12/08/2021 12/08/2021 Την Κυριακή, 8 Αυγούστου 2021, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Πέρθη ειδική εκδήλωση κατά την οποία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών ορισμένων εκ των πρώτων Ελλήνων που έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία. Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου...
12 Αυγούστου, 2021 - 21:46
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2021 - 21:14

Μνημόσυνο για τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία

Την Κυριακή, 8 Αυγούστου 2021, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Πέρθη ειδική εκδήλωση κατά την οποία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών ορισμένων εκ των πρώτων Ελλήνων που έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία. Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πέρθης, μετά την Ακολουθία του Όρθρου και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν η Πρόξενος της Ελλάδας στην Πέρθη, κ. Γεωργία Καρασιώτου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας, κ. Paul Afkos, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών Οργανισμών και Αδελφοτήτων της Δυτικής Αυστραλίας. Επίσης, ήταν παρούσα διευθύντρια του Κολλεγίου του Αγίου Ανδρέα, κ. Dawn Clements, πολλά μέλη του προσωπικού και μαθητές του σχολείου.

Ο ιστορικός κ. Ιωάννης Γιαννάκης, έχοντας διεξάγει ενδελεχή σχετική έρευνα, διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο 1891 – 1914 έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πριν από την ύπαρξη μόνιμου ελληνορθόδοξου Ιερέα στην Πέρθη, πολλοί από αυτούς τους Έλληνες που έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία απεβίωσαν και ετάφησαν χωρίς αρμόζουσες ορθόδοξες τελετές ταφής. Συνολικά, ο Δρ Γιαννάκης εντόπισε 27 τέτοια άτομα, σημειώνοντας ότι “αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες είναι παραδείγματα μεταναστών που αναζήτησαν την τύχη τους μακριά από την πατρίδα τους, την Ελλάδα, και προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες και μερικές φορές κατέληξαν τραγικά. Αυτές και άλλες άγνωστες πρώτες ελληνικές αφίξεις στη Δυτική Αυστραλία δεν πρέπει να ξεχαστούν”.

Μιλώντας στους παρισταμένους κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανών κ. Ελπίδιος αναφέρθηκε στους Αποστόλους και στο κάλεσμά τους προς τους Χριστιανούς να μεταφέρουν τα καλά νέα του Ιησού Χριστού σε όλον τον κόσμο. Όπως επισήμανε ο Θεοφιλέστατος, οι πρώτοι Έλληνες άποικοι στη Δυτική Αυστραλία, επομένως, οι οποίοι άφησαν την πατρίδα τους, την Ελλάδα, για να μεταναστεύσουν στους Αντίποδες με σκοπό να δημιουργήσουν μια νέα και καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους, αποτελούν καλά παραδείγματα συνέχισης αυτής της αποστολικής διακονίας καθώς έφεραν μαζί τους στην Αυστραλία την ελληνορθόδοξη πίστη τους και στη συνέχεια ίδρυσαν κοινότητες και έχτισαν εκκλησίες για να μπορέσει αυτή η πίστη να μεταλαμπαδευτεί στην επόμενη γενιά.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, παρατέθηκε από την Ελληνική Κοινότητα νηστίσιμο πρωινό τσάι στην αίθουσα δίπλα από την εκκλησία. Εκεί αναγνώστηκε μια προσωπική επιστολή του γερουσιαστή Dean Smith, εκπροσώπου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας. Ο γερουσιαστής Smith δεν κατάφερε να παραστεί αυτοπροσώπως στην εκδήλωση, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, επαίνεσε ιδιαίτερα την ελληνική κοινότητα για την απότιση φόρου τιμής στους πρώτους εποίκους, σημειώνοντας ότι η ελληνική κοινότητα υπήρξε διαχρονικά ακρογωνιαίος λίθος της ιστορίας της Αυστραλίας και ειδικότερα της Δυτικής Αυστραλίας.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού τσαγιού, η Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Γεωργία Καρασιώτου, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση ιστορικού περιεχομένου, σκιαγραφώντας το πλαίσιο εντός του οποίου εξελίχθησαν τα διάφορα στάδια μετανάστευσης, εντός και εκτός Ελλάδας, κατά την περίοδο μετά από Αγώνα για την Ανεξαρτησία του 1821.

 

Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων