29/01/2023 30/01/2023 Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίου Μήνα Ηρακλείου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, για το «ύστατο χαίρε» στον Καθηγητή Πανεπιστημίου, Κρητολόγο, Άρχοντα Μεγάλο Πρωτονοτάριο της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος εκοιμήθη στα 87 του έτη, αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη στην Κρήτη....
29 Ιανουαρίου, 2023 - 21:46
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2023 - 1:57

Εξόδιος Ακολουθία του Καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη στο Ηράκλειο Κρήτης

Διαδώστε:
Εξόδιος Ακολουθία του Καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη στο Ηράκλειο Κρήτης

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίου Μήνα Ηρακλείου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, για το «ύστατο χαίρε» στον Καθηγητή Πανεπιστημίου, Κρητολόγο, Άρχοντα Μεγάλο Πρωτονοτάριο της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος εκοιμήθη στα 87 του έτη, αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη στην Κρήτη.

Οικογένεια, συγγενείς, φίλοι αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης βρέθηκαν στον Ιερό Ναό, εμφανώς συντετριμμένοι για την απώλεια του αγαπημένου τους Θεοχάρη Δεοτοράκη.

H Eξόδιος ακολουθία εψάλει προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και Μινώα Πεδιάδας κ. Μανόλης Φραγκάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Καθηγητές και πολλοί κληρικοί μεταξύ αυτών και από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου διότι ο μακαριστός Θεοχάρης καταγόταν από το Αμαριανό Πεδιάδος.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, απο τους Δημάρχους Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδος. Τέλος, αναγνώστηκαν πολλά ψηφίσματα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας μετά το πέρας της ακολουθίας τέλεσε τον ενταφιασμό του Καθηγητή στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου.

Ο Επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην Εξόδιο Ακολουθία του Θεοχάρη Δετοράκη στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023:

«Η Κρήτη, το Ηράκλειο, έχουν το σπάνιο προνόμιο, να υπάρχουν πάντα στους κόλπους τους, μορφές με έργο πολύτιμο και σπουδαίο, που χαράζουν ανεξάλειπτα τον Πολιτισμό και την Παιδεία του τόπου μας.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης, που με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα, υπήρξε μια από αυτές τις ξεχωριστές προσωπικότητες. Με την πορεία και την προσφορά του στα Γράμματα και στην Εκπαίδευση, καταξιώθηκε στην συνείδηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.
Στην συλλογική μας Μνήμη ο Θεοχάρης Δετοράκης –και σήμερα και στο μέλλον– βρίσκεται δίπλα σε προσωπικότητες όπως: ο Ιωσήφ Χατζιδάκης, ο Στέφανος Ξανθουδίδης, ο Νικόλαος Σταυρινίδης, ο Στυλιανός Αλεξίου, ο Νικόλαος Πλάτων, ο Στέργιος Σπανάκης, ο Νίκος Παναγιωτάκης, ο Μενέλαος Παρλαμάς. Μαζί με τις μορφές που διεμόρφωσαν το σύγχρονο «πρόσωπο» της Κρήτης.
Ως εκπαιδευτικός, συνδυάζοντας ισχυρά βιώματα, ιδιοφυή επιστημοσύνη, βαθιά αίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας, και γνώση όλων των πτυχών της ζωής στην Κρήτη, διέπρεψε στον χώρο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, προσφέροντας με την διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, γενεές επιστημόνων με άριστη κατάρτιση.
Συνάμα, κατέθεσε στην πορεία του, ένα ευρύ και πολύτιμο συγγραφικό έργο, που καλύπτει τα πεδία: του Βυζαντινού Πολιτισμού, της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, της Κρητικής Αναγέννησης, και της Δημώδους Παράδοσης. Η λαμπρή αυτή εκδοτική προσφορά του, που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς, όσο και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αποτελεί υψηλού επιπέδου απόκτημα για την Νεοελληνική Γραμματεία και τις Κρητολογικές Σπουδές.
Αλλά ο Θεοχάρης Δετοράκης, δεν έμεινε μόνον στον χώρο του Πανεπιστημίου και της συγγραφής. Με πλήθος ομιλιών, σεμιναρίων, συμμετέχοντας σε αναρίθμητες εκδηλώσεις, προσέφερε, με ζέση πάντα και προθυμία, τις πολύτιμες γνώσεις του και στην ευρύτερη κοινωνία μας.
Έχοντας την αγαθή Μοίρα να συμπορευθεί με μια εξαιρετική σύζυγο, την επίσης σπουδαία καθηγήτρια, Άννα Δετοράκη, ευτύχησαν να δουν τα παιδιά τους: τη Μαρίνα (σήμερα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης) και τον Στάθη (διακεκριμένο ιατρό), να προοδεύουν στην ζωή τους.
Κατά την απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» στον Θεοχάρη Δετοράκη το 2016, έκλεινα την ομιλία μου λέγοντας ότι: με την πορεία της ζωής του, με το σπουδαίο έργο που δώρισε στον τόπο μας, αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηρισθεί: όλβιος. Αυτό πιστεύω και σήμερα στον αποχαιρετισμό μας. Ο μεγάλος συμπολίτης μας είχε μιαν όλβια ζωή. Για την εξαίρετη προσφορά του, θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες.
Άξιος Θεοχάρη Δετοράκη και Καλό Ταξίδι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο εξέχων Κρητολόγος Θεοχάρης Δετοράκης

Συλλυπητήρια του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου για την εκδημία του Θεοχάρη Δετοράκη

Συλλυπητήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης για την εκδημία του Θεοχάρη Δετοράκη

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων