντα π. Στέφανο. Χειροτονόθηκε Διάκονος την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και Πρεσβύτερος στις 25 Οκτωβρίου του 2003, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό. Στις 4 Ιουνίου του 2006 χειροθετήθηκε σε Αρχιμανδρίτη, επίσης από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου του 2012 χειροθετήθηκε σε Πνευματικό από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Νίκανδρο, νυν Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως.

Από το 2002 έως το 2006 υπηρέτησε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Κουινσλάνδη, ενώ έκτοτε και μέχρι σήμερα διακονεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, στο Croydon Park της Νοτίου Αυστραλίας.

Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι εκτελεστικό μέλος των Leaders of Christian Churches και South Australian Council of Churches, στην Αδελαΐδα, καθώς και εκλεγμένο μέλος του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας – Αγία Φιλοθέη Αδελαΐδας.

Από το 2017 είναι Καθηγητής Πατερικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου του Σύδνεϋ.

Το 2019 διορίστηκε Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και στις 28 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, προτάσει του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σινώπης.

Εψηφισμένος Επίσκοπος Μελόης κ. Ευάγριος

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Μελόης κ. Ευάγριος, (κατά κόσμον, Αντώνιος Κουτούζης) γεννήθηκε το 1971 στην νήσο Κάλυμνο. Μαθήτευσε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Νικηφόρειο Γυμνάσιο/Λύκειο Καλύμνου. Κατατάχθηκε, μέσω Πανελλαδικών, στη Σχολή Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης, όπου και φοίτησε για δύο έτη. Από τον 2ο κιόλας μήνα της αφίξεως του στην Θεσσαλονίκη, το 1989, επισκέφτηκε το Άγιον Όρος, γνώρισε τον Άγιο Παΐσιο και συνδέθηκε με την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη. Στα τέλη του 1990 έλαβε την ευλογία του Γέροντος Αιμιλιανού να δοκιμαστεί για να μονάσει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Εκάρη Μεγαλόσχημος μοναχός υπό του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου στις 14/11/1993.

Το 1999 εισήχθη, μέσω Πανελλαδικών, ως 1ος στην κατηγορία των Κληρικών, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε 4 έτη αργότερα, με βαθμό «Άριστα».

Ακολουθώντας την επιθυμία του Γέροντός του Αιμιλιανού (διά την ίδρυση νέας Μονής) και με την ευλογία του διαδόχου του, Γέροντος Ελισαίου, μετά από 14 συναπτά έτη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, απευθύνθηκε και κατευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, αφενός διότι τον γνώριζε από τις επισκέψεις του στο Άγιον Όρος και αφετέρου επειδή στην Αυστραλία βρισκόταν όλη η οικογένεια της μητρός του. Επισκέφθηκε την Αυστραλία τέλη του 2003, σε ηλικία 33 ετών.

Στις 26 Οκτωβρίου του 2004 ο  Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός τον εχειροτόνησε Διάκονον, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Salisbury, στην Αδελαΐδα. Τον Δεκέμβριο του 2004 μετέβη στην Πέρθη για την επάνδρωση της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Βουνού, ενώ στις 7 Ιανουαρίου 2005 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος στην ανωτέρω Ιερά Μονή, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου, νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως, κ. Νικάνδρου, και του ανετέθη η Ηγουμενία της Ιεράς Μονής. Εχειροθετήθη Πνευματικός υπό του ιδίου Επισκόπου κ. Νικάνδρου, στην ανωτέρω Ιερά Μονή, στις 23 Μαρτίου 2008. Έκτοτε με την ευλογία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μετέβαινε στη Βρισβάνη και στο Ντάργουιν για το Μυστήριο της εξομολογήσεως.

Εχειροθετήθη Αρχιμανδρίτης υπό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Βουνού, στις 6 Σεπτεμβρίου 2009.

Την 28η Οκτωβρίου 2019 εχειροθετήθη Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ και έκτοτε διακονεί στην Πρωτοσυγκελία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Την 28η Νοεμβρίου εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μελόης.

Εψηφισμένος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος γεννήθηκε στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας το 1971. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο καθολικό Κολλέγιο του Αγίου Μάρκου στην Πέρθη.

Κατέχει τέσσερις τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έλαβε πτυχίο στον χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Bachelor of Business) από το Πανεπιστήμιο Cowan της Πέρθης, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ανδρέου του Σύδνεϋ, συνέχισε με μεταπτυχιακό Μάστερ στη Θεολογία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και, τέλος, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Αυστραλιανό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και παρακολούθησε εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας στον θερινό κύκλο εντατικών μαθημάτων του Πανεπιστημίου Charles Darwin.

Από το 2016 διδάσκει Ορθόδοξη Θεολογία στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου του Αγίου Ανδρέου στην Πέρθη.

Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Ιανουάριο του 2007, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό και Πρεσβύτερος τον Νοέμβριο του 2007 από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Νίκανδρο, νυν Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως, στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βουνού στην Πέρθη.

Διορίστηκε το 2008 και διηκόνησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πέρθη, μέχρι το 2019. Έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου το 2011, ενώ τον Ιούλιο του 2019 διορίσθηκε  Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστρλίας κ. Μακάριο.

Την 28η Νοεμβρίου εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κυανέων.

Διαδώστε: