27/03/2023 27/03/2023 Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, διεξήχθησαν στην Αδελαΐδα οι εορτασμοί για την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821, που διοργάνωσαν η Διακοινοτική Επιτροπή Νοτίου Αυστραλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών. Το πρωί της Κυριακής, 26 Μαρτίου, πρωθιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, στον Αρχιεπισκοπικό...
27 Μαρτίου, 2023 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 19:55

O εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αδελαΐδα

Διαδώστε:
O εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αδελαΐδα

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, διεξήχθησαν στην Αδελαΐδα οι εορτασμοί για την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821, που διοργάνωσαν η Διακοινοτική Επιτροπή Νοτίου Αυστραλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών.

Το πρωί της Κυριακής, 26 Μαρτίου, πρωθιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, στον Αρχιεπισκοπικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας τελέστηκαν ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία, και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία, στην οποία παρέστησαν, πέραν του συνήθους εκκλησιάσματος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, οι πολιτικές, στρατιωτικές και δημοτικές αρχές της πόλεως, και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων. Ο Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας και ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως απέστειλαν εκπροσώπους τους, λόγω της συμμετοχής τους στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικώς προς την άμεση επικοινωνία των ιθαγενών της Αυστραλίας με την Βουλή και την Κυβέρνηση.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην παρακείμενη του ναού αίθουσα, προσφέρθηκαν ελαφρά νηστήσιμα εδέσματα στους επισήμους προσκεκλημένους και στους λοιπούς του εκκλησιάσματος αδελφούς και αδελφές και εν συνεχεία μετέβησαν άπαντες στο Πολιτειακό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, μικρών και μεγάλων, απ’ όλες τις ενορίες της πόλεως. Ιδιαιτέρως ζωντανή και ενθουσιώδης υπήρξε η παρουσία των μαθητών των Ημερησίων Κολλεγίων και των Σαββατιανών και Απογευματινών Ενοριακών Ελληνικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Η τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου άρχισε με το Τρισάγιο, που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Αδελαΐδος, για την ανάπαυση των ψυχών των υπέρ πίστεως και πατρίδος ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων προγόνων μας.

Μετά την τέλεση του Τρισαγίου ο Θεοφιλέστατος, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, αφού μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, τόνισε την ευθύνη, που φέρουμε οι απόγονοι των ηρώων, να αναδειχθούμε άξιοι της ελευθερίας που μάς χάρισαν οι πρόγονοί μας, και να βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξαν αγωνιζόμενοι και θυσιαζόμενοι «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση των στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων ηρώων προγόνων μας. Στεφάνια κατέθεσαν ο Υπουργός Ενεργείας και Μεταφορών κ. Αναστάσιος Κουτσαντώνης, εκ προσώπου του Πρωθυπουργού της Νοτίου Αυστραλίας κ. Peter Malinauskas, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, η ομογενής Υπουργός Πολιτισμού και Επιχειρηματικότητας κ. Άντρια Michaels, η σκιώδης Υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων κ. Jing Lee, η ομογενής Πολιτειακή Γερουσιαστής κ. Κωνσταντίνα Bonaros, και άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας της Αυστραλίας, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Αποστράτων, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών εθνικοτοπικών, αθλητικών και άλλων ομογενειακών οργανώσεων, μαθητές των Ημερησίων Κολλεγίων «Άγιος Γεώργιος» και «Άγιος Σπυρίδων» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, και, τέλος, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Νοτίου Αυστραλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Δρ. Βλαδίμηρος Δεβρέλης.

Μετά την κατάθεση στεφάνων, ο κ. Γενικός Πρόξενος ανέγνωσε το εορταστικό μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Του ύμνους παιάνισε, η στρατιωτική μπάντα, η οποία ανέκρουσε το ανακλητικό σάλπισμα και τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Αυστραλίας.
Εν συνεχεία, οι μαθητές και μαθήτριες παρήλασαν μέχρι το Torrens Parade Ground, όπου παρουσίασαν ένα υπέροχο εορταστικό πρόγραμμα με ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Το πλήθος κόσμου, που απόλαυσε την όμορφη παρουσίαση, καταχειροκρότησε τα παιδιά για την άριστη απόδοση του προγράμματος και την σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Είναι, πράγματι, συγκινητικό να βλέπει κανείς ότι οι νέες γενιές της ομογενείας διατηρούν ζωντανή και άσβεστη μέσα τους την φλόγα της Ρωμηοσύνης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων