28/11/2022 28/11/2022 Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου, τελέστηκε την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας των ετών 1932-1933. Πρόκειται...
28 Νοεμβρίου, 2022 - 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 - 10:18

Μνημόσυνο στο Σύδνεϋ για τα θύματα του Γολοντομόρ

Διαδώστε:
Μνημόσυνο στο Σύδνεϋ για τα θύματα του Γολοντομόρ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου, τελέστηκε την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας των ετών 1932-1933.

Πρόκειται για την τεχνητή λιμοκτονία που προκάλεσε το σοβιετικό καθεστώς στην Ουκρανία, με συνέπεια να καταδικαστούν σε θάνατο από πείνα πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι. Κάθε χρόνο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, οι απανταχού Ουκρανοί αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων τους που αποτέλεσαν θύματα της γενοκτονίας του Γολοντομόρ.

Για την ουκρανική Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω στο Σύδνεϋ, η φετινή ημέρα μνήμης παρουσίαζε σειρά ιδιαιτεροτήτων, οι οποίες επέτειναν τη συγκινησιακή φόρτιση των μελών της, καθώς και όλων των παρευρισκομένων στο Ιερό Μνημόσυνο.

Κατά πρώτον, διότι στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται ο αδελφοκτόνος πόλεμος, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, και ο ουκρανικός λαός εξακολουθεί να υπομένει σκληρές δοκιμασίες και δεινά. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Χριστόδουλος προέτρεψε όλους να προσευχηθούν υπέρ της ειρήνης, μεταφέροντας τη σχετική παράκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποδοκίμασε τον άδικο αυτό πόλεμο και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα απαντά στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η Ενορία – Κοινότητα του Banksia τίμησε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Γολοντομόρ υπό την πνευματική σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και κατ’ επέκταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστόδουλος μετέφερε στα μέλη της ουκρανικής κοινότητας την αγάπη, τη συμπαράσταση και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, ενώ τόνισε το διαρκές πατρικό ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για όλους τους εν Αυστραλία Ουκρανούς. Από την πλευρά του, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, π. Σάββας Πιζάνια, αναφέρθηκε στην ευλογία και την πνευματική ωφέλεια που απέφερε η ένταξη της Ενορίας-Κοινότητας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενώ έκανε ειδική μνεία στην πολύπλευρη, έμπρακτη υποστήριξη που παρέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Κατά τρίτον, η συγκίνηση ήταν διάχυτη λόγω της παρουσίας της 96χρονης κ. Domna Daciw, μίας εκ των ολίγων ανά τον κόσμο και δη στην Αυστραλία επιζησάντων της γενοκτονίας που βρίσκονται εν ζωή. Γεννημένη τον Αύγουστο του 1926 στο χωριό Sviatove της Περιφέρειας Luhansk, η κ. Daciw βίωσε σε τρυφερή ηλικία την απόλυτη τραγωδία, καθώς έχασε επτά μέλη της οικογένειάς της και ήταν η μόνη που επέζησε από τη λιμοκτονία. Το 1949 μετανάστευσε στην Αυστραλία και τα επόμενα χρόνια αποτέλεσε ενεργό μέλος της ουκρανικής Ενορίας – Κοινότητας στο Banksia, αναπτύσσοντας πολυσχιδή δραστηριότητα.

Για τους λόγους αυτούς, η 96χρονη γυναίκα τιμήθηκε από τον Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου και της Ενορίας – Κοινότητας του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, με την απονομή βραβείου και του μεταλλίου της Παναγίας του Γολοντομόρ. Επίσης, κατά το συμβολικό άναμμα κεριών για τα θύματα της γενοκτονίας, η κ. Daciw άναψε έμπλεη συγκίνησης το πρώτο κερί.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της τελετής, στην αίθουσα της Ενορίας προσφέρθηκαν κεράσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου του Δήμου Georges River, κ. Nick Katris, ενώ χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς της Ουκρανίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων