27/07/2022 27/07/2022 Μέσα σε εόρτιο πανηγυρικό κλίμα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού στον φερώνυμο ελληνορθόδοξο Ναό, ο οποίος βρίσκεται στο προάστιο Dandenong της Μελβούρνης. Των διήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων της ιεράς πανηγύρεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους ανθρώπους της Ενορίας ήδη από τον πρώτο καιρό...
27 Ιουλίου, 2022 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2022 - 12:24

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην πανηγυρίζουσα Ενορία Αγίου Παντελεήμονος στη Μελβούρνη

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην πανηγυρίζουσα Ενορία Αγίου Παντελεήμονος στη Μελβούρνη

Μέσα σε εόρτιο πανηγυρικό κλίμα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού στον φερώνυμο ελληνορθόδοξο Ναό, ο οποίος βρίσκεται στο προάστιο Dandenong της Μελβούρνης.

Των διήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων της ιεράς πανηγύρεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους ανθρώπους της Ενορίας ήδη από τον πρώτο καιρό μετά την άφιξή του στην πέμπτη ήπειρο, προ της πανδημίας, ωστόσο, που κατέστησε ανέφικτη την παρουσία του σε προηγούμενη πανήγυρη.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 26 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Μ.Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε σε κατάμεστη εκκλησία, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Σωζοπόλεως κ. Κυριακού και Κερασούντος κ. Ευμενίου, καθώς και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Την κυριώνυμο ημέρα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, τελέστηκε Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Σωζοπόλεως και Κερασούντος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή (Αδαμόπουλου), του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο Σεβασμιώτατος επιφύλαξε θερμό καλωσόρισμα στον προσφάτως εκλεγέντα και χειροτονηθέντα Επίσκοπο Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή, γνωστό και στην Αυστραλία για το αξιέπαινο ιεραποστολικό του έργο σε μια από τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου, τη Σιέρρα Λεόνε. Αφού διαβεβαίωσε τον Θεοφιλέστατο για τη σταθερή υποστήριξη, τόσο του ιδίου, όσο και όλης της τοπικής Εκκλησίας, στο έργο που επιμελώς και ευσχημόνως επιτελεί στην Αφρική, τού παραχώρησε τον λόγο για να μοιραστεί με το εκκλησίασμα την πλούσια εμπειρία του από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, να περιγράψει τις συνθήκες ακραίας φτώχειας που βιώνουν οι κάτοικοι στη χώρα όπου διακονεί και να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής στους πιστούς που βρίσκονταν στην Εκκλησία.
Ο Θεοφιλέστατος κ. Θεμιστοκλής, με πολύ γλαφυρό τρόπο και παραθέτοντας πλειάδα παραδειγμάτων, παρουσίασε τις συνθήκες ζωής και την πολυδιάστατη προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σιέρρα Λεόνε, ενώ προέτρεψε τους πιστούς να εκτιμούν και να ευγνωμονούν τον Θεό για όσα έχουν στη ζωή τους, και να μην τα θεωρούν δεδομένα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Επίσκοπος Νικοπόλεως παρακίνησε όλους να βοηθούν τους φτωχούς, με κάθε δυνατή ευκαιρία, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας που του άνοιξε τόσες πολλές πόρτες, για να μπορέσει να φροντίσει ακόμα καλύτερα όλους τους κατατρεγμένους στην μακρινή και σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα της Αφρικής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, κατά το κήρυγμά του περιέγραψε επιγραμματικά τον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος και επικέντρωσε στον τρόπο με τον οποίο, από περίφημος ιατρός της εποχής του, έγινε και ιατρός των ψυχών, όταν διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από έναν Ιερέα και μετέπειτα Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Ερμόλαο. Με την ευκαιρία αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε ότι όλοι με τη ζωή και με το παράδειγμά μας, ακόμη και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα, διδάσκουμε τους νέους και γενικότερα τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Για τον λόγο αυτό, προέτρεψε τους γονείς να ζουν κατά τα πρότυπα που θα ήθελαν να υιοθετήσουν τα παιδιά τους στις δικές τους ζωές, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα λόγια του Χριστού: «εσείς είστε το αλάτι της γης», τονίζοντας την βαρύνουσα ευθύνη των Χριστιανών να δίδουν την καλή μαρτυρία και το σωστό παράδειγμα στις κοινωνίες όπου ζουν.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, ο Αρχιεπίσκοπος, ευδιάθετος και προσιτός όπως πάντοτε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τους πιστούς της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος. Στο τέλος δε του γεύματος το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενορίας – Κοινότητας, απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, δίδοντας την ευλογία του σε όλους και ευχόμενος ο Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός και να τους ελεεί και να τους προστατεύει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων