01/01/2023 01/01/2023 Με κατάνυξη εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας η πρώτη του έτους, η Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και η Μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων αποτέλεσε ο Ιερός Ναό του Αγίου Βασιλείου στο προάστιο Brunswick της Μελβούρνης, όπου ιερούργησε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος....
01 Ιανουαρίου, 2023 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 - 12:00

Πρωτοχρονιά στο Νορθ-Κόουτ

Διαδώστε:
Πρωτοχρονιά στο Νορθ-Κόουτ

Με κατάνυξη εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας η πρώτη του έτους, η Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και η Μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων αποτέλεσε ο Ιερός Ναό του Αγίου Βασιλείου στο προάστιο Brunswick της Μελβούρνης, όπου ιερούργησε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Την παραμονή της εορτής, ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό, ενώ την κυριώνυμο ημέρα χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Το Σάββατο, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και Φιλόπτωχος Αδελφότητα προσέφεραν μία τιμητική πλακέτα στον π. Αθανάσιο Τριανταφύλλου και στην Πρεσβυτέρα του, Κωνσταντίνα, εις ένδειξη ευχαριστίας για την πολύχρονη, 40ετη διακονία τους στην Ενορία, από το 1983 μέχρι σήμερα.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου για την διακονία του, όχι μόνο στη συγκεκριμένη Ενορία, αλλά γενικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και του ευχήθηκε να έχει χρόνια πολλά και να συνεχίσει να διακονεί στο ιερό Θυσιαστήριο.

Το πρωί της Κυριακής, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους και ακολούθησε η ευλογία και κοπή της Βασιλόπιτας. Το φλουρί της Βασιλόπιτας έπεσε στον Διάκονο κ. Φίλιππο Παπαγιανόπουλο.

Κατά το κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στους ποιμένες οι οποίοι γνώρισαν τον Χριστό, Τον προσκύνησαν και επέστρεψαν στο ποίμνιό τους δοξάζοντας και αινώντας τον Θεό για όσα αξιώθηκαν να δουν και να ακούσουν. «Δηλαδή, επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους, στις ζωές τους, όμως αλλαγμένοι», παρατήρησε ο Επίσκοπος Κερασούντος, επισημαίνοντας ότι «δεν είχαν πια τα δικά τους σχέδια και τις δικές τους προτεραιότητες, αλλά τώρα είχαν τον Χριστό στο κέντρο της υπάρξεώς του και ό,τι έκαναν, το έκαναν για τη δόξα του Θεού». «Εισερχόμενοι, λοιπόν, σήμερα στη νέα χρονιά», προσέθεσε, «ας κάνουμε αυτά που πρέπει στην καθημερινότητά μας, για να είναι ο Χριστός το κέντρο της υπάρξεώς μας. Για Αυτόν να ζούμε, για Αυτόν να τα κάνουμε όλα, για τη δική Του δόξα».

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην παράδοση της κοπής της Βασιλόπιτας, εξήγησε πώς κόβονται και διανέμονται τα κομμάτια και υπενθύμισε ότι τα πρώτα κομμάτια είναι του Χριστού και της Παναγίας. Επισήμανε δε ότι ένα κομμάτι της πίτας κόβεται προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος περιβάλλει με πολλή αγάπη την Αυστραλία, καθώς και ένα για τον Ποιμενάρχη, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, ο οποίος είναι ο πνευματικός μας πατέρας.

Παρών στις ανωτέρω Ακολουθίες ήταν ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Πηγή: greek.vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων